Hiaure

Plaats
Dorp
Noardeast-Fryslân
Fryslân

hiaure_collage.jpg

Hiaure, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Hiaure, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Hiaure (2).JPG

Het landschap bij Hiaure

Het landschap bij Hiaure

Hiaure.JPG

Het kerkje van Hiaure

Het kerkje van Hiaure

Hiaure

Terug naar boven

Status

Hiaure is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân. T/m 1983 gemeente Westdongeradeel. In 1984 over naar gemeente Dongeradeel, in 2019 over naar gemeente Noardeast-Fryslân.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
De Lytse Jouwer.

Oudere vermeldingen
1230 Jeure, 1459 Hiouren, 1488 Hyowr, 1505 Hyauwre, 1511 Jouwer.

Naamsverklaring
De lokalisering van de oudste vorm is onzeker. De etymologie is onbekend. Moet men aan een jongere veldnaam denken en de naam verbinden met het Nieuwfriese hjouwer 'haver', betekent de naam 'oever', of gaat het om een oude waternaam Gebharô* 'de uitstekende'? Lytse 'kleine' ter onderscheiding van Joure.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Hiaure ligt NW van Dokkum, ZO van Hantum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hiaure 17 huizen met 114 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 40 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Hervormde (PKN) kerk (Hantumerwei 4) met bijbehorende terp zijn de enige 2 rijksmonumenten van Hiaure. De kerk is in 1869 gebouwd als vervanging van een oudere middeleeuwse kerk van tufsteen op deze plek. De kerk is zelf niet aangemerkt als rijksmonument, maar wel onderdelen die behoren bij de kerk. Zo bezit de kerk een kerkklok die in de 15e eeuw door een anoniem gebleven gieter gegoten is, met het randschrift 'Mater die momento mei'. Ook enkele 16e- en 17e-eeuwse grafzerken hebben een monumentaal karakter. Deze grafzerken liggen op het kerkhof, tegen de zuidelijke muur van de kerk. In de kerk is een grafsteen te vinden van de eerste predikant alhier, namelijk Gerlarius Habbema, die in 1665 op bijna 30-jarige leeftijd overleed. Bijzonder is dat noch aan het exterieur noch aan het interieur sinds de bouw iets van betekenis is veranderd. Het orgel is in 1887 gebouwd door Pieter Flaes, voor de hervormde kerk in Aarlanderveen. In 1908 is het orgel hierheen overgeplaatst.

Terug naar boven

Beeld

- Op de site 4H-archief vind je honderden oude foto's en ansichtkaarten betreffende de dorpen Hantum, Hantumhuizen, Hantumeruitburen, Hantumerhoeke en Hiaure.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hantum, Hantumhuizen, Hantumeruitburen en Hiaure. Je ziet aan deze namen gelijk waarom de site 4H-side heet en de genoemde dorpen samen ook wel de 4H-dorpen worden genoemd. Overigens zou dat volgens ons eigenlijk 5H-side en 5H-dorpen moeten zijn, want Hantumerhoeke hoort er ook nog bij, maar dat ligt voor de postadressen 'in' Hantumhuizen en wordt daarom in allerlei literatuur vaak als plaatsnaam vergeten, zelfs ook op de lokale dorpssites dus...

- Nieuws: - Het laatste nummer van Dorpsblad Hichtepunten is via de link ook online te lezen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hiaure.

Reactie toevoegen