Hoek (Borkel en Schaft)

Plaats
Buurtschap
Valkenswaard
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Hoek (Borkel en Schaft)

Terug naar boven

Status

- Hoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Valkenswaard. T/m 1809 gemeente Bergeijk, in 1810 over naar gemeente Borkel en Schaft, per 1-5-1934 over naar gemeente Valkenswaard.

- De buurtschap Hoek valt onder het tweelingdorp Borkel en Schaft, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Valkenswaard.

- De buurtschap Hoek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De buurtvereniging heet Den Hoek, maar in de atlassen wordt de plaatsnaam gespeld als Hoek - het is niet ongebruikelijk dat men in de volksmond voor de naam van een buurtschap een lidwoord plaatst - dus houden wij die spelling maar aan op deze pagina.

Oudere vermeldingen
1621 'op den hoeck', 1710 'aan het hoeksken'.

Naamsverklaring
Zie Hoek bij Terneuzen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hoek ligt rond de wegen Kapelweg (het gedeelte van deze weg N en NW van huisnummer 16), Luikerweg (de N69; het gedeelte van deze weg tussen de minirotonde bij de Kapelweg/Bergeijksedijk (de N613) en het kruispunt met de Oude Dorpsstraat; O zijde), Oude Dorpsstraat, Dorpsstraat (het gedeelte van deze straat NW van de bebouwde kom van het dorp Borkel en Schaft) en Korteweg. De buurtschap ligt direct NW van het tweelingdorp Borkel en Schaft, ZW van het dorp Valkenswaard, Z van het dorp Dommelen, ZO van het dorp Westerhoven, OZO van het dorp Bergeijk en N van Neerpelt in België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Hoek omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Den Hoek, p/a mevr. A. v.d. Boomen, Klein Borkel 27. Vermoedelijk heeft deze buurtvereniging naast haar 'eigen' buurtschap ook de nóg kleinere buur-buurtschappen Klein Borkel en Heuvel als werkgebied.

Reactie toevoegen