Heinsberg

Plaats
Buurtschap
Halderberge
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Heinsberg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Heinsberg.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Heinsberg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Heinsberg.

Terug naar boven

Status

- Heinsberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Halderberge. T/m 1996 gemeente Oud en Nieuw Gastel.

- De buurtschap Heinsberg valt onder het dorp Oud Gastel.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heinsberg ligt aan de Heinsbergsestraat en het Heinsbergwegje, O van de A17, O van Kuivezand, W van Oudenbosch. Lag t/m 1996 aan de uiterste O grens van de gemeente Oud en Nieuw Gastel. Heinsberg grenst aan de bebouwde kom van Oudenbosch. Het ligt veel dichter bij Oudenbosch dan bij Oud Gastel. Toch staat de Heinsbergsestraat in het telefoonboek onder Oud Gastel, ongetwijfeld vanwege de voormalige gemeentelijke status.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Heinsberg heeft ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Rijksmonument Hoeve De Heinsberg (Heinsbergsestraat 1) dateert uit 1679. Dat staat ook op een zijgevel van het markante witte pand. De hoeve ligt een stuk hoger dan de andere huizen aan de Heinsbergsestraat. Vandaar dat het pand al van verre is te zien. Het is een uniek pand waarvan vrijwel alles nog in oorspronkelijke, goed onderhouden staat verkeert. Zelfs de bedsteden zitten er nog in, zij het dat ze niet (allemaal) meer als zodanig worden gebruikt. Niet alleen de boerderij, ook de enorme vrijstaande schuur (compleet met koeienstallen) en het bakhuis (met daarin de oven) zijn nog precies zoals ze ruim drie eeuwen geleden zijn neergezet.

“Over de oudste geschiedenis is nog weinig bekend. Wel weten we, dat in 1620 jonkheer Anthony van Stembor de eigenaar was. Hij verpachtte in dat jaar deze hoeve op Heijnsberch aan Adriaen Janssen Hoons. De vorige pachter was Adriaen Adriaenssen Geertsen List. De huidige boerderij dateert van 1679. Rond 1730 was deze pachthoeve eigendom van de jonkheren Francis en Hiacinthus Respannij. Het woonhuis is vrijstaand en voorzien van een rieten zadeldak. De schuur is eveneens bedekt met een zadeldak. De wanden zijn van hout (gepotdekseld)”, aldus (40), dat verder stelt dat “een nader gedetailleerd onderzoek van de historie van Heinsberg zeer de moeite waard is.”

Reactie toevoegen