Het Langeveld

Polder
Buurtschap
Noordwijk
Zuid-Holland

Het Langeveld

Terug naar boven

Status

- Het Langeveld is een buurtschap en polder in de provincie Zuid-Holland, gemeente Noordwijk.

- De buurtschap Het Langeveld valt onder het dorp Noordwijk aan Zee, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Noordwijk.

- De buurtschap Het Langeveld heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

- Buurtschap Het Langeveld is bekend van het gelijknamige psychiatrisch centrum en het zweefvliegveld.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap en de polder Het Langeveld liggen rond de wegen De Boender, Wilgendam, Langevelderlaan, Kapelleboslaan, Vogelaardreef en Duinschooten (W zijde). De buurtschap en de polder liggen in de O nabijheid van de Noordzee en W van het Oosterduinse Meer en liggen NO van het dorp Noordwijk aan Zee, NNO van het dorp Noordwijk-Binnen, N van het dorp Noordwijkerhout, ZW van het dorp De Zilk, ZZW van het dorp Zandvoort, W van het dorp Hillegom en NW van het dorp Lisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Het Langeveld (dan: Langeveld en De Nes) 15 huizen met 90 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 85 huizen, ca. 165 verblijfsaccommodaties en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 215 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het Langeveld is vroeger een afzonderlijke heerlijkheid geweest, met een kapel.

Reactie toevoegen