Holendrecht

Plaats
Buurtschap
Ouder-Amstel
Amstelland
Noord-Holland

Holendrecht

Terug naar boven

Status

- Holendrecht is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Ouder-Amstel.

- De buurtschap Holendrecht valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ouderkerk aan de Amstel.

- De buurtschap Holendrecht heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1328 op die Helendrecht, 1330 op die Hollendrecht, 1460 Holendrecht, 1575 Den hool drecht, 1665 Hoolen drecht. De oude vormen hebben alle betrekking op de waterloop, die loopt van de samenvloeiing van de Bullewijk en de Waver tot de Angstel bij Abcoude.

Naamsverklaring
Overdrachtelijk gebruik van de waternaam. De naam is een samenstelling van hol 'laag, diep, in een uitholling gelegen, moerassig' en drecht 'overtoom, veer, waterloop', recentelijk herduidt als een drecht met inhammen of diepten (hol) of met een hool 'afwateringssloot'(?).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Holendrecht ligt rond het gedeelte van de Holendrechterweg tussen de Burgemeester van Sonweg (de A9) en het kruispunt met de Amstelweg. De buurtschap ligt in de Holendrechter- en Bullewijkerpolder, rond de O oever van de rivier de Bullewijk, in de NW nabijheid van de rivier de Holendrecht en in de NNW nabijheid van de rivier de Waver en ligt Z van de A9 en het dorp Ouderkerk aan de Amstel, ZW van de Ouderkerkerplas en de stad Amsterdam (stadsdeel Zuidoost), ZZW van het dorp Duivendrecht, NW van het dorp Abcoude en O van de stad Amstelveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Holendrecht 106 huizen met 513 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 25 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Holendrecht is ca. 2,5 km lang riviertje. Het begint N van Abcoude in het Abcoudermeer en kruist de A2 ten zuiden van Knooppunt Holendrecht. Daarna loopt het ten zuiden van de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Bij de Voetangelbrug splitst de rivier zich in twee gedeelten: in de Waver naar het zuiden en in de Bullewijk naar het noorden. De Amsterdamse buurt Holendrecht (in de wijk Gaasperdam in stadsdeel Zuidoost) met daarin het gelijknamige metro- en treinstation, en ook een straat in Amsterdam-Zuid en in Abcoude, zijn naar deze rivier vernoemd.

- Zelfbedieningsveer Koet, voor voetgangers en fietsers, verbindt de Holendrechterweg aan de noordoever van de Holendrecht met de Voetangelweg aan de zuidoever, die tevens de grens vormt met de provincie Utrecht.

Reactie toevoegen