Hemelumer Oldephaert en Noordwolde / Hemelumer Oldeferd

Voormalige gemeente
Súdwest Fryslân
Fryslân

gemeente_hemelumer_oldeferd_en_noordwolde_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde/Hemelumer Oldeferd anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde/Hemelumer Oldeferd anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Hemelumer Oldephaert en Noordwolde / Hemelumer Oldeferd

Terug naar boven

Status

- Hemelumer Oldephaert en Noordwolde / Hemelumer Oldeferd is een voormalige gemeente in de provincie Fryslân. De gemeente is in 1984 grotendeels opgegaan in de gemeente Nijefurd, deels in de gemeente Gaasterlân-Sleat (dit betrof de streek Noordwolde, waarvoor zie verder bij Naam). In 2011 zijn deze gemeenten opgegaan in de gemeente Súdwest-Fryslân. De hoofdplaats van de gemeente was Koudum.

- Wapen van de voormalige gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde / Hemelumer Oldeferd.

Terug naar boven

Naam

Oudere benamingen
Oorspronkelijk heet deze gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde. In 1812 wijzigt de naam van deze gemeente in Koudum. Per 1-10-1816 wijzigt de naam van deze gemeente weer in Hemelumer Oldephaert en Noordwolde (wat in poststempels werd afgekort als H.O.N.). In 1956 is de naam van deze gemeente gewijzigd in Hemelumer Oldeferd, vermoedelijk omdat de toevoeging Noordwolde verwarring opriep met het dorp Noordwolde in de gemeente Weststellingwerf. Verwarring zal allicht ook regelmatig zijn ontstaan omdat dit Noordwolde geen plaatsnaam was, maar alleen de naam van het gebied waar de dorpen Kolderwolde, Oudega en Elahuizen (met daaronder begrepen het voormalige Nijega) in liggen. Dit gebied is bij de herindeling van 1984 naar de gemeente Gaasterlân-Sleat overgegaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Bij de volkstelling van 1840 heeft de gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde 532 huizen en 2.914 inwoners, verdeeld in dorp Koudum 175/925 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen Bovenburen 7/38, Galamadammen 4/15 en Koudumerwiske 5/20, dorp Kolderwolde 9/51, dorp Oudega 65/366 met buurtschap Heidenschap 3/17, dorp Nijega 39/214 met buurtschap Heidenschap 8/41, dorp Elahuizen 9/71, dorp Hemelum 24/182 met buurtschap Nijeburen 15/58, dorp Warns 35/252 met de buurtschappen Noorderburen 59/209 en Zuiderburen 12/82, dorp Scharl 7/48 met de buurtschap Laaxum 6/24 en dorp Molkwerum 50/301.

- Bij de opheffing van de gemeente Hemelumer Oldeferd in 1984 gaat 6.505 hectare met 1.584 huizen en 4.343 inwoners naar de gemeente Nijefurd, en 2.129 hectare met 244 huizen en 619 inwoners naar de gemeente Gaasterlân-Sleat.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Artikelen over de geschiedenis van de voormalige gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde / Hemelumer Oldeferd, in tekst en beeld, geordend op thema.

Reacties

(6)

Mijn voorouders van oma's kant staan allemaal als geboren te Hemelumer Oldeferd, van oma's gezin allen gedoopt te Heeg. Nu het een heel gebied blijkt is het toch moeilijker daar eens te kijken.

Dat wordt een uitdaging ja... Op sommige documenten staat een geboorteplaats, op andere documenten staat alleen een geboortegemeente. Soms zijn dat dezelfde, als je geluk hebt, maar bij een gemeente met meer kernen is dat niet handig als je achteraf een geboorteplaats wilt achterhalen... Succes gewenst met deze uitdaging.

Geachte Heer, Mevrouw,

Ik ben op zoek naar een oud visserschip, de KL-11 die in vaart was tijdens de tweede oorlog. Hebt U misschien iets daarover ?

Met vriendelijk groet

M. Voss Welkenraedt (België)

Vermoedelijk bedoelt u De Witte Olifant. Getuige de reactie uit juni 1994 onder deze link https://www.ssrp.nl/stamboek/schepen/de-witte-olifant-389 had die onder meer als kenmerk KL11. De lotgevallen van deze schokker worden onder de link uitvoerig beschreven.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Bedankt voor Uw antwoord. Spijtig is dat niet het zelfde schip. De foto die ik heb toont een visserboot "HL 11" in Marseille tijdens de WW II. Misschien een ander schip Uw stad of ? In de gegevens over de Duitse Kriegsmarine heb ik ook niets gevonden.
Met vriendelijk groet.

Maurice Voss

Ah, helaas. Ik beschrijf met mijn site verleden en heden van de plaatsen in Nederland dus uw thema is niet mijn specialiteit, ik heb geen idee waar u hierover meer informatie zou kunnen vinden.

Reactie toevoegen