Hoenzadriel

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

Hoenzadriel

Terug naar boven

Status

Hoenzadriel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 31-7-1944 gemeente Driel.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Heuzendriel.

Oudere vermeldingen
722 kopie ca. 1183-1195 Hunsetti, 815-816 kopie 1170-1175 Hunsete, ca. 800-850 kopie 1170-1175 Hunsate, 1405 Hoesdensche weyde, 1415, 1509 en 1626 Hoensaet, 1841 Hoenza-Driel of Huis-Driel, ca. 1920 Hoenzadriel.

Naamsveklaring
Is wel verklaard als Huna-sati* 'verblijf van de Hunnen' of het Oudnederlandse sate 'woning, verblijf' van de persoon Huni, met vraagteken. Ook is het eerste deel verbonden met hun* 'bruin, donker, geel (honingkleurig)' respectievelijk 'modder, moeras'. De vorm met setti wordt verklaard uit satja-*, een afleiding van sate met het plaatsnaamvormende suffix -ja- in de betekenis 'plaats waar een woning staat' of 'plaats waar woningen staan'. Door het verdwijnen van -n- voor -s- in de late middeleeuwen ontstond verwarring met de naam van het nabije Heusden. De koppeling van Hoenzaat met de naam Driel is secundair. Hoenzaat maakte deel uit van de parochie en het gerecht Driel.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hoenzadriel grenst in het NW aan Hedel, in het N aan Velddriel, in het NO aan Kerkdriel en in het Z aan de rivier de Maas, de provincie Noord-Brabant, Empel en 's-Hertogenbosch, en ligt ZO van Zaltbommel, ZZW van Rossum, NW van Kruisstraat, NNW van Rosmalen, N van het Knooppunt Empel (A2/A59) en NO van Engelen. Door het W van het dorpsgebied loopt de A2, van N naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Hoenzadriel 61 huizen met 396 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 110 huizen met ca. 270 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoenzadriel heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde een boerderij op Hoenzadrielsedijk 4, een boerderij op nr. 18, en een 'woonhuiskerk' op Kievitsham 99/101. Deze voomalige Gereformeerde Kerk dateert uit 1939, is in 1975 aan de eredienst onttrokken en is tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

- In het N uiteinde van de lintbebouwing van Hoenzadriel, tegen Kerkdriel aan, staat Molen Sara Catharina (Kievitsham 20. Het is een ronde stenen stellingmolen uit 1846 die als korenmolen is ingericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden Duitse troepen een uitkijkpost in de molen en geallieerden hebben hem om die reden in 1944 zwaar beschadigd. Na de oorlog is de molen hersteld. Later is de molen meermaals gerestaureerd, de laatste keer in 1978, waarna de Sara Catharina tot ca. 2000 in bedrijf is geweest. Toen is het malen op windkracht, wegens de slechte staat van de molen, stopgezet.

Molenaar Adelbert van Korlaar heeft in 2008 een deel van de molen van Hoenzadriel moeten ontmantelen, omdat de fondsenwerving voor de noodzakelijke restauratie niet was gelukt, en er anders onderdelen die op instorten stonden, op naburige woonhuizen terecht zouden kunnen komen. Later is de fondsenwerving kennelijk alsnog gelukt, want in 2011-2012 is de molen geheel gerestaureerd. Sinds de restauratie worden er weer regelmatig granen tot meel vermalen. Bezoek is op afspraak mogelijk. De aangebouwde maalderij is in gebruik voor de verwerking van grondstoffen voor de champignonteelt.

Terug naar boven

Links

- Duurzaamheid: - De gemeenteraad van de gemeente Maasdriel heeft in juni 2019 ingestemd met het plan (formeel een 'principeverzoek') voor Windpark Lage Rooijen aan de Hoenzadrielsedijk in Hoenzadriel. Het plan is een initiatief van Coöperatie Bommelerwaar en Green Trust. De 3 molens van 4 megawatt per stuk kunnen 70 procent van de 10.000 Maasdrielse huishoudens van stroom voorzien. Tijmen Keesmaat, directeur Green Trust: "We zijn blij met de steun van de raad voor ons gezamenlijke initiatief. In de komende periode willen we, naast het laten uitvoeren van de nodige onderzoeken, in gesprek gaan met direct omwonenden om de burgerparticipatie samen vorm te geven."

Coöperatie Bommelerwaar, Green Trust en de gemeente Maasdriel vinden het belangrijk dat de regio meeprofiteert van het project. Het plan voor Windpark Lage Rooijen voorziet daarin door middel van een vorm van eigendom, een Omwonenden Fonds, en door de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief de stroom af te nemen. Leo Kuljanski, voorzitter Coöperatie Bommelerwaar: "De energietransitie stelt ons allemaal voor grote uitdagingen en wij zijn ons er natuurlijk van bewust dat windmolens niet door iedereen worden gewaardeerd. Wij begrijpen de zorgen die er leven en vinden dan ook dat er voldoende lusten tegenover moeten staan, zoals schone energie, financieel voordeel en werkgelegenheid voor de regio. Wij vinden het daarom heel belangrijk dat Windpark Lage Rooijen in Hoenzadriel zo wordt georganiseerd dat zoveel mogelijk inwoners van Maasdriel er voordeel van hebben, direct omwonenden voorop. De komende tijd zullen we ons nog meer richten op het uitwerken van de burgerparticipatie zodat het echt een lokaal gedragen project wordt."

Reactie toevoegen