Heult

Plaats
Buurtschap
Boxtel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Heult

Terug naar boven

Status

- Heult is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Boxtel.

- De buurtschap Heult valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Boxtel.

- De buurtschap Heult heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1610 Hoelt, 1837-1838 De Heult.

Naamsverklaring
Stamt misschien van het woord hool, nevenvorm van heul 'duiker, boogvormig bruggetje' met woordverzwarende -t-, of anders een afleiding bij hool, Middelnederlands hoel 'diepte'. Zie ook Hulten.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heult ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen De Ketting (het gedeelte van deze weg NO van het viaduct over de A2), Hooibrugpad, Venrodeweg en Gestelseweg. De buurtschap ligt N van het dorp Boxtel, ZW van de dorpen Gemonde en Sint-Michielsgestel, OZO van het dorp Esch en ZO van het dorp Vught.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Heult omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

"Van het goed Te Heult is maar weinig bekend. Het was begin 15e eeuw afkomstig van Willem Aben. Na zijn dood erfden de kinderen van Aert Mynnemeer het goed, dat zij in 1428 verkochten aan Jan Wouters Wal. Eind 15e eeuw lagen op Heult de hoeven van het Convent van Coudewater onder Rosmalen. Ongetwijfeld was het goed een onderdeel van de bezittingen van het klooster. Hoe de zusters deze hoeven verkregen, is niet meer na te gaan." (bron: Jean Coenen, 'Baanderheren, boeren & burgers. Een overzicht van de geschiedenis van Boxtel, Liempde en Gemonde'. Uitg. Aeneas, 2004)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Op Heult 6 bevindt zich de Rioolwaterzuiveringsinstallatie van Boxtel. Deze is gebouwd in 1985.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed Venrode is 88 ha groot en wordt beheerd door Stichting Brabants Landschap. Het landgoed ligt op een stuifzandrug die zich langs de westoever van de Dommel uitstrekt tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel. Rond 1900 is dit stuifzand, waarin zich door uitstuiving een aantal vennen hadden gevormd, beplant met grove den. Geleidelijk aan heeft zich hier berken-/ eikenbos ontwikkeld. In het westen van het landgoed liggen landbouwgronden en een landhuis in classicistische stijl uit eind 18e eeuw.

- In 2014 heeft men ontdekt dat de 'zandberg' tegenover het eerste ven op landgoed Venrode vanaf de A2 een grafheuvel is. Er is voorzichtig geboord om te kunnen zien uit welke materialen de heuvel bestaat. De bovenste laag blijkt uit heideplaggen en plantafval te bestaan, een kenmerk dat het geen natuurlijke heuvel kan zijn. Er wordt niet verder gegraven in de heuvel, om hem niet te beschadigen. Men wacht liever moderne archeologische technieken af waarbij de heuvel onderzocht kan worden zonder hem te beschadigen.

Over een andere grafheuvel op de Heult is veel meer bekend. Tussen 1860 en 1870 vonden op de Heult veel zandafgravingen plaats voor ’s-Hertogenbosch. Deze stad lag te diep in het moeras, waardoor wijken werden opgehoogd met zand. Men kwam dan van alles tegen. In 1866 werd op het landgoed een graf ontdekt waarin ook voorwerpen, zoals vier potten en een wrijfschaal, lagen. Eén pot staat in oertijdmuseum De Groene Poort, de rest ligt in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. In dit gebied leefden vroeger veel kleine boerengemeenschappen. Zij leefden van de vis en het wild in het gebied. Zolang de grond het toeliet, bleven ze op die plek. Grafheuvels waren voorbehouden aan de leiders van de gemeenschap. De graven werden ook vaak gebruikt om grond van volkeren te markeren in de tijd voordat er een kadaster was. (bron en nadere informatie: Brabants Centrum, 16-1-2014)

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van boerderijen in de buurtschap Heult.

Reactie toevoegen