Hell

Plaats
Buurtschap
Putten
Veluwe
Gelderland

Hell

Terug naar boven

Status

- Hell is een buurtschap en landgoed in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Putten.

- De buurtschap Hell valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Putten.

- De buurtschap Hell heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. De plaatsnaam staat alleen aangegeven op een ANWB-paddenstoel in de omgeving.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Midden 12e eeuw in Hello, 1313 Everardus de Helle, 1439 van Helle, 1484 van Hell, 1741 Heel of de Hell, 1867 Hell.

Naamsverklaring
Vermoedelijk een samenstelling van helle (ontstaan uit het Germanse halja*-) 'laagte, moerassige plaats' of helle (ontstaan uit helde*) 'helling' en lo 'licht, open bos'. Uitgaande van het Germaanse halu*- 'afhellend' verklaart men de umlaut niet. Ook is voorgesteld het Middelnederlandse hel 'helder' en lo 'poel'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hell ligt O van Nijkerk, ZW van Putten, rond de wegen Meskampersteeg (het gedeelte van deze weg ZO van rond de spoorweg), Donkeresteeg, Tintelersteeg, Deuverdenseweg, Veldhuizerweg, Groot Hellerweg en Bussenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hell 38 huizen met 325 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 45 huizen met ca. 115 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Al in de 14e eeuw stond hier een kasteeltje, het Huys te Hell.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed en natuurgebied Hell is opengesteld voor wandelaars.

- Er is een fietsroute van 't Paradijs naar Hell en terug (35 km) ('t Paradijs is een boerderij en landgoed in de Barneveldse buurtschap Kallenbroek).

Terug naar boven

Trivia

- Het is jammer dat deze buurtschap geen postkantoortje heeft. Dat zou veel toeristen kunnen trekken. Het plaatsje Hell in Noorwegen trekt namelijk jaarlijks vele busladingen Engelstalige toeristen die een 'postcard from Hell' naar huis willen sturen. Ook het postkantoor van Hell op de Caymaneilanden is daarom een populaire bestemming.

Reactie toevoegen