Hoenzadriel

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

Hoenzadriel

Terug naar boven

Status

- Hoenzadriel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 31-7-1944 gemeente Driel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Hoenza-Driel.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hoenzadriel grenst in het NW aan Hedel, in het N aan Velddriel, in het NO aan Kerkdriel en in het Z aan de rivier de Maas, de provincie Noord-Brabant, Empel en 's-Hertogenbosch, en ligt ZO van Zaltbommel, ZZW van Rossum, NW van Kruisstraat, NNW van Rosmalen, N van het Knooppunt Empel (A2/A59) en NO van Engelen. Door het W van het dorpsgebied loopt de A2, van N naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Hoenzadriel 61 huizen met 396 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 105 huizen met ca. 270 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoenzadriel heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde een boerderij op Hoenzadrielsedijk 4, een boerderij op nr. 18, en een 'woonhuiskerk' op Kievitsham 99/101. Deze voomalige Gereformeerde Kerk dateert uit 1939, is in 1975 aan de eredienst onttrokken en is tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

- Molen Sara Catharina. - Molenaar Adelbert van Korlaar heeft in 2008 een deel van de molen moeten ontmantelen, omdat de fondsenwerving voor de noodzakelijke restauratie niet is gelukt, en er anders onderdelen die op instorten stonden, op naburige woonhuizen terecht zouden kunnen komen.

Reactie toevoegen