Hekelingen

Plaats
Dorp
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

hekelingen dorpsstraat 1928 [640x480].jpg

Hekelingen Dorpsstraat 1928

Hekelingen Dorpsstraat 1928

ZH gemeente Hekelingen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hekelingen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hekelingen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hekelingen

Terug naar boven

Status

- Hekelingen is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1966. Per 1-5-1966 over naar gemeente Spijkenisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Hekelingen.

- Onder het dorp Hekelingen valt ook de buurtschap Moleneind.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1328 Hekelinghen, 1346 Hekelinghe.

Naamsverklaring
Mogelijk datief meervoud (met locatieve functie) van Hekeling, patronymicum gevormd met suffix -ing bij de persoonsnaam Hekel, ontstaan uit Hakilo*, diminutief van de persoonsnaam Hako. Dus: 'bij de lieden van Hakilo'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hekeingen ligt Z van de stad Spijkenisse, N van het water het Spui en het dorp Nieuw-Beijerland, W van het dorp Oud-Beijerland, NO van de dorpen Piershil en Goudswaard en O van de dorpen Simonshaven en Zuidland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Hekelingen 62 huizen met 435 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en de polder Vriesland samen 46/326 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Putten 16/109. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Onderwijs
De Prinses Marijkeschool is in 1983 gesloten. In 2014 is er een reünie geweest. Onder de link vind je de Facebookpagina die in verband met die reünie is opgezet, waar je o.a. oude foto's vindt van de school en de leerlingen en leraren in vroeger tijden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kerk van de Protestantse Gemeente Hekelingen-Maaswijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- 'Trek de Pont' (op een zaterdag in juni) is een wedstrijd voor teams om de veerpont met de hand over het Spui te trekken. De opbrengst is voor het goede doel (strijd tegen kanker). Met ca. 90 kramen braderie en ca. 60 attracties is er voor jong en oud ook anderszins veel te beleven op het 5 ha grote evenemententerrein. Hoogtepunten zijn bijv. demonstraties met politiehonden, de tokkelbaan van de Scouting, de aanwezigheid van oldtimer voertuigen en de bijdragen van verschillende modelbouwverenigingen (alhoewel wellicht niet alle attracties ieder jaar aanwezig zullen zijn). - Videoreportage van het evenement 'Trek de Pont' te Hekelingen, 2015.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Veerpont The Queen Jacqueline, Hekelingen - Nieuw-Beijerland v.v., over het Spui.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsvereniging Hekelingen. - Dorpsvereniging Hekelingen op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Hekelingen.

- Muziek: - Muziekvereniging T.O.G.I.D.O. is in 1912 opgericht. En kennelijk was men daar blij mee, want de letters betekenen 'Tot Ons Genoegen Is Dit Opgericht' :-)

- Sport: - v.v. Hekelingen (voetbal).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hekelingen (met foto's van alle grafzerken).

Reactie toevoegen