Hieslum

Plaats
Dorp
Súdwest-Fryslân
Fryslân

hieslum_collage.jpg

Hieslum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Hieslum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Hieslum..JPG

Ah, daar ligt Hieslum.

Ah, daar ligt Hieslum.

Hieslum.JPG

Het landschap bij Hieslum.

Het landschap bij Hieslum.

Hieslum._0.JPG

Kerkje, Hieslum.

Kerkje, Hieslum.

Hieslum

Terug naar boven

Status

- Hieslum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wûnseradiel.

- De inwoners van dit dorp en buurdorp Parrega werken op veel gebieden samen en er zijn diverse gezamenlijke verenigingen. Men spreekt dan ook wel van het tweelingdorp Parrega-Hieslum.

- Ondanks de slechts ca. 80 inwoners, heeft het dorp aldus de lokale dorpssite wel 6 buurtschappen (Atseburen, Campingburen*, Hieslum Centrum*, Idserdaburen, de Jansentrekvaart* en Tempelburen*), een toneelvereniging, een vliegveld (voor modelvliegtuigen), een camping, een mutifunctioneel centrum en een jaarlijkse barbecue waar meer dan de helft van de bevolking komt opdagen.
* Deze kennelijk lokale volksmond-buurtschappen komen verder nergens voor in plaatsenlijsten of atlassen, wij hebben er daarom ook geen aparte pagina's voor aangemaakt.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hieslum ligt ZW van de stad Bolsward, NO van de stad Workum en ZO van het dorp Makkum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hieslum 11 huizen met 64 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Hieslum.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hieslum heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde kerk.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Meinze Bakker en Sita Adema maken in 2015 hun droom waar:  de realisatie van een eigen (privé-)muziekcafé in de voormalige schuur van hun boerderij in Hieslum. Deze sfeervolle kroeg met bovenverdieping kan maximaal 90 mensen herbergen. Samen met Broer Feenstra organiseren ze sinds oktober 2015 minimaal een keer in de twee maanden concerten in hun Muzykkafee DeVille (vernoemd naar de legendarische zanger Willy DeVille). Deze concerten zijn specifiek bedoeld voor een select publiek. Wie graag de concerten wil beluisteren in het Muzykkafee, kan zich via Broer Feenstra aanmelden als ‘member’ en ontvangt daarna telkens een persoonlijke uitnodiging per mail.

- Op Camping Heeres in Hieslum is in een weekend begin september het Wilde Wiven Festival (in 2018 voor de 2e keer), waar ca. 250 vrouwen samen de verbinding vieren. Initiatiefnemers van het Wilde Wiven Festival zijn Marieke de Boer, Miranda Tamminga en Hanna Teerenstra. Marieke is redacteur van het digitale Wilde Wijven Magazine en het leek haar een goed plan om een keer een live meeting te organiseren. Tijdens het weekend kunnen vrouwen aan allerlei workshops meedoen, zoals stembevrijding, boetseren, labyrint lopen, dansen, zielsportret tekenen en nog veel meer. Er zijn ook kraampjes aanwezig waar onder andere sieraden, accessoires of kleding verkocht worden. De catering - inclusief 3 maaltijden - wordt het hele weekend verzorgd. Zaterdagavond is er muziek en vieren de vrouwen verbinding rondom het kampvuur. Overnachten kan in een zelf meegebrachte tent en de volgende ochtend kunnen de dames ‘wakker worden’ met meditatie, yoga of een kruidenwandeling. Het belangrijkste is dat vrouwen tijdens dit festival tijd voor zichzelf hebben, even nergens over na hoeven te denken en zichzelf kunnen zijn.

Terug naar boven

Beeld

- Hieslum van de jaren dertig tot begin jaren zestig. Compilatie van zwart/wit foto's en een filmpje.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Parrega, Dedgum en Hieslum.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Hieslum op Facebook. - Dorpskrant voor Parrega, Dedgum en Hieslum De Pinfisker.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hieslum kerk.

Reactie toevoegen