Helbroek

Plaats
Buurtschap
Land van Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Helbroek

Terug naar boven

Status

- Helbroek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort. Per 1-5-1942 over naar gemeente Boxmeer, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

- De buurtschap Helbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Beugen.

- De buurtschap Helbroek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1842-1843 Helbroek.

Naamsverklaring
Bevat het adjectief hel 'laaggelegen', wat aansluit bij de betekenis van broek 'broekland, drassig grasland', waarvoor zie verder bij Broek bij Mariahout.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Helbroek ligt rond de wegen Helbroekseweg, Oeffeltseweg (de hiervoor genoemde weg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Beugen) en Provincialeweg (de N621; het gedeelte tussen de wegen Hazewinkel en Hagelkruisstraat). De buurtschap direct N van het dorp Beugen, Z van het dorp Oeffelt, en nabij de W oever van de rivier de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Helbroek omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen