Holkerveen

Plaats
Buurtschap
Nijkerk
Veluwe
Gelderland

Holkerveen-MSD-20121122-283937.jpg

Holkerveen, Nijkerk, Gelderland

Holkerveen, Nijkerk, Gelderland

Holkerveen

Terug naar boven

Status

- Holkerveen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nijkerk.

- De buurtschap Holkerveen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nijkerkerveen. De buurtschap heeft wel een eigen bebouwde kom met officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Betekent het veen nabij de buurtschap Holk.

Bijnaam
De buurt Koolhaaspark in deze buurtschap werd ook wel het Rooie Dorp genoemd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Holkerveen ligt ZW van Nijkerk, W van Nijkerkerveen, W van de provincialeweg van Amersfoort naar Nijkerk (Nijkerkerstraat).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Holkerveen omvat ca. 150 huizen met ca 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Holkerveen is pas in de 19e eeuw ontstaan, in de tot dan toe lege uitgestrektheid van het veengebied. De eerste bewoners krijgen allemaal een lange strook grond haaks op het grensriviertje (tussen Amersfoort en Nijkerk) de Laak, waaraan de buurtschap haar nog altijd herkenbare verkaveling van het zogeheten slagenlandschap dankt. Nadat het veen door de turfstekerij is verdwenen, worden de gronden omgevormd tot weilanden. De kinderen krijgen vaak een huisje op de strook grond van de ouders. Soms wordt daarachter nog weer een huisje neergezet. Zo groeit de buurtschap tot wat zij nu is. Later is er nog een 10-tal villa's bijgebouwd, en vanaf 1997 nog een 30-tal woningen.

Doordat de gezinnen in de loop der jaren geleidelijk kleiner zijn geworden, neemt ook het aantal leerlingen van basisschool de Rehobothschool geleidelijk af. In schooljaar 1987/1988 zijn het er nog 48, en dat is te ver onder de opheffingsnorm van 60. De school moet sluiten, en wordt het onderkomen van de buurtvereniging. Later komt er een kinderdagverblijf in, en moet de buurtvereniging verhuizen. Aanvankelijk naar een tijdelijk onderkomen op het terrein bij Van Elteren Hoveniers, sinds 2013 heeft zij een onderkomen op Recreatiepark Overbos aan de Scheidingsweg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Holkerveen heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde het pand op Koolhaaspark 28.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Holkerveen heeft in 2012 het 25-jarig bestaan gevierd. Van de vereniging zijn 120 gezinnen lid, dus een groot deel van de buurtschap.

Reactie toevoegen