Het Sas (Wilhelminadorp)

Plaats
Buurtschap
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

Het Sas (Wilhelminadorp)

Terug naar boven

Status

- Het Sas is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Kattendijke.

- Buurtschap Het Sas valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wilhelminadorp.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
In de Volkstelling van 1840 worden de paar panden in de polder Oost-Beveland gewoon als buurtschap Oost-Beveland benoemd. In de Provincie-Atlas Zeeland editie 1990 heet de buurtschap Goessche Sas, en volgens de Topografische Atlas Zeeland editie 2004() heet de buurtschap tegenwoordig Het Sas, naar de gelijknamige straatnaam.

Naamsverklaring
Ontleent haar naam aan de aan het eind van het havenkanaal van Goes naar de Oosterschelde gelegen schutsluizen (sas = schutsluis).

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Het Sas ligt rond de gelijknamige weg, NO van Wilhelminadorp, in de polder en voormalige heerlijkheid Oost-Beveland, aan het einde van de Westhavendijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Het Sas 3 huizen met 27 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap 7 huizen met ca. 20 inwoners, plus enkele bedrijfspanden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk, bij de bedijking in 1708, was Oost-Beveland een eiland, dat van de schorren van de Katsplaat was gewonnen. In 1809 is het door de bedijking van de Lodewijkpolder (later Wilhelminapolder) met Wolphaartsdijk en Zuid-Beveland verenigd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Volgens (1) dateert de sluis Goese Sas uit 1809-1819 en is het een gemeentelijk monument. Volgens een rapport van het 'Centrum voor Onderzoek Waterkeringen' uit 1975 zou de sluis uit 1896 dateren en verkeerde de sluis in die tijd in slechte staat, zelfs zodanig dat er gevaar bestond voor bewijking. In het rapport wordt dan ook een vernieuwing geadviseerd. Kennelijk is de sluis toch gerestaureerd gezien de status van gemeentelijk monument? Blijkens een artikel in de PZC d.d. 10-6-2016 is in ieder geval het op dat moment 'bejaarde bedieningssysteem' aan vervanging toe. Onderhoud daaraan was uitgesteld gezien het woningbouwproject Goese Schans, dat invloed op deze omgeving leek te gaan hebben. Inmiddels is dat project fors van omvang verkleind, waardoor de sluis alsnog onderhoud behoeft.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- NW van de buurtschap, richting Zandkreekdam, bevindt zich een rietput.

- Bij de rietput zijn twee duikstekken.

- Jachthaven.

Reactie toevoegen