Heurne (Aalten)

Plaats
Buurtschap
Aalten
Achterhoek
Gelderland

Heurne (Aalten)

Terug naar boven

Status

- Heurne is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten.

- De buurtschap Heurne valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aalten.

- Niet te verwarren met het nabijgelegen dorp De Heurne, en de buurtschap Heurne onder Ruurlo.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Heurne, Heuren, 1492 to Horne.

Naamsverklaring
Heurne
is een variant van hoorne ´bij de hoek´.(1)

Alternatieve benaming
Om verwarring met het nabijgelegen en voor 2005 tot de gemeente Dinxperlo behoord hebbende dorp De Heurne te voorkomen, is de buurtschap Heurne ook wel bekend als "Aaltense Heurne". Om dezelfde reden is het dorp De Heurne vooral in Aalten bekend als "Dinxperlose Heurne". De buurtschap Heurne, waar deze pagina dus over gaat, wordt, om het allemaal nog verwarrender te maken, lokaal ook De Heurne genoemd (zie het filmpje bij Links). In de directe omgeving staan ook zowel richtingborden Heurne als De Heurne...

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heurne ligt Z van Aalten en grenst in het Z aan Duitsland (grensovergang Heurne-Hemden). In het W van de buurtschap loopt de provincialeweg Dinxperlosestraatweg (N819) en in het O de provincialeweg Hamelandroute (N313).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Heurne 32 huizen met 274 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Heurne ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

- De gemeente Aalten heeft destijds bij het ontstaan van het huidige postcodesysteem (1978) geen eigen postcodes en bijbehorende plaatsnamen aangevraagd voor haar buurtschappen, zoals bijvoorbeeld buurgemeente Winterswijk dat wél heeft gedaan. Alle buurtschappen van Aalten liggen dus voor de postadressen ´in´ Aalten. Echter, in het eerste postcodeboek (1978) was sprake van een postcode 7125 met de plaatsnaam Heurne, waarin alleen de weg Hamelandroute was opgenomen met dan alleen nog de huisnummers 84 en 91. In de editie 2000 was dit uitgebreid tot de huisnrs. 84-88 en 91. De overigen panden in de buurtschap Heurne en de overige panden aan de weg Hamelandroute lagen voor de postadressen in de formele / postale woonplaats Aalten (waar in het postcodeboek in de editie 2000 óók de huisnrs. 84-88, dus dubbel, in begrepen waren). Toen wij dit in 2005 bij TNT Post aankaartten, bleek in de postale woonplaats Heurne nog slechts sprake van het huisnr. 91, weliswaar met 4 kennelijke panden (91, 91A, 91B en 91C. Wellicht naar aanleiding hiervan is de postcode 7125 opgeheven en ligt huisnr. 91 nu ook postaal ´in´ Aalten.

Terug naar boven

Beschrijving

De buurtschap Heurne heeft geen duidelijke kern. Alleen bij de grensovergang met Duitsland bevinden zich enkele winkels. Verder is er het dorpshuis D´n Heurnsen Tref.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjefeest (midden juli).

Terug naar boven

Links

- Filmpje met een impressie van de buurtschap Heurne (die, blijkens het filmpje, ter plekke kennelijk ook De Heurne wordt genoemd, wat de verwarring met buurdorp De Heurne er nog groter op maakt. Zie verder bij Naam).

Reactie toevoegen