Hell

Plaats
Buurtschap
Putten
Veluwe
Gelderland

hell_zorgboerderij_tinteler.jpg

Buurtschap Hell, zorgboerderij Tinteler is een gemeentelijk monument

Buurtschap Hell, zorgboerderij Tinteler is een gemeentelijk monument

hell_zorgboerderij_tinteler_schuur.jpg

Zorgboerderij Tinteler in buurtschap Hell heeft ook een monumentale schuur

Zorgboerderij Tinteler in buurtschap Hell heeft ook een monumentale schuur

hell_zorgboerderij_tinteler_borden.jpg

Op Zorgboerderij Tinteler in buurtschap Hell kunnen de deelnemers de dieren en de moestuin verzorgen, eieren rapen, en hout zagen en kloven.

Op Zorgboerderij Tinteler in buurtschap Hell kunnen de deelnemers de dieren en de moestuin verzorgen, eieren rapen, en hout zagen en kloven.

Hell

Terug naar boven

Status

- Hell is een buurtschap en landgoed in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Putten.

- De buurtschap Hell valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Putten.

- De buurtschap Hell heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. De plaatsnaam staat alleen aangegeven op een ANWB-paddenstoel in de omgeving.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Midden 12e eeuw Hello, 1313 Everardus de Helle, 1484 Hell, 1741 ook Heel.

Naamsverklaring
Vermoedelijk een samenstelling van helle (ontstaan uit het Germanse halja*-) 'laagte, moerassige plaats' of helle (ontstaan uit helde*) 'helling' en lo 'licht, open bos'. Uitgaande van het Germaanse halu*- 'afhellend' verklaart men de umlaut niet. Ook is voorgesteld het Middelnederlandse hel 'helder' en lo 'poel'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hell ligt O van Nijkerk, ZW van Putten, rond de wegen Meskampersteeg (het gedeelte van deze weg ZO van rond de spoorweg), Donkeresteeg, Tintelersteeg, Deuverdenseweg, Veldhuizerweg, Groot Hellerweg en Bussenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hell 38 huizen met 325 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 40 huizen, nu met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Aan de Hellerweg liggen de boerderijen Groot en Klein Hell. Deze boerderijen zijn overgebleven van wat eens was "Dat goet ter Hellen, gelegen in den kerspel van Putten". Dit 'Huys te Hell' was een kasteeltje, omringd door wallen en grachten. De geschiedenis van het kasteeltje gaat terug naar medio 14e eeuw. Omstreeks 1379 zou het kasteel beleend zijn door ene Gerrit van der Helle. Het kasteel heeft door de eeuwen heen vele eigenaren gehad en heeft een hoofdrol gespeeld in een erfeniskwestie. De toenmalige bewoner, anno 1559, zou zwakzinnig zijn geworden, wat niet verborgen bleef voor zijn familieleden. Die wezen de echtgenote als schuldige aan en vreesden dat de erfenis in verkeerde handen zou komen. Een ingewikkelde intrige volgde, alsmede vele processen, die zo'n 40 jaar in beslag zouden nemen.

In 1867 is het 'goet' gekocht door freule Cornelia Maria d'Hanges d'Yvoi, die op het nabijgelegen kasteel en landgoed Salentein onder Nijkerk woonde. Wat nu nog rest zijn de beide genoemde boerderijen. Aldus een beschrijving op de site van W.H. van Hell, die anno zomer 2019 (tijdelijk?) 'uit de lucht' is. Hij meldt dat de heer A. Vos te Kampen een gedetailleerdere beschrijving van de lotgevallen van dit kasteeltje heeft gemaakt, en dat deze hem dit t.z.t. ter beschikking stelt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoeve Groot Hell (Groot Hellerweg 8), ter plaatse van een vroeger jachtslot der graven van Gelre, is een rijksmonument. Gave boerderij, blijkens een jaartalsteentje in de voorgevel uit 1603, doch in de 19e eeuw verbouwd. De gepleisterde voorgevel heeft rechts een opkamer en vensters met luiken en zesruitsschuiframen. Op het met pannen en riet gedekte wolfdak een schoorsteen met 'gek'. Op het fraai in het hout gelegen erf mooie oude schuren, roedenbergen en een schaapskooi.

- Zorgboerderij Tinteler (Tintelersteeg 21) (waarvoor zie verder het hoofdstuk Links) is een gemeentelijk monument. De boerderij is in de kern middeleeuws.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed en natuurgebied Hell is opengesteld voor wandelaars.

- Er is een fietsroute van 't Paradijs naar Hell en terug (35 km) ('t Paradijs is een boerderij en landgoed in de Barneveldse buurtschap Kallenbroek).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Hell, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Op Zorgboerderij Tinteler in buurtschap Hell bij Putten wordt jongvee opgefokt. Dat houdt in dat kalfjes van 2 weken hier worden gebracht en na anderhalf tot 2 jaar drachtig weer terug gaan naar de boer. Daar worden ze dan gemolken. Er staan rond de 50 kalfjes en pinken die dagelijks verzorgd moeten worden. In de zomer lopen de pinken buiten. Naast de koeien zijn er nog veel andere dieren op de boerderij. Er zijn konijnen, cavia's, kippen, geiten, alpaca'ss, ezels, katten en een hond. Bij de boerderij ligt 15 hectare grasland. De percelen zijn omringd door houtwallen en bos. Zorgboerderij Tinteler is omgeven door prachtige natuur. Op het terrein van Tinteler zitten meerdere dassenburgten en paddepoelen. Reeën lopen bij ons dagelijks door het land en af en toe laat de vos zich ook nog zien. De houtwallen worden in de winter door ons onderhouden. Het hout dat uit de houtwallen komt wordt verwerkt tot openhaardhout. Naast de dieren en de prachtige natuur heeft Zorgboerderij Tinteler ook nog een grote moestuin. Die wordt geheel gezaaid, onderhouden en geoogst door de cliënten die op de zorgboerderij werken. De opbrengst van de moestuin wordt in een kraampje aan de weg verkocht. De cliënten verzorgen verder nog de dieren, rapen de eieren, en zagen, kloven en stapelen het hout. Dit alles onder professionele begeleiding."

Terug naar boven

Trivia

- Het is jammer dat deze buurtschap geen postkantoortje heeft. Dat zou veel toeristen kunnen trekken. Het plaatsje Hell in Noorwegen trekt namelijk jaarlijks vele busladingen Engelstalige toeristen die een 'postcard from Hell' naar huis willen sturen. Ook het postkantoor van Hell op de Caymaneilanden is daarom een populaire bestemming.

Reactie toevoegen