Hillegom

Plaats
Dorp en gemeente
Hillegom
Bollenstreek
Zuid-Holland

ZH gemeente Hillegom in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Hillegom in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Hillegom in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Hillegom

Terug naar boven

Status

- Hillegom is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek.

- De gemeente Hillegom is in 1855 vergroot met de gemeente De Vennip.

- Wapen van de gemeente Hillegom.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hillegom.

- Onder het dorp Hillegom valt ook de buurtschap Oosteinde.

Terug naar boven

Ligging

Hillegom ligt N van Lisse, W van Hoofddorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 hebben de gemeente en het dorp Hillegom 135 huizen met 1.652 inwoners. Tegenwoordig hebben gemeente en dorp ca. 8.400 huizen met ca. 21.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Fordmuseum Den Hartogh in Hillegom is in 1997 opgericht door Piet den Hartogh, wiens vader in 1920 was begonnen met een transportbedrijf. Het museum stelde ca. 200 puntgaaf gerestaureerde oldtimers tentoon in 3 hallen met een totale oppervlakte van 5.000 m2. Personenwagens, vrachtauto's, bussen, kraanwagens, brandweer- en politieauto's, pick-up's, race- en sportwagens enz. De auto's van het merk Ford uit de periode 1903 tot 1948 werden sinds 1955 verzameld door K.P. den Hartogh, eigenaar van een internationaal transportbedrijf, dat tot 1940 uitsluitend met auto's van het merk Ford reed. Het was wellicht de grootste collectie Ford automobielen ter wereld. Het museum sloot op 1 december 2016 de deuren, wegens gebrek aan opvolging. Na het overlijden van Piet den Hartogh in 2011 heeft dochter Grenske Roest het museum overgenomen, maar in 2016 is zij ermee gestopt en niemand in de familie wilde het voortzetten. De manager van het museum stelde dat "de herinnering aan de T-Ford vervaagt" en dat "de schoorsteen in het ongesubsidieerde privémuseum niet zonder grondige, prijzige modernisering kan blijven roken". De veiling van meer dan 217 auto's op 23 juni 2018 bracht ruim 6 miljoen euro op. De duurst verkochte auto was een Ford Model B uit 1905, die verkocht werd voor 419.750 euro.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hillegom heeft 7 rijksmonumenten.

- Hillegom heeft 23 gemeentelijke monumenten.

- Het voormalige postkantoor van Hillegom aan de Hoofdstraat is (net als alle andere postkantoren in ons land) in 2010 gesloten (en in dit geval vervangen door postagentschappen in Albert Heijn, C1000 en boekhandel Plantage). Het is een gemeentenlijk monument. Het pand is verbouwd tot appartementencomplex met 16 appartementen.

- Gevelstenen in Hillegom.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De voorheen agrarische Vosse- en Weerlanerpolder bij Hillegom is in 2014 heringericht tot natuur- en recreatiegebied, met aandacht voor de aanwezige weidevogelpopulatie en amfibieèn. Onder meer zijn de watergangen verbreed en hebben de oevers een nieuwe beplanting gekregen. Ook zijn er wandel-, struin-, fiets- en ruiterpaden aangelegd.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hillegom (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Hillegom.

- Belangenorganisatie: - "Stichting Vrienden van Oud Hillegom zet zich in voor: het behouden en zonodig herstellen en verbeteren van de natuur, het landschap, het milieu en de woonomgeving van het dorp en zijn omgeving, alsmede van de monumenten van geschiedenis en/of kunst in de ruimste zin van het woord, die zich daarin bevinden; het bevorderen van het besef dat iedere Hillegommer medeverantwoordelijkheid draagt voor het behoud van de natuur, het landschap en het milieu, zowel in het dorp als daarbuiten, van het geestelijk en lichamelijk welzijn van de inwoners. Het is allemaal begonnen als een klein groepje Hillegommers dat met bezorgdheid een aantal ontwikkelingen in het dorp gadesloeg en zo kwam het in juni 1990 tot de oprichting van de stichting. Sindsdien hebben de Vrienden een onstuimige groei doorgemaakt tot wat het nu is: een interessante, enerverende en energierijke club met ca. 60 vrijwilligers en 1.100 donateurs. Onze ideeën blijken onder de Hillegomse bevolking aan te slaan. De stichting heeft veel succes gehad met grote projecten. Zoals de totstandkoming van een verzetsmonument, het herstel in zijn oorspronkelijke staat van de kwakel over de Hillegommerbeek, het bevrijdingshek en het Wilhelminahek. Regelmatig wordt de stichting door de gemeente uitgenodigd om deel te nemen in gemeentelijke denktanks (zoals herinrichting Houttuin/Molenstraat en herinrichting Van Nispenpark/Hoofdstraat-noord)."

- Muziek: - Muziekvereniging Crescendo.

- Hillegomse Harmonie Kapel.

- Sport: - Sportvereniging SV Hillegom heeft afdelingen voor voetbal en handbal.

-Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hillegom, - idem St. Martinus en - idem St. Joseph.

Reactie toevoegen