Hekkum

Plaats
Buurtschap
Winsum
Hoogeland
Groningen

Hekkum Adorp plaatsnaambord [640x480].jpg

Hekkum (buurtschap van Adorp).

Hekkum (buurtschap van Adorp).

Hekkum

Terug naar boven

Status

- Hekkum is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Winsum. T/m 1989 gemeente Adorp.

- De buurtschap Hekkum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Adorp.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1400 GN Heckema, 17e eeuw Heckum, 1781 Hekkum.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk ontstaan uit de geslachtsnaam Heckema 'de afstammelingen van de persoon Hekke'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hekkum ligt ZW van Sauwerd, NW van Adorp, rond de Hekkumerweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hekkum 7 huizen met 47 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op hoeve Lutje Hekkum (Hekkumerweg 2) is een zorgboerderij gevestigd van Stichting Hineni. De zorgboerderij ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Er is ook gelegenheid voor Bed & Breakfast, met zeer schappelijke tarieven.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Rondwandeling Rondje Hekkum (7 km) is een wandelroute over verharde wegen en fietspaden en loopt door een deel van het Reitdiepdal. Langs de buurtschap loopt de oude dijk van het Reitdiep. De kronkel die het Reitdiep hier vanouds maakte, is in 1661 afgesneden toen het Reitdiep ter plaatse is rechtgetrokken. Het dal en de oevers van het Oude Reitdiep behoren tot de oudste cultuurlandschappen van Europa.

Terug naar boven

Beeld

- Film gemaakt door de inwoners van Sauwerd, Wetsinge en Hekkum (2016). De film biedt een mooie inkijk in het dorpsleven in deze kernen. Daarnaast kun je de prachtige omgeving van deze kernen bewonderen. De fietsbeelden zijn door Jos Ensing en Han Limburg gefilmd, zij samen hebben het idee van een fietstocht bedacht en uitgewerkt. Deze beelden zijn met een aan het stuur gemonteerde camera opgenomen. Verder zijn er ook door andere inwoners filmpjes ingezonden. Renée Ensing heeft een selectie uit alle beeldmateriaal gemaakt en tot één samenhangend geheel gemonteerd.

Reactie toevoegen