Hollenberg

Plaats
Buurtschap
Aalten
Achterhoek
Gelderland

Hollenberg

Terug naar boven

Status

- Hollenberg is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten.

- De buurtschap Hollenberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aalten.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Hollenbarg.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hollenberg ligt NO van Aalten, ZW van Bredevoort, rond de weg Hollenberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 (1) wordt de buurtschap Hollenberg - in tegenstelling tot de andere buurtschappen van Aalten - niet (apart) genoemd.

- Tegenwoordig heeft Hollenberg ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Hollenberg was van oudsher een galgenveld (executieplaats) voor de veroordeelden van de drost van de Heerlijkheid Bredevoort. Uit de "Bestuursinrichting Heerlijkheid Bredevoort" blijkt dat de bewoners van 't Groot Kempink in de Heurne en 't Goorhuis, de veroordeelde crimineel, nadat hem het vonnis was voorgelezen op 't Zand te Bredevoort, moesten afvoeren naar de Hollenberg. Zij moesten ook zonder uitzondering galg(en), rad, kruis, en andere instrumenten voor de executie daar heen brengen in opdracht van de officier, die dan ook allemaal inderdaad gebruikt werden... Van de jaren 1729, 1770 en 1774 zijn enkele huiveringwekkende voorbeelden bekend. Onbekend is wanneer de laatste terechtstelling heeft plaatsgevonden. (bron: "Ne göpse vertelsels ovver Aalten en Brevoort", 1984). Tegenwoordig is de Hollenberg een rustig woon- en recreatiegebied.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Aalten’s Oostenrijks Modelspoor Panorama
Je zou kunnen zeggen dat de hobby van Bernard Buesink uit de buurtschap Hollenberg bij Aalten een beetje 'ontspoord' is. Wat begon met het bouwen van handzame schaalmodelletjes die nog keurig in een vitrinekast pasten, eindigde met het Oostenrijkse modelspoorbaan-berglandschap van 250 vierkante meter in de achtertuin, compleet met smalspoorlijn met veel treinen en diverse stations, een stad, wegen, cabine-skiliften, bergrivier, een meertje, waterval, bootjes, strand, kasteel, bruggen enzovoort. De natuur hielp een handje mee door de rotsen te stofferen met alpenweiden van mos. De poppetjes autootjes en kleine boompjes maken het helemaal af. Naast van alles te zien is er ook veel te horen. Iedere trein maakt zijn eigen geluid, maar ook de zagerij, de kerk en de kermis kun je horen. In een van de loks bevindt zich een kleine camera. Op een tv-scherm kunt u het landschap bekijken vanuit de trein. Door een wandschildering van ong. 50 m2 krijgt u echt het idee dat u in Oostenrijk bent.

In 2011 heeft kleinzoon Ramon Vreeman de baan van Bernard Buesink overgenomen met hulp van zijn nichtje en nog 3 hulpjes. Nadere informatie vindt u op de site van het Aalten’s Oostenrijks Modelspoor Panorama. Deze bijzondere attractie is geopend op 1e en 2e Pinksterdag en daarna iedere zondag tot eind september. De toegangsprijzen zijn zeer bescheiden. Voor maar een paar euro een leuke middag, ook zeer geschikt voor kinderen!

Reactie toevoegen