Hellum

Plaats
Dorp
Slochteren
Duurswold
Groningen

Hellum Rijksweg 1931 [640x480].jpg

Hellum rijksweg 1931

Hellum rijksweg 1931

Hellum.jpg

De Hervormde kerk van Hellum.

De Hervormde kerk van Hellum.

Hellum (2).jpg

Tekst en uitleg bij de kerk van Hellum.

Tekst en uitleg bij de kerk van Hellum.

Hellum (3).jpg

De toegangspoort van de Hervormde kerk in Hellum.

De toegangspoort van de Hervormde kerk in Hellum.

Hellum

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hellum.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hellum.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hellum (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hellum is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Slochteren.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Helm.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Tegenwoordig heeft Hellum ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De geschiedenis van dorpshuis Tonegido (= Tot Ons Nut En Genoegen Is Dit Opgericht) begint al vóór dat het gebouw in Hellum stond (1976). Het gebouw is namelijk eigenhandig uit Nieuweschans gehaald. De Schanskers deden het van de hand. De Helmsters wisten er wel raad mee. Op tientallen boerenwagens ging het van oost naar west. Het basisgebouw staat er nog steeds, maar is niet meer te herkennen. Later is er de kleine zaal achter gebouwd en tot twee keer toe bouwden de Helmsters een mortuarium aan het gebouw vast. Het huidige mortuarium (aan de achterkant) voorziet in een behoefte in de gemeente. Na de grote verbouwing in 2010, met veel zelfwerkzaamheid van de inwoners (waarbij bijv. de houten vloer in de grote zaal is vervangen door cementdekvloer op schuimbeton met vloerverwarming) voldoet het complex weer helemaal aan de eisen des tijds.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hellum heeft 4 rijksmonumenten.

- Het Hervormde (PKN) kerkje is rond 1100 gebouwd op een fundering van veldkeien en is vele malen vernieuwd. In de kerk hangen de 2 oudste rouwborden van de provincie Groningen van het geslacht Rengers. Deze familie bewoonde rond 1400 de borg Menolda in Hellum.

- De sluis uit 1866 in de Haansvaart is in 2005 benoemd tot rijksmonument. De Haansvaart diende vroeger voor het vervoer van grond, bieten en aardappelen tussen het Schildmeer en Hellum. Om dat transport mogelijk te maken is in 1866 de sluis gebouwd. Sinds 1998 is door de Stichting Haansvaart gelobbyd om het historische sluisje te restaureren. Deze subsidie (€300.000) is in 2009 beschiikbaar gekomen. Het sluisje is in 2010 gerestaureerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kloksmeren. Jaarlijks wordt op oudejaarsdag door een aantal vrijgezelle mannen met de collectebus geld opgehaald om 'de klok te smeren' (in de praktijk is dat 'de keel smeren'). Deze traditie is een heel oud gebruik, begonnen tussen 1100 en 1300 na Christus. In de overgang van het oude jaar naar het nieuwe jaar worden de kerkklokken geluid. Men luidt de klok om boze geesten te verdrijven die het land en het vee onvruchtbaar kunnen maken. Het is vrij uniek en wordt alleen gedaan in Hellum, Schildwolde en Siddeburen. Met het geld dat wordt opgehaald op oudejaarsdag wordt drank gekocht om te schenken tijdens het luiden van de kerkklok tussen 23.30 uur oudejaarsavond en 02.00 uur nieuwjaarsmorgen. Naast het klokluiden wordt het Nieuwjaar uitbundig gevierd in dorpshuis Tonegido. Het geld dat dan nog overblijft wordt geschonken aan een plaatselijk of regionaal goed doel.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Hellum.

- Basisschool De Ent is een kleine dorpsschool met ca. 50 leerlingen.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hellum en Hellum alg.

Reactie toevoegen