Heeze

Plaats
Dorp
Heeze-Leende
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

heeze kasteel zuidzijde [640x480].jpg

Heeze Kasteel Zuidzijde

Heeze Kasteel Zuidzijde

NB gemeente Heeze in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Heeze in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Heeze in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Heeze

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Heeze.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Heeze.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heeze (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Heeze is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Heeze-Leende. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996.

- Wapen van de voormalige gemeente Heeze.

- Onder het dorp Heeze vallen de buurtschappen Ginderover, Hazenhurk, Heezerenbosch, Kerkhof, Kreijl, Muggenberg, Oudenmolen, Rul, Strabrecht en Ven. In totaal zijn dat 10 buurtschappen.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Heeze op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heeze heeft 31 rijksmonumenten.

- Heeze heeft 20 gemeentelijke monumenten.

- Kasteel Heeze is een van de laatste nog bewoonde kastelen in Nederland. Kasteel Heeze bestaat uit een middeleeuws gedeelte en een nieuwer gedeelte dat ontworpen is door Pieter Post. Het kasteel wordt al meer dan tweehonderd jaar bewoond door de familie van Tuyll van Serooskerken. Je kunt rondgeleid worden door een van de gidsen. Je ziet de verschillende kamers en kunt onder andere de mooie wandtapijten, schilderijen en serviezen bekijken. Je krijgt een beeld hoe er vroeger geleefd werd op het kasteel. De ijskelder van kasteel Heeze is in 2012 gerestaureerd.

- Molen Sint Victor.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Brabantse nachten zijn lang, aldus de titel van een liedje, maar Brabantse dagen kunnen kennelijk ook lang zijn. De Brabantsedag (eind augustus) in Heeze duurt namelijk 9 dagen, met als hoogtepunt de optocht op zondag met ca. 17 huizenhoge praalwagens, die ca. 30.000 bezoekers trekt. Liefst 2.000 vrijwilligers zetten zich in voor de bouw van de wagens en alles wat er verder bij de optocht komt kijken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2015 is een natuurbegraafplaats in Heeze gerealiseerd. Het ruim 22 hectare grote terrein, door Natuurbegraven Nederland aangekocht van de gemeente Heeze-Leende, biedt ruimte aan ongeveer 7000 graven. Voor de omvorming van het naaldbos tot een gevarieerd natuurgebied met onder meer een ven, heide en inlandse bomen, wordt het perceel stevig uitgedund. De ruim 10 hectare bos die op deze manier wijkt, wordt elders in de gemeente herplant. Ook de bouw van een informatiecentrum wordt gecompenseerd. Daarvoor wordt 1,5 hectare natuurgebied worden ingericht in de Natte Natuurparel Strijper Aa, Het Goor in Leenderstrijp, grenzend aan het Leenderbos.

Reactie toevoegen