Hemmen

Plaats
Dorp
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

gemeente_hemmen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Hemmen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Hemmen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Hemmen

Terug naar boven

Status

- Hemmen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1955. Per 1-7-1955 over naar gemeente Valburg, in 2001 over naar gemeente Overbetuwe.

- Wapen van de voormalige gemeente Hemmen.

Terug naar boven

Ligging

Hemmen ligt NO van Dodewaard, direct NW van Zetten en grenst in het N aan de rivier de Linge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp en de gemeente Hemmen 26 huizen met 209 inwoners. Per 1-7-1955 is de gemeente opgegaan in de gemeente Valburg met 242 hectare en 216 inwoners. Een klein deel van de gemeente is overgegaan naar de gemeente Dodewaard (19 hectare met 25 inwoners). Tegenwoordig heeft het dorp ca. 70 huizen met ca. 180 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Hemmen, kun je terecht bij Historische Kring Midden-Betuwe, die in 2012 is ontstaan uit de voormalige werkgroep Zetten van de Historische Kring Kesteren en omstreken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vereniging Duurzaam Wonen Overbetuwe zet zich in om in de omgeving van Hemmen een duurzaam woonproject te realisern met ca. 12 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hemmen heeft 13 rijksmonumenten.

- Hemmen heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde kerk in gotische stijl.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelgroep Hemmen geeft jaarlijks eind maart / begin april een uitvoering.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Van kasteel Hemmen, dat in de Tweede Wereldoorlog is verwoest, is alleen het kasteelpark nog te bewonderen. De tuin omvat ca. 600 verschillende soorten planten. Van mei t/m oktober is de tuin dagelijks geopend. Gratis toegang. - Site Kasteeltuin.

- CNME (= Cultuur-, Natuur- en Milieueducatiecentrum) 't Pakhuis organiseert het hele jaar door voor jong en ouder activiteiten op het gebied van cultuur, natuur, milieu en educatie op en rondom Landgoed Heerlijkheid Hemmen. Sinds 2012 is CNME ‘t Pakhuis actief om iedereen enthousiast te maken over de prachtige natuur, historie en cultuur van het unieke landgoed en zijn omgeving. De vrijwilligers van 't Pakhuis organiseren op verschillende plekken in het dorp themawandelingen (met fotografie), speurtochten, lezingen, knutselmiddagen en creatieve activiteiten. Naast een heerlijke en gezellige ochtend, middag of avond leer je dan gelijk meer over de cultuur en natuur van deze mooie plek in de Betuwe. Het hele jaar zit boordevol activiteiten bij 't Pakhuis. Voor nadere informatie zie de link.

Wil je een keer met een groep vrienden, familie of collega’s eropuit? ‘t Pakhuis biedt diverse wandelingen aan over het landgoed met een deskundige gids, die jou en je gasten van alles vertelt over de omgeving (historie en/of natuur). De kosten hiervoor zijn €20,00 per groep. Daarnaast heeft ‘t Pakhuis twee wandelroutes van ca. 5 km en een fietsroute van 20 km ontwikkeld. De informatieve boekjes met deze routes zijn gratis verkrijgbaar bij winkel Soesa op het Kerkplein in Hemmen. Ook vind je daar het prachtige fotoboek van Jannemieke Termeer, voor slechts €5,00 te koop. Daarmee steun je gelijk deze vrijwilligersorganisatie.

CNME ’t Pakhuis in Hemmen gaat sinds 2017 zonder pand verder. ’t Pakhuis was gevestigd in de verbouwde fruitschuur op Boelenhamsestraat 7. “Van het pand werd steeds minder gebruik gemaakt en dit staat niet in verhouding tot de huur die we betaalden”, aldus bestuurslid Liselotte Tap. “De meeste activiteiten vinden in de buitenlucht plaats en voor binnenactiviteiten zijn er in het dorp voldoende alternatieven. Zo heeft het bestuur met Dorpshuis De Oude School afspraken gemaakt om daar het een en ander te organiseren op het gebied van cultuur, natuur, milieu en educatie.”

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hemmen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zetten / Hemmen.

- Dorpshuis: - De dorpsschool in Hemmen is al in 1644 gesticht en tot 1981 zijn vele generaties kinderen hier naar school geweest. De school dus maar liefst 227 jaar bestaan, tot er in 1981 een einde aan kwam omdat er in het piepkleine dorpje te weinig kinderen waren overgebleven om de school nog verantwoord te kunnen voortzetten. Inwoners hebben toen het initiatief genomen om het gebouw te herbestemmen tot dorpshuis, om het middelpunt van het dorp voor de toekomst te bewaren, en een ontmoetingspunt te houden.

Dorpshuis De Oude School is een ontmoetingsplek voor de inwoners, maar ook velen van buiten het dorp maken er graag gebruik van. Zowel scholen, gemeenten, verenigingen als ondernemingen komen hun cursussen en vergaderingen in de twee oude klaslokalen houden. De rustige omgeving van het dorpshuis maakt het een ideale plek voor een ongestoord verblijf. Het is ook een mooie nostalgische locatie voor je verjaardag, familiedag, reünie, jubileum of trouwerij. Gasten kiezen er vaak voor om te starten met koffie en thee met wat lekkers, waarna een wandeling over het mooie Landgoed Hemmen volgt. Bij terugkeer wordt van een drankje en een overheerlijk buffet genoten. Er is een uitgebreide keuze uit diverse buffetten, van de meer traditionele van salades en beenham tot een Jamie Oliver buffet of een Italiaans buffet. Alles natuurlijk vers uit eigen keuken.

Reactie toevoegen