Heerle

Plaats
Dorp
Roosendaal
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

heerle_puitelaand_kopie.jpg

Tijdens carnaval heet Heerle Puitelaand

Tijdens carnaval heet Heerle Puitelaand

heerle_stichting_heerlk.jpg

Heerle, Stichting Heerl'k zet zich in voor meer leven in de Herelse brouwerij, en zo te zien gaat ze dat goed af, met evenementen als Heerl'k Oranje, Heerl'k Straatspeeldag, Heerl'k Halloween, Heerl'k Sint Maarten en Heerl'k Kerst.

Heerle, Stichting Heerl'k zet zich in voor meer leven in de Herelse brouwerij, en zo te zien gaat ze dat goed af, met evenementen als Heerl'k Oranje, Heerl'k Straatspeeldag, Heerl'k Halloween, Heerl'k Sint Maarten en Heerl'k Kerst.

RIT_20110109_1298_Kindertekeningen_Heerle.jpg

Heerle, kindertekeningen versieren de huisartsenpost

Heerle, kindertekeningen versieren de huisartsenpost

Heerle

Terug naar boven

Status

- Heerle is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Roosendaal. T/m 1996 gemeente Wouw.

- Onder het dorp Heerle vallen ook de buurtschappen De Rotting, Hazelaar, Vijfhoek en Zoomvliet (deels).

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Èrel.

Naamsverklaring
Samenstelling van lo ‘bosje op hoge zandgrond’ en een eerste deel waarvoor men denkt aan hirn ‘hagebeuk’. Men kan echter ook denken aan har ‘zandige rug’.(1)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Puitelaand.

Terug naar boven

Ligging

Heerle ligt NO van Bergen op Zoom, ZW van Roosendaal, 1 km W van Wouw. De streek Herelsche Heide grenst O aan het dorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Heerle 89 huizen met 577 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners. Het dorp bestaat voor 75 procent uit vrijstaande en 2 onder 1 kap-woningen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Al in 1307 wordt er gesproken van de parochie Heerle.

Heerle heeft lange tijd een tamelijk verspreide bebouwing gekend. Tot begin 19e eeuw was er van een duidelijke dorpskern nog geen sprake.

In de jaren zeventig is het parochiehuis afgebroken, waarvoor in de plaats dorpshuis De Schalm is gekomen. Behalve vergader- en ontmoetingsruimte zijn daarin ook een gymnastieklokaal en kleedruimten voor de voetbal- en de handbalvereniging opgenomen. Eveneens zijn in de jaren zeventig voetbal- en handbalvelden aangelegd.

Heerle heeft een rijk geschakeerd en actief verenigingsleven, waarbij sport een belangrijke rol speelt.

- Geschiedenis van Heerle, op de site van de heemkundekring.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2012 is in Heerle een nieuwbouwwijk met ca. 50 woningen gereed gekomen.

- Recentelijk is in Heerle een coöperatieve buurtsuper gerealiseerd. Het volgende doel is het realiseren van een zorgcoöperatie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heerle heeft 4 rijksmonumenten.

- Bijzonder aan de Sint Gertrudiskerk is dat over de bestaande kerk in 1926 een nieuw schip is gebouwd door de bekende architect Dom Bellot. De pastorie (Herelsestraat 115) dateert uit begin 19e eeuw. Op 26 mei 2012 was de laatste eucharistieviering in de Sint Gertrudiskerk. De kerk is verbouwd tot multifunctioneel dorpscentrum, waarin een permanente gebedsruimte gehandhaafd blijft. Dit is kennelijk een zodanig bijzonder (geslaagd) project geweest, dat het een plek heeft verworven in de Top 10 herbestemmingsprojecten van het OU Erfgoedplatform. - Site van de Geloofsgemeenschap Heerle. - Nadere informatie over de transformatie van de Sint Gertrudiskerk.

- Voor de Gertrudiskerk zie je het bronzen beeld ‘Boerin met kalf’ (1997) van Leon Vermunt. In Heerle was vroeger veel veeteelt. De boerin, die vaak voor de jonge kalfjes zorgde, speelde daarin een grote rol.

- Kunstwerk De Schalm (vervaardigd in 1980 door Kees Keijzer) op het kerkplein heeft de vorm van een schakel en geeft symbolisch de verbinding weer tussen de gebruikers van het multifunctionele kerkgebouw, de school en het sportcomplex.

- De voormalige Sint Willebrordus-jongensschool (adres?) is sinds 1964 in gebruik als opslagplaats. Typische kenmerken van het gebouw zijn een zadeldak met houten windveren en in de voor- en zijkant segmentboogvensters met glasroeden.

- De voormalige steenfabriek (adres?) is nu in gebruik bij de firma Coppens.

- De voormalige directeurswoning van de Coöperatieve Zuivelfabriek (Bergsebaan 39) dateert uit 1915. Het is een fraai herenhuis met een opgemetselde dakkapel en een mooie fries met siermetselwerk net onder de dakgoot.

- In het ‘burgemeestershuis’ (Herelsestraat 155) hebben drie generaties burgemeesters van het geslacht Daverveldt gewoond (van 1841 tot 1911).

- Het herenhuis aan de Herelsestraat 163 stamt uit de tweede helft van de 19e eeuw en heeft een typisch hekwerk met pijlpunten, bevestigd tussen gietijzeren kolommen.

- Het Karhuis of café Doggen (adres?) dateert uit 1935 en is de opvolger van een ouder café dat tot 1933 op dezelfde plek stond.

- Schansmuur met ‘ezelsrug’ (adres?, toelichting?).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Heerl'k zet zich in voor meer leven in de Herelse brouwerij, en zo te zien gaat ze dat goed af met evenementen als Heerl'k Oranje, Heerl'k Straatspeeldag, Heerl'k Halloween, Heerl'k Sint Maarten en Heerl'k Kerst.

- Carnaval. - Facebookpagina van de carnavalsvereniging, met o.a. foto's van de carnavalsoptochten in Heerle. - Puitefilm 2016. - Bij de film van de carnavalsoptocht 2015 krijg je een indruk van de vele enorme en prachtige wagens die ze ieder jaar in Heerle in elkaar weten te toveren, en waarbij nog van alles beweegt ook.

- Herelse Lentefeesten (weekend in mei) met o.a. op zaterdagavond feest met een liveband en op zondag de Herelse Lenteloop.

- Wielerronde Heerle (op een maandag begin juli, in 2018 voor de 22e keer). De meeste renners vinden deze ronde, vooral door zijn lengte van 4,4 kilometer, een van de fijnste om te rijden. Om 18.30 uur starten de (B-) Amateurs, Sportklasse / Junioren. Zij rijden 50 kilometer. Om 19.50 uur starten de Elite & Beloften. Zij rijden 80 kilometer.

- Op een zaterdag begin juli (in 2018 voor de 17e keer) is er de Kermisloop. Je kunt kiezen uit de afstanden 5 en 10 km, en er is ook de 1 km voor kinderen t/m 12 jaar. Verder is er ook nog een wandeltocht van 5 km.

- Op een zaterdag half december is Heerle in de ban van Heerl’k Kerst. De grootste en gezelligste kerstmarkt uit de regio op en rondom het kerkplein. Naast de Kerstmarkt, waar je ook je kerstboom kunt kopen, is ook gedacht aan entertainment, warmtevuren, korengezang en diverse kinderactiviteiten. Ook de Herelse horeca is van de partij, met o.a. glühwein en een Heerl’ke warme chocomelk bij een Heerl’k hapje.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Tuin ’t Ven van Jan en Tineke van de Ven is te bezichtigen op 1e pinksterdag en verder op afspraak. 6.000 m2 tuin met een natuurlijke uitstraling, met hoogstamfruitbomen, grote waterpartijen, borders en pergola's.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Heerle door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Van Harella tot Heerle, de geschiedenis van een West-Brabants dorp. Uitg. Heemkundekring De Vierschaer (Wouw), 1998. Met illustraties. Eindredactie René Jacobs. De middeleeuwen zijn beschreven door Willem van Ham, Kees Bovée behandelt de 17e en 18e eeuw, Henk Hellegers de 19e eeuw en Frank Schijven en René Hermans namen de 20e eeuw voor hun rekening.

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heerle (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Heerle.

- Belangenvereniging: - De in 1996 opgerichte Leefbaarheidsgroep Heerle heeft als doelstelling het behoud en waar mogelijk verbeteren van de leefbaarheid van het dorp. In dit verband is het bewonersplatform voor veel uitvoerings- en beleidsaangelegenheden een klankbord voor de gemeente Roosendaal. Zij denken en praten mee over ontwikkelingen in het dorp, of die het dorp aangaan. Daarnaast heeft de Leefbaarheidsgroep een functie als intermediair tussen de verschillende betrokken partijen bij belangrijke zaken die in het dorp spelen. Ten slotte houdt de Leefbaarheidsgroep zich bezig met het opsporen en in kaart brengen van wensen en behoeften van de inwoners, met als intentie de voor de inwoners belangrijke onderwerpen op de gemeentelijke agenda te krijgen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Schalm is het centrale ontmoetingspunt van Heerle. De Schalm bevindt zich in een overgangsperiode. Van oudsher vinden er traditionele activiteiten als vergaderen en repeteren plaats. Maar er leeft meer in het dorp en in de maatschappij. Daar wil De Schalm op inspelen. Zo is er nu ook een wekelijkse ontmoetingsplek voor alleenstaande ouderen; de Buurtkamer, en een maandelijks Parkinson Café. Tevens hebben de huisarts, de fysiotherapeut, de prikdienst en de kerk hun onderkomen in de tot multifunctioneel dorpshuis verbouwde voormalige kerk.

- Jeugd en jongeren: - De in 1929 opgerichte KPJ Heerle-Moerstraten is een vereniging voor alle jongeren uit de buurt. Er worden het hele jaar door toffe activiteiten georganiseerd met als hoogtepunt het jaarlijkse Feestweekend in april. Ook zorgt de KPJ voor vervoer naar o.a. de schuurfeesten van andere KPJ's.

- Sport: - Handbalvereniging Heerle is opgericht in 1961 als damesclub. 5 jaar later komen er ook heren bij. Inmiddels is het een van de grotere handbalverenigingen van Brabant.

Reactie toevoegen