Heimolen (Bergen op Zoom)

Plaats
Buurtschap
Bergen op Zoom
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Heimolen (Bergen op Zoom)

Terug naar boven

Status

- Heimolen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Bergen op Zoom. De buurtschap viel vanouds onder de gemeente Woensdrecht maar is in 1997 door een grenscorrectie bij de gemeente Bergen op Zoom gekomen.

- De buurtschap Heimolen valt, ook voor de postadressen, onder de stad Bergen op Zoom.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap Heimolen dankt haar naam aan een houten standaard-korenmolen die midden op de toenmalige heide heeft gestaan. De molen stond aan de huidige Huijbergsebaan, aan de overkant van de huidige huisnummers 498/500, ongeveer 50 meter uit de huidige wegas.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heimolen ligt rond de gelijknamige weg, direct ZO van Bergen op Zoom. Deze weg loopt vanaf de Antwerpsestraatweg over de A4/A58 het bosgebied in.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt buurtschap Heimolen niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De molen van buurtschap Heimolen, met molenaarswoning, is omstreeks 1650 gebouwd in opdracht van de markiezin van Bergen op Zoom, Maria Elisabeth II van de Bergh. Zij verpacht de molen en de binnen het gebied wonende boeren zijn verplicht van de molen gebruik te maken (zo'n molen heet daarom een dwangmolen of banmolen). De molen is in 1675 afgebrand, herbouwd en heeft tot ongeveer 1792 gedraaid als dwangmolen voor het Zuidkwartier. Daarna raakt de molen in verval. Restanten ervan zijn in 1890 gebruikt bij de bouw van molen De Twee Vrienden te Nieuw-Borgvliet, een voormalig dorp, thans wijk in Bergen op Zoom. (bron: gemeente Bergen op Zoom)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Heimolen, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen