Hessum

Plaats
Buurtschap
Dalfsen
Salland
Overijssel

Hessum

Terug naar boven

Status

- Hessum is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Dalfsen.

- De buurtschap Hessum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dalfsen.

- De buurtschap Hessum ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Hessen, 1840 Hessem.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hessum ligt O van Dalfsen, W van Vilsteren en grenst in het N aan de Vecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hessum 30 huizen met 182 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd een 30-tal panden, nu met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het kleine buurtschapje Hessum was kennelijk toch belangrijk genoeg om van 1928-1958 een postkantoortje te hebben.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Huize Hessum (Tolhuisweg 11) is in 1830 gebouwd op de plek waar reeds eerder een eenvoudig landhuis (spieker) heeft gestaan. Onder de link vind je de geschiedenis van het pand en zijn bewoners. Het huis met toebehoren zijn in totaal 6 rijksmonumenten (zijnde het hoofdgebouw, de historische tuin- en parkaanleg, de bouwhuizen, de schuur, het tuinhuisje, en het houtloodsje). Onder de link moet je even scrollen naar deze objecten om de beschrijvingen ervan te kunnen lezen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2013 is een elektrisch zelfbedieningspontje voor fietsers en voetgangers in de vaart gekomen tussen Hessum en de aan de andere kant van de Vecht gelegen buurtschap Welsum. Het pontje kan met een druk op de knop in werking worden gesteld. Het is in de vaart van medio april t/m oktober en is te gebuiken van zonsopgang tot zonsondergang.

Terug naar boven

Links

- Openbaar vervoer: - Sinds april 2017 is er Buurtbus Vilsteren, die rijdt tussen Dalfsen en Ommen. In totaal bemensen circa 30 vrijwilligers de bus, waardoor iedereen gemiddeld maar circa 1x in de 14 dagen dienst hoeft te doen. Dankzij deze bus worden ook de buurtschappen Achterveld, Dalmsholte, Giethmen, Hessum, Rechteren en Vennenberg aangedaan.

Terug naar boven

Bekende voormalige inwoner

- Singer-songwriter Erwin Nyhoff (1972) is geboren in Hessum (en tegenwoordig woonachtig in Heeten). Van 1991 tot 1996 is hij zanger van de band The Prodigal Sons, die grote successen boekt. Na het uiteengaan van de band in laatstgenoemd jaar gaat Nyhoff solo verder. "Van Pinkpopartiest tot afwasser, en weer terug als finalist bij The Voice of Holland: geen enkele Nederlandse artiest heeft zo’n grillige carrière achter de rug als Erwin Nyhoff", aldus een citaat uit zijn Bio, waar je in detail de opkomst, ups en downs en tegenwoordig weer ups van zijn muzikale carrière kunt lezen.

Reactie toevoegen