Hollandsche Rading

Plaats
Dorp
De Bilt
Utrecht

Hollandsche Rading.JPG

Grenspalen uit 1719 aan de Vuurse Dreef duidden destijds de grens aan tussen Utrecht en Holland (tegenwoordig Noord-Holland)

Grenspalen uit 1719 aan de Vuurse Dreef duidden destijds de grens aan tussen Utrecht en Holland (tegenwoordig Noord-Holland)

Hollandsche Rading. (2).JPG

Station Hollandsche Rading, nog steeds in gebruik, vooral door de aanwezigheid van de Korporaal van Oudheusdenkazerne

Station Hollandsche Rading, nog steeds in gebruik, vooral door de aanwezigheid van de Korporaal van Oudheusdenkazerne

Hollandsche Rading. (3).JPG

De karakteristieke spoorportalen in het traject Utrecht-Hilversum bij Hollandsche Rading zijn uniek voor ons land

De karakteristieke spoorportalen in het traject Utrecht-Hilversum bij Hollandsche Rading zijn uniek voor ons land

Hollandsche Rading..JPG

Bosbouw bij Hollandsche Rading, ze noemen het daarom ook wel 'het dorp in het bos'

Bosbouw bij Hollandsche Rading, ze noemen het daarom ook wel 'het dorp in het bos'

Hollandsche Rading. (4).JPG

De Tolakkerweg in Hollandsche Rading

De Tolakkerweg in Hollandsche Rading

Hollandsche Rading

Terug naar boven

Status

- Hollandsche Rading is een dorp in de provincie Utrecht, gemeente De Bilt. T/m 2000 gemeente Maartensdijk.

- Onder het dorp Hollandsche Rading valt ook een deel van de buurtschap Egelshoek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1696 Die Hollantse Radinge.

Naamsverklaring
Genoemd naar de voomalige ligging op de rading 'grens' tussen Holland en het Sticht*. Deze rading is voortgekomen uit de Weersloot, een afwatering op de Vecht boven Breukelen die rond 1280 de grens tussen het Sticht en Holland vormde. In 1352 is de Weersloot naar het oosten doorgetrokken en kreeg toen de naam Hollandse Rading.(1) Tegenwoordig loopt de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht in deze omgeving langs het Tienhovens Kanaal en door de weg Egelshoek / Graaf Floris V weg W van en strak N langs het dorp. O van spoorlijn en A27 loopt de grens langs de Vuurse Dreef. Daar gaat de grens na 1 km richting N langs de Hollandse Sloot.

Terug naar boven

Ligging

Hollandsche Rading ligt Z van Hilversum, N van Maartensdijk, rond beide zijden van de A27 en de naastgelegen spoorlijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Hollandsche Rading heeft ca. 600 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ontstaan en ontwikkeling
Hollandsche Rading is een jong dorp. Tot 1930 was het voornamelijk heidegebied met enkele verspreid liggende boerderijen en daglonershuisjes. Vanaf 1930 zijn de huizen aan de huidige lanen gebouwd (aanvankelijk vooral voor oud-Indiëgangers), ontstond er een hechte kern met veel winkeltjes, een postkantoor (1930) en kerk (1938), en werd het een geliefd oord voor vakantiegangers.

Station
In 1874 is de spoorlijn Utrecht-Hilversum gerealiseerd. Gezien het voorgaande wekt het verbazing dat ook Holllandsche Rading in 1885 een halte, later station aan deze lijn krijgt. Deze plek was toen immers nog nauwelijks bewoond. De oorzaak is dat de familie Hooijer wel een deel van haar landgoed wilde afstaan voor de aanleg van de spoorlijn, onder de voorwaarde dat er gedurende minimaal 100 jaar een station in Hollandsche Rading zou zijn. In die tijd was dat niet ongebruikelijk: verschillende landgoedeigenaren regelden zo een station 'voor hun deur' in een verder nauwelijks bewoond gebied (bijv. Bilthoven, Wolfheze). Vanwege de 'magere' bebouwing in deze omgeving stopten de treinen in de eerste jaren ook alleen maar als men een sein had uitgehangen ten teken dat er iemand met de trein mee wilde.

De voornaamste reden dat het kleine dorp nog altijd een station heeft (terwijl bijv. het station in het veel grotere buurdorp Maartensdijk is gesloten), is door de aanwezigheid van de Korporaal van Oudheusden-kazerne in de nabijgelegen Hilversumse buurtschap Egelshoek, die voor het grootste deel van de ca. 600 reizigers per dag zorgt (bron en nadere info: website over station Hollandsche Rading). Zie verder ook de beschrijving van dit station op Stationsweb en een videoreportage over dit station.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Samen weten wij meer. En samen kunnen wij meer bereiken. Dat zijn de twee uitgangspunten die de gemeente De Bilt ertoe brengt om, samen met de bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen van Hollandsche Rading - en daarmee t.z.t. beoogd ook voor de andere kernen van de gemeente - een gebiedsplan te maken. In dit gebiedsplan staat niet alleen wat het dorp aantrekkelijk maakt, maar ook welke concrete acties door wie genomen moeten worden om dit voor de toekomst zo te houden. Het samen maken van zo’n plan en het samen bepalen wie welke acties vervolgens neemt, is een nieuwe werkwijze voor De Bilt. De tijd dat dit alleen vanuit het gemeentehuis gebeurde, is voorbij. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen kunnen en willen zelf meer doen voor hun omgeving. Op de site Samen voor Hollandsche Rading vind je verslagen van deze nieuwe manier van samenwerken, en tot welke concrete acties het al geleid heeft.

Het gebiedsplan is in 2015 voor het eerst gemaakt maar het is geen statisch document; immers de 'wereld' blijft zich ontwikkelen dus het gebiedsplan ook. Daarom wordt het 2x per jaar geëvalueerd tussen gemeente en inwoners en waar nodig bijgesteld op grond van actuele ontwikkelingen of voortschrijdende inzichten. In de flyer 'Zo werken wij samen aan Hollandsche Rading' wordt zeer overzichtelijk op een rijtje gezet wat een gebiedsplan zou moeten en kunnen zijn, wat gebiedsgericht werken inhoudt, en wat de randvoorwaarden zijn om het tot een succes te maken; wat kunnen alle betrokken partijen van elkaar verwachten? Zeer nuttig ook om te lezen voor andere kernen en gemeenten die met een dergelijk proces aan de slag willen, want de principes zijn universeel en ook elders toepasbaar, zodat men elders 'deze wielen niet opnieuw hoeft uit te vinden'.

- Anno 2016 zijn er woningbouwplannen op het terrein van het voormalige Tuincentrum Karel Hendriksen. De plannen waren op dat moment nog in een pril stadium. Men beoogt er medio 2017 mee van start te gaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De (PKN Hervormde) Adventkapel (Tolakkerweg 14) uit 1938 maakt tegenwoordig deel uit van de Protestantse Gemeente Maartensdijk - Hollandsche Rading.

- In 1719 is de grens tussen Holland en Utrecht van Eemnes tot Loosdrecht voorzien van stenen grenspalen. Deze grenspalen staan er nog altijd, in deze omgeving met name langs de Vuurse Dreef.

- Voor ons land uniek zijn de betonnen 'Gotische bogen' uit 1942 aan de spoorlijn Utrecht-Hilversum. Die vind je beschreven bij buurdorp Maartensdijk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De rondwandeling 'Bos- en pannenkoekwandeling' (15,5 km) voert je vanuit Hollandsche Rading door de bossen, langs het Hilversumse Wasmeer en door Lage Vuursche, waar velen een stop maken om te genieten van een lekker pannenkoek, waar het dorpje o.a. beroemd om is.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hollandsche Rading (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hollandsche Rading.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Hollandsche Rading.

- Onderwijs: - De Bosbergschool in Hollandsche Rading hanteert een gezonde balans tussen tabletonderwijs en reguliere boeken. Alle klassen zijn voorzien van digitale borden. Op het zelfde terrein als de basisschool bevinden zich ook Peuterspeelzaal Het Kabouterbos en buitenschoolse opvang BSO Het Buitenbos. De overgang van peuterschool naar basisschool en van basisschool naar naschoolse opvang is hierdoor klein. De kinderen zijn met het terrein bekend en groeien hier in mee.

- Sport: - Sportieve prestaties en gezelligheid gaan bij Tennisvereniging Hollandsche Rading al sinds 1969 hand in hand. Zowel competitiespelers als meer recreatief ingestelde tennissers hebben bij hen volop de ruimte. De vier Advantage Red Court (ARC) banen, ook bekend als Smash Court, alle voorzien van een lichtinstallatie, garanderen optimale speelmogelijkheden. De vereniging heeft ruim 200 leden en in de praktijk kun je vrijwel altijd spelen. Het park blijft het gehele jaar open, tenzij de banen tijdelijk door weersomstandigheden onbespeelbaar zijn. Clubhuis Baan5 is enkele jaren geleden door de inzet van een enthousiaste groep leden omgebouwd tot het gezellige clubhuis dat het nu is. Baan5 zorgt voor gezelligheid, een drankje en hapje en tijdens grote activiteiten als het Bosbergtoernooi ook voor diverse maaltijden.

De vereniging doet mee aan de districtscompetitie. Hieraan nemen zowel senioren- als jeugdteams deel.  Daarnaast is er op de donderdagavonden in het voorjaar een interne competitie. Ze organiseren diverse toernooien voor de leden (Openingstoernooi, Uitwisselingstoernooi, Thema-toss middagen voor de jeugd, Snerttoernooi) en eens per jaar in de zomer het open Bosbergtoernooi. Daarnaast zijn er kampioenschappen voor junioren en voor senioren. De toss-ochtenden en -avonden zijn een uitstekende manier om snel ingeburgerd te raken. Er kan op dinsdagochtend, en -avond, op donderdagochtend en -avond en op zondagochtend worden getosst. Gedurende deze ochtenden en avonden wordt, afhankelijk van de opkomst, regelmatig gewisseld. Iedereen is een keer begonnen, dus aarzel niet om gewoon te komen op een van de ochtenden en/of avonden. Je wordt heel snel in de groep opgenomen.

Reactie toevoegen