Hoetmansmeer

Plaats
Buurtschap
Pekela
Veenkoloniën
Groningen

Hoetmansmeer

Terug naar boven

Status

- Hoetmansmeer is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Pekela. T/m 1989 gemeente Nieuwe Pekela.

- De buurtschap Hoetmansmeer valt onder het dorp Boven Pekela. Voor de postadressen liggen beide 'in' Nieuwe Pekela.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar het Hoetmansmeer, dat in 1804 is ingepolderd.

Terug naar boven

Ligging

Hoetmansmeer ligt W van Boven Pekela, rond de weg Hoetmansmeer. Aan het eind van deze weg, gezien vanuit Boven Pekela, ligt de grens met de gemeente Veendam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Hoetmansmeer omvat een 6-tal panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het veenmeer of de meerstal was een bron van de Pekel Aa. Het wijkenstelsel dat werd aangelegd sloot aan op een zijtak van de Pekelder vaart die ten noorden van het huidige Buiten Pekela op de Pekeler Vaart aansloot. Langs de centrale wijk in Hoetmansmeer kwamen verschillende boerderijen, die voornamlijk op akkerbouw gericht waren. Later werd langs de buurtschap het A.G. Wildervanckkanaal gegraven dat er in een bocht omheen loopt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het bosgebied Hoetmansmeer, gelegen aan beide zijden van heet A.G. Wildervanckkanaal, wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het bos is aangelegd in het kader van de herinrichting van de veenkolonien. Eind jaren tachtig is het bos met veel struiken aangeplant waardoor een gevarieerd terrein is ontstaan. De bessen hebben grote aantrekkingskracht op trekvogels zoals koperwieken en kramsvogels. Reeën laten zich regelmatig zien. Tijdens de herinrichting zijn bijzondere prehistorische vondsten gedaan, waaronder een grote hoeveelheid haardkuilen. Het natuurterrein is opengesteld. Er kan gewandeld en gefietst worden op wegen en paden.

Reactie toevoegen