Hitsertsekade

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

Hitsertsekade

Terug naar boven

Status

- Hitsertsekade is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 gemeente Zuid-Beijerland, in 1984 over naar gemeente Korendijk, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- De buurtschap Hitsertsekade valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuid-Beijerland.

- De buurtschap Hitsertsekade heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In de atlassen staat de plaatsnaam gespeld als Hitstertse Kade, de straatnaam is echter Hitsertsekade. Wij stellen dan ook voor om ook voor de plaatsnaam deze laatste spelling aan te houden.

Oudere vermeldingen
1840(1) Hitzertsche Kade, 1844 Hitsertsche Kade, 1866 Hitzersche Kade.

Naamsverklaring
Betekent kade van Hitsaart, een voormalig eilandje onder Beijerland (vermeld op een kaart van 1639 als deel hiervan uitmakend). De naam Hitsaart lijkt een voorbeeld van een gepersonifieerde naam, gevormd door middel van een suffix -aard bij een adjectief hits. Mogelijk duidt de naam op ruzies of veten over het bezit van de plaats, vergelijk namen als Krakeelakker, Cabauw, Kijfhoek.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hitsertsekade ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Buitendijk (het gedeelte van deze weg bij de bewoning ervan, tussen de huisnummers 2 en 4a) en Koninginneweg (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Zuid-Achterweg). De buurtschap ligt rondom een jachthaven en ligt Z van het dorp Zuid-Beijerland, O van het water Vuile Gat en het eiland Tiengemeten, N van het water het Haringvliet en het dorp Ooltgensplaat, NO van het dorp Den Bommel, W van de A29 en het dorp Numansdorp, NW van het knooppunt Hellegatsplein (A29/A59/N59) en de stad Willemstad en ZW van het dorp Klaaswaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hitsertsekade 30 huizen met 146 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol huizen met ca. 15 inwoners.

Reactie toevoegen