Herveld

Plaats
Dorp
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

herveld boerenleenbank [640x480].jpg

Herveld boerenleenbank

Herveld boerenleenbank

Herveld

Terug naar boven

Status

- Herveld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. T/m 2000 gemeente Valburg.

- Het dorp is onderscheiden in de kernen Herveld-Noord en Herveld-Zuid.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Herveld ligt grotendeels NW en W van de A50, W en ZW van het Knooppunt Valburg en Z van de A15. Verder ligt het dorp Z van het dorp Heteren, W van de dorpen Valburg en Elst, NW van de dorpen Slijk-Ewijk en Oosterhout, nabij de N oever van de rivier de Waal, NNW van het dorp Beuningen, N van het dorp Ewijk, NO van de dorpen Winssen en Deest, O van het dorp Dodewaard, ZO van het dorp Zetten en ZZO van het dorp Randwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Herveld 134 huizen met 890 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Herveld heeft 8 rijksmonumenten.

- Herveld heeft 24 gemeentelijke monumenten.

- De RK Willibrorduskerk maakt deel uit van de recent opgerichte St. Benedictusparochie, die een groot deel van de Overbetuwe beslaat. Anno 2014 ziet het er naar uit dat de kerk medio 2016 aan de eredienst wordt onttrokken, maar de parochianen proberen het tij nog te keren.

- Molen De Vink.

- Museumboerderij Den Tip heeft o.a. een bakhuis, met oven die met houtbossen wordt gestookt. In de kamer is te bezichtigen: apotheek- en doktersmateriaal, landbouwwerktuigen, klompenmaken in vroeger tijden, rietdekken. Om de gehele boerderij zijn hoogstamfruitbomen te vinden met oude rassoorten. De kamer is ingericht zoals de Betuwse bevolking leefde tussen 1940-1945. Nostalgische inrichting voor wassen, koken en eten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oude Trekkerclub De Ewijkse Brug organiseert in een weekend in mei het Historisch Weekend, met o.a. een show van oude tractoren en stationaire motoren, kinderattracties, onderdelenmarkt en ruilbeurs, werktuigenshow, demonstraties dorsen, oude ambachten en Streekmarkt.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - St. Willibrordusschool. - Clara Fabriciusschool.

- Zorg: - Stichting Samen Zorgen is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen zorgcentrum Liefkenshoek (1970) in Heteren en zorgcentrum De Hoge Hof (1974) in Herveld. Beide locaties, van oorsprong bejaardentehuizen, bieden inmiddels een breed scala aan (verpleeg)zorg, wonen, welzijn en diensten aan ouderen uit de gemeente Overbetuwe. Stichting Samen Zorgen biedt naast intramurale zorg ook wijkverpleging. Er wordt ook actief samengewerkt met andere partijen. En inwoners van de dorpen voelen zich betrokken en zijn bereid medeverantwoordelijkheid te dragen voor het welzijn van ouderen. De waarde “Samen Zorgen” voor ouderen is er dan ook zichtbaar en voelbaar. Dit komt door de samenwerking tussen familie, mantelzorg, buren, vrijwilligers en professionele zorgverleners. Dat lijkt gewoon, maar is bijzonder en dat koesteren ze!

Reactie toevoegen