Herkingen

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

herkingen_rustbankje_als_dank_van_de_gemeente_voor_de_dorpsraadjpg.jpg

Het zijn de kleine dingen die het doen: in 2016 hebben alle dorpsraden in en van de gemeente Goeree-Overflakkee een rustbankje gekregen om in hun dorp te plaatsen, als blijk van waardering. Ook in Herkingen is er een geplaatst (zie het kopje Natuur etc.)

Het zijn de kleine dingen die het doen: in 2016 hebben alle dorpsraden in en van de gemeente Goeree-Overflakkee een rustbankje gekregen om in hun dorp te plaatsen, als blijk van waardering. Ook in Herkingen is er een geplaatst (zie het kopje Natuur etc.)

ZH gemeente Herkingen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Herkingen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Herkingen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Herkingen

Terug naar boven

Status

- Herkingen is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Dirksland, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- Wapen van de voormalige gemeente Herkingen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Herkingen ligt aan het Grevelingenmeer en ligt WZW van het dorp Nieuwe Tonge, ZW van de dorpen Middelharnis en Sommelsdijk, Z van het dorp Dirksland, ZZO van het dorp Melissant, N van het dorp Bruinisse en NO van het dorp Sirjansland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Herkingen 85 huizen met 628 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en de polder Oud-Herkingen samen 81/600 (= huizen/inwoners) en de polder Nieuw-Herkingen 4/28. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen en ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Herkingen heeft 6 rijksmonumenten.

- Hervormde Kerk van de Hervormde Gemeente Herkingen.

- Korenmolen De Dankbaarheid.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Oranjefeest (op de zaterdag voor Koningsdag).

- Koningsdag.

- Jaarmarkt (op een zaterdag in juli).

- Vakantiebijbelweek voor de basisschooljeugd (juli).

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub Herkingen. Aangezien dat de afgelopen jaren niet altijd meer het geval is, gaan ze ook weleens naar een kunstijsbaan in bijv. Breda.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In het Scharrelloodsje verkopen ze allerlei tweedehands artikelen. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Hervormde kerk van Herkingen.

- De Dorpsraad is al enige tijd met de gemeente in overleg om te kijken hoe het strandje van Herkingen structureel kan worden opgeknapt. Zodat bijv. niet jaarlijks zand moet worden aangevoerd zoals tot heden het geval is, en dat de waterdiepte dusdanig is dat het plezierig is om in te zwemmen. Mede dankzij de inspanningen van de gemeente is het waterschap bereid gevonden een substantieel bedrag vrij te maken om mede het strandje aan te pakken, om het drukbezochte strandje te transformeren tot een toekomstbestendige aangename recretiegelegenheid voor jong en ouder.

Het strandje van Herkingen is ook een geschikte locatie voor surfers. Let op, bij de kant kan het zeer ondiep zijn met stenen en mosselen. Zeker met lange vinnen moet je wat verder uit de kant lopen voordat je kunt starten. De ideale windrichtingen zijn zuid tot west. Maar alle windrichtingen waar geen noord in zit zijn heel goed te varen hier. Er is een grasveld om op te tuigen, vlak bij de struiken sta je nog uit de wind ook.

- Speeltuinvereniging De Krammer heeft niet alleen een speeltuin, maar ook een verenigingsgebouw waar ze door het jaar heen van alles voor de kinderen organiseren zoals knutselen en bingo. Ook gaan ze met de kinderen weleens zwemmen.

- Het water en de haven zijn tot 1971 een bron van werkgelegenheid in Herkingen. Van hieruit werden koren en suikerbieten per schip vervoerd. Er was altijd wel wat te beleven op de haven: 2x per etmaal eb en vloed, het was nooit hetzelfde. Tot op 3 mei 1971 het water stilstond op het peil wat het nu heeft. Dit was het jaar dat de Grevelingen een meer werd. Geen schepen meer in de haven, want er was geen diepgang meer. Geen eb en vloed betekende iedere dag hetzelfde waterniveau. De haven zou een stinkende modderpoel worden. Was dit het einde van de haven van Herkingen, waar door de eeuwen heen een veerdienst was die door veel handelslui werd gebruikt in de route van Den Haag naar de handelssteden in Vlaanderen?

Dit is niet wat een aantal mensen van het dorp voor ogen had als ze op de haven kwamen. Bijna iedere dorpeling van jong tot ouder ging voor en na het werk en voor en na het naar school gaan even over de 'koaie'. Ze wilden niet 2x per dag in een stinkend gat kijken. Leven in de brouwerij, dat was wat ze voor ogen hadden. In de avond van 3 mei 1971 kwam een 5-tal mensen bij elkaar om hierover te praten. Die avond is Water Sport Vereniging WSV Herkingen opgericht. Met een kleine groep vrijwilligers wordt begonnen. Steigers en palen in de oude havenkom worden door de leden zelf met de hand geslagen. Overigens met veel lol en vermaak. Al snel wordt de oude havenkom te klein en wordt 'buitengaats' een stuk uitgegraven en een steiger gemaakt. In de begintijd bestaan de sanitaire voorzieningen uit een toiletwagen met wasbakken. Het water wordt dagelijks met een grote watertank aangevoerd door een lokale agrariër. Het rioolwater verdwijnt in een septic tank. De vaargeul is aanvankelijk niet meer dan een 20-tal meters breed en 1.50 meter diepgang is wel het maximum. Menig passant is gestrand naast de vaargeul.

Eind jaren zeventig blijkt dat de tijd rijp is voor het grote werk. Plannen voor de huidige haven worden ontwikkeld en uitgevoerd. In het voorjaar van 1981 wordt de haven officieel geopend door de Commissaris van de Koningin. Er wordt een fulltime havenmeester in dienst genomen. WSV Herkingen is voor zowel ligplaatshouders als passanten een oase van rust, vanwaar ideaal dagtochten over het Grevelingenmeer kunnen worden gemaakt. Momenteel biedt de haven plaats aan ruim 350 ligplaatsen voor schepen van 5 tot 15 meter, met een maximale diepgang van 2 meter. In 2011 is de 'blauwe vlag' gehesen. Dit betekend dat de haven voldoet aan de huidige veiligheidseisen en milieu-eisen. De vereniging heeft ca. 600 leden. Om alles in goede banen te leiden heeft de vereniging voor de dagelijkse gang van zaken 2 havenmeesters in dienst.

- In het verlengde van de Nassaustraat hoek Krammerstraat ligt een volkstuincomplex. Belangstellenden kunnen een stukje volkstuin huren (af en toe komt er een perceel vrij) via de gemeente.

- De gemeente Goeree-Overflakkee bekijkt hoe ze met de beperkte middelen die een gemeente nu eenmaal heeft, op creatieve wijze de leefbaarheid van de dorpen kan verbeteren. Het gezegde en liedje "Het zijn de kleine dingen die het doen" is er niet voor niets... Zo hebben alle Dorpsraden op Goeree-Overflakkee in 2016 van de gemeente een rustbankje gekregen om op een geschikt punt aan een wandelroute te plaatsen. Als blijk van waardering voor het goede werk van de Dorpsraden, en tegelijk iets functioneels dat duurzaam aan de inwoners en toeristen ten goede komt. Wie weet doet dit goede voorbeeld ook in andere gemeenten goed volgen ;-) Ook in Herkingen hebben ze een bankje geplaatst.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Herkingen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Herkingen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Herkingen.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Herkingen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Herkingen zet zich in om als overleg- en adviesorgaan het woon- en leefmilieu van de plaatselijke gemeenschap in stand te houden en waar mogelijk te verbeteren. - Nieuws van de Dorpsraad op Twitter.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Ons Huis.

- Onderwijs en kinderopvang: - De Prins Johan Frisoschool is de enige school in het dorp. Het is weliswaar een christelijke school, maar zowel kerkelijke als onkerkelijke kinderen zijn er van harte welkom. De school heeft ruim 60 leerlingen, verdeeld over 3 groepen. De groepen worden een of meer keren per week gesplitst zodat alle kinderen genoeg aandacht krijgen bij het leerproces. Het pand biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal Pinkeltje.

- Sport: - Voetbalvereniging Herkingen '55. - Sportvereniging Animo geeft elke maandagavond 1 uur Aerobics voor vrouwen vanaf 16 jaar. Elke les is anders en conditiegericht. Twijfel je of het iets voor jou is? Kom dan gerust een keer kijken of meedoen. De eerste les is gratis. Op donderdagavond wordt er gym gegeven voor kinderen tussen de 4-9 jaar. Gezellig een uurtje gymmen met alle aanwezige gymtoestellen. - Duivenvereniging De Luchtbode.

- Overige verenigingen: - EHBO-vereniging Herkingen. - Fotoclub Herkingen bestaat sinds 2008 en telt ca. 20 leden. Eens per maand komen ze samen om met elkaar te praten over hun grote hobby: fotografie. Hier worden diverse onderdelen van het fotograferen behandeld, alsmede het archiveren van foto’s. Regelmatig gaan ze met een aantal leden op pad om met elkaar foto’s te maken. Ook het exposeren van foto’s behoort tot de mogelijkheden. Momenteel wordt er voor elke bijeenkomst een foto-opdracht gegeven waarbij foto’s worden gemaakt die een bepaald thema uitbeelden. De andere leden kunnen dan kiezen welke foto zij de mooiste vinden.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Herkingen, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen