Hengelo (Gelderland)

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

hengelo gl grootestraat [640x480].jpg

Hengelo GL Grootestraat

Hengelo GL Grootestraat

GL gemeente Hengelo in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hengelo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hengelo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hengelo (Gelderland)

Terug naar boven

Status

- Hengelo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Hengelo.

- Onder het dorp Hengelo vallen ook de buurtschappen Bekveld, Dunsborg, Gooi, Noordink, Varssel en een deel van de buurtschap Veldhoek. Dat zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hengelo ligt ZO van de dorpen Wichmond, Warnsveld en De Hoven en de stad Zutphen, Z van het dorp Vorden, ZW van de steden Lochem en Borculo en de dorpen Ruurlo en Barchem, W van de stad Groenlo, NW van de dorpen Zieuwent, Halle en Mariënvelde, N van het dorp Velswijk en de stad Doetinchem, NO van de dorpen Keijenborg, Hummelo, Laag Keppel en Hoog-Keppel, O van het dorp Toldijk en OZO van het dorp Steenderen en de stad Bronkhorst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Hengelo 453 huizen met 3.001 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 79/581 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Dunsborgshoek 22/154, Het Gooij of Het Gooi 107/677, Bekveld 80/509, Noordink 98/606 en Varssel 67/474. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.700 huizen met ca. 6.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gelderland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In Hengelo is in 2017 het eerste landschapspark ter wereld aangelegd dat groene stroom opwekt. Solarpark De Kwekerij heeft 7.000 zonnepanelen op een oppervlakte van 7 ha. Het zonne-energiepark produceert groene stroom voor ca. 550 huishoudens in de directe omgeving. In Hengelo was ruimte beschikbaar, omdat vanwege demografische ontwikkelingen het aantal te bouwen woningen op het terrein van de voormalige kwekerij is teruggeschroefd van 200 naar 50. De gemeente Bronckhorst wilde landschappelijk wel iets fraaiers dan een standaard solarpark waar de panelen allemaal keurig maar saai in het gelid staan. Vandaar dat de panelen zijn ingepast in een fraai landschapspark, ontworpen door tv-tuinman Lodewijk Hoekstra en de internationaal gelauwerde landschapsontwerper Nico Wissing. De panelen hebben een plek gekregen te midden van de natuur. De zonnepanelen lopen met de lijnen van het landschap mee. Er grazen schapen en je kunt er wandelen, sporten en spelen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hengelo heeft 23 rijksmonumenten.

- Hengelo heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Hengelo.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelang Hengelo.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hengelo alg. nieuw, - idem alg. oud en - idem RK.

Reactie toevoegen