Heusden (Asten)

Plaats
Dorp
Asten
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

heusden_asten_handboogvereniging_kopie.jpg

Dit is het clubgebouw van de handboogvereniging van Heusden. Je raadt vast nóóit waar de afkorting op de gevel voor staat (= de verenigingsnaam). Maar je mag spieken onder het kopje Links...

Dit is het clubgebouw van de handboogvereniging van Heusden. Je raadt vast nóóit waar de afkorting op de gevel voor staat (= de verenigingsnaam). Maar je mag spieken onder het kopje Links...

Heusden (Asten)

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Heusden.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Heusden.

Terug naar boven

Status

- Heusden is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Asten.

- Onder het dorp Heusden vallen ook de buurtschappen Behelp en Willemsveen. Willemsveen, gelegen in het ZO van het dorpsgebied van Heusden, rond de afslag van de provincialeweg naar het dorp, was beoogd uit te groeien tot ontginningsdorp maar door het stopzetten van de verdere ontginning van de Peel is dat er nooit van gekomen. Er kwam wel een school (in 1982 gesloten en nadien gesloopt) maar een kerk en kern zijn er nooit gerealiseerd. Voor de herindeling van de netnummers in ca. 1995 heeft het wel een eigen netnummer gehad (04935). De plaatsnaam staat niet meer in de atlassen, de buurtschap heeft ook geen plaatsnaamborden (meer) maar de naam is in de praktijk nog wel in gebruik voor de nederzetting ter plekke.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Heuze.

Alternatieve naam
De plaats wordt ook wel Asten-Heusden genoemd, kennelijk om het te onderscheiden van het vestingstadje Heusden bij 's-Hertogenbosch.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Peelvrujtersland.

Terug naar boven

Ligging

Heusden ligt ZO van Asten, O van Someren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Heusden 60 huizen met 343 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger was hier sprake van 3 buurtschappen: Voorste, Middelste en Achterste Heusden. Begin 20e eeuw is dit aaneengegroeid tot het dorp Heusden. De naam Voorste Heusden is ter plekke nog bekend, als zijnde de weg van het dorp naar Asten. In 1919 krijgt de plaats een RK lagere school, in 1921 wordt de kerk daarnaast gebouwd en wordt het dorp daarmee een eigen parochie die wordt afgscheiden van de parochie Asten (de scheiding tussen beide vormt de rivier de Kleine Aa). In 2006 is de parochie opgeheven en is er weer één parochie in de gemeente Asten: de Angelusparochie. En vandaag de dag is deze aan het samengaan met de RK kerken van buurgemeente Someren tot de Franciscusparochie i.o..

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Tussen 2012 en 2030 groeit het aantal huizen in het dorp van 826 naar maximaal 987. Er komt namelijk een nieuwe wijk in Heusden-Oost, die wordt begrensd door de Patrijsweg, de Snepweg en de Vlinkert. De grond is lang geleden aangekocht omdat er behoefte is aan woonruimte. Die woonbehoefte is berekend door de provincie en daaruit blijkt dat er maximaal 161 woningen kunnen worden gebouwd. De woningen worden sinds 2012 in 20 jaar tijd gefaseerd gebouwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heusden heeft 4 rijksmonumenten, waarvan 1 betrekking heeft op de voormalige St. Antoniusschool met onderwijzerswoning uit 1919 (Vorstermansplein 10) en de andere 3 op de ruïne van Kasteel Asten.

- Verscholen achter weelderige begroeiing liggen de romantische restanten van het meer dan 600 jaar oude Kasteel Asten. De idyllische ruïne roept een bewogen verleden op van ontginningen, oorlogen en heksenvervolgingen. - Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten spant zich in voor het behoud van het kasteelcomplex en van haar omgeving als historische buitenplaats. Verder stimuleert de stichting middels onder meer erfgoededucatie, rondleidingen, open dagen en exposities de lokale identiteit en het historisch bewustzijn.

- De H. Antonius van Padua kerk uit 1921 is met veel zelfwerkzaamheid van de inwoners tot stand gekomen. Meer daarover kun je lezen onder de link.

- ZO van het dorp ligt aan de Grottoweg een in een verbouwde boerderij gerealiseerd Grieks-orthodox klooster. Dit 'Klooster Geboorte Moeder Gods' wordt sinds 1988 bewoond door enkele monialen van verschillende nationaliteiten die behoren tot de Grieks-orthodoxe Kerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een vrijdag in maart is er de Zomerkleding- en Speelgoedbeurs en op een vrijdag in september de Winterkleding- en Speelgoedbeurs. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan een actviteit voor de inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Heusden ligt in het reconstructiegebied De Peel. De afname van agrarische bedrijven is voelbaar, wat gevolgen kan hebben voor economie en de leefbaarheid. Daarom vindt de Dorpsraad het belangrijk om nieuwe economische dragers, zoals toerisme en recreatie, te stimuleren. In dat kader is de wandelroute 'Op weg door Heusden' ontwikkeld. De wandelroute is 10,5 km lang, met diverse mogelijkheden om af te korten. De route loopt door en rondom de kern en langs een aantal bezoekwaardige plaatsen. De wandelaar komt langs geitenboerderij Janneke’s Hoeve, de ruïne van kasteel Asten, Fruittuin Betsie’s Hof, minicamping De Peel, Biologische varkensboerderij Sumiran, Visvijver De Witte Bergen en de Botanische tuin van circa 3000 m² in het hart van Heusden.

Terug naar boven

Links

- Gemeenschapshuis: - In 2013 is de 'brede maatschappelijke voorziening' Hart van Heuze gereed gekomen. In dit gemeenschapshuis Hart van Heuze is een reeks voorzieningen ondergebracht, waaronder het 'kindcentrum', waarvoor zie de volgende alinea.

- Onderwijs en kinderopvang: - In gemeenschapshuis Hart van Heuze is o.a. BBS (= brede basisschool) Antonius ondergebracht met school, kinderopvang en peuterspeelzaal.

- Jeugd: - Sinds 1970 is er in Heusden jongerencentrum OJC Jonosh.

- Muziek: - Harmonie St. Antonius is opgericht in 1931.

- Sport: - De handboogvereniging van Heusden is een vereniging met één van de twee meest originele namen van Nederland: De Haas Stropen Zij Ons Doel. De vereniging is in 1873 voortgekomen uit een groep stropers, vandaar deze naam. - TWC ’t Ventieleke organiseert (naast de wekelijkse toertochten vanuit Heusden) regelmatig fietsactiviteiten. Denk aan eendaagse toertochten naar Zuid-Limburg, de Ardennen en de Eifel. En korte avontuurlijke fietsvakanties naar het Europese hooggebergte. Of je nu keihard wilt fietsen of het liever wat rustiger aan doet: uitgangspunt bij TWC ’t Ventieleke is dat je voor een groot deel zelf je sportieve uitdaging kunt bepalen. Wil je helemaal maximaal gaan, dan fiets je tijdens de reguliere ritten regelmatig op kop en doe je mee aan de eindsprint. Vind je sportief presteren minder belangrijk, dan fiets je uit de wind in het peloton. De jaarlijkse tijdrit biedt iedereen een passende uitdaging. En klimmen in de bergen doe je in het tempo dat bij je past.

Reactie toevoegen