Heinkenszand

Plaats
Dorp
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

heinkenszand dorpsstraat [640x480].jpg

Heinkenszand Dorpsstraat ca. 1910

Heinkenszand Dorpsstraat ca. 1910

ZL gemeente Heinkenszand in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Heinkenszand in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Heinkenszand in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Heinkenszand

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Heinkenszand.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heinkenszand (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Heinkenszand is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- Onder het dorp Heinkenszand vallen ook de buurtschappen Het Oudeland en 't Vlaandertje.

- Wapen van de voormalige gemeente Heinkenszand.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Heinkenszand ligt Z van de A58 en het dorp 's-Heer Arendskerke, WZW van de stad Goes, W van het dorp 's-Heer Abtskerke, WNW van het dorp 's-Gravenpolder, NW van het dorp Nisse, N van de dorpen Ovezande en Driewegen, NO van het dorp 's-Heerenhoek en ZO van het dorp Lewedorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Heinkenszand 216 huizen met 1.389 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.200 huizen met ca. 5.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De polder het Oudeland is door de Heren van Schenge in 1289 bedijkt. Daarna volgden het Oosterland en de Oude Kamer. Heinkenszand lag vroeger aan de Loijve, de vaarweg van Antwerpen naar Middelburg, en had daar veel profijt van. Door verlanding van dit riviertje kwam daar in de 17e eeuw een einde aan. Iets van de oude glorie bleef er hangen en over het algemeen was er meer welstand dan in de omliggende dorpen. Vroeger was Heinkenszand een zelfstandig kanton en vormde het met ’s-Heerenhoek één heerlijkheid. De ridderhofsteden Watervliet en Barbestein bestaan niet meer. Van de laatste staan de stenen zuilen van de inrijpoort nog aan het begin van de toegangsweg tot de RK kerk.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende publicatie:

- In de - via de link ook online te lezen - publicatie 'Huis aan huis in Heinkenszand. Een rondwandeling rond 1900' (54 pag., 1993, uitg. Gemeentearchief Goes) beschrijft inwoner M. Mallekoote aan de hand van zijn herinneringen het leven in het dorp in vroeger tijden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heinkenszand heeft 24 rijksmonumenten.

- Heinkenszand heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Landhuis Landlust met park wordt beheerd door Het Zeeuws Landschap.

- Molen De Vijf Gebroeders.

- Molen De Hoop.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurmonumenten heeft in 2009 het kolkgat de Schouwersweel verworven. De Schouwersweel, ook wel Doolman genoemd, is in de middeleeuwen door een dijkdoorbraak ontstaan en ligt in de Ecologische Hoofdstructuur. De weel wordt gedeeltelijk door riet en oude bomen omringd en grenst aan de Schouwerweelse Watergang. Die is eigendom van Waterschap Zeeuwse Eilanden, maar Natuurmonumenten voert daar het beheer over. De organisatie kan het gebied nu integraal beheren met speciale aandacht voor de natuur. De Schouwersweel ligt ZO van Heinkenszand, vanuit Heinkenszand gezien aan het eind van de Oudekamersweg, waar deze samenkomt met de Oudekamersedijk.

- Schapenboerderij De Schaapskooi beheert een schaapskudde die de weiden en dijken in de regio begraast. Op het bedrijf kun je ook een expositie bekijken over het Nationaal Landschap De Zak van Zuid-Beveland.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Heinkenszand.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Heinkenszand K K, - idem Kerklaan, - idem Noordl weg.

Reactie toevoegen