Het Broek

Plaats
Buurtschap
Geldrop-Mierlo Helmond
Zuidoost-Brabant Kempen Peelland
Noord-Brabant

Het Broek

Terug naar boven

Status

- Het Broek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in grotendeels de streek Kempen en de gemeente Geldrop-Mierlo (t/m 2003 gemeente Mierlo, in 2004 over naar gemeente Geldrop-Mierlo), en deels de streek Peelland en de gemeente Helmond (t/m 1994 gemeente Mierlo, in 1995 over naar gemeente Helmond).

- Buurtschap Het Broek valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Mierlo, deels onder de stad Helmond.

- Buurtschap Het Broek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Het Broek ligt rond de wegen Broekstraat, Burgemeester Termeerstraat, Stepekolk, Stepekolksehoeve, De Voort (het gedeelte van deze weg tussen de rotonde met de wegen Laan door de Veste/Stepekolksehoeve en de spoorweg), Abendonk, Bockendonk, Goedhartdonk, Ketsdonk, Helsperdonk, Coolendonk, Amijsdonk, Coxdonk, Vermulstdonk, Melisdonk en Mommersdonk. De buurtschap ligt NW van het dorp Mierlo, WZW van de stad Helmond, NO van het dorp Geldrop, ONO van het dorp Eeneind, ZO van het dorp Nuenen en ZW van het dorp Stiphout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Het Broek 44 huizen met 250 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 165 huizen met ca. 385 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Een deel van buurtschap Het Broek is in 1972 benoemd tot beschermd dorpsgezicht.

Reactie toevoegen