Heerjansdam

Plaats
Dorp
Zwijndrecht
Zuid-Holland

Heerjansdam grens Barendrecht plaatsnaamborden [640x480].JPG

Op dit punt gaan Heerjansdam en Barendrecht (afgezien van de borden) ongemerkt in elkaar over. De gemeentegrens Zwijndrecht-Barendrecht (voorheen Heerjansdam-Barendrecht) loopt hier langs de rivier de Waal.

Op dit punt gaan Heerjansdam en Barendrecht (afgezien van de borden) ongemerkt in elkaar over. De gemeentegrens Zwijndrecht-Barendrecht (voorheen Heerjansdam-Barendrecht) loopt hier langs de rivier de Waal.

Heerjansdam gemeentehuis [640x480].JPG

Heerjansdam, het voormalige gemeentehuis, aan de Dorpsstraat, ligt vlakbij de grens met de gemeente Barendrecht

Heerjansdam, het voormalige gemeentehuis, aan de Dorpsstraat, ligt vlakbij de grens met de gemeente Barendrecht

Heerjansdam gemeentehuis eerste steen [640x480].JPG

Heerjansdam, de 'eerste steen' in het voormalige gemeentehuis van Heerjansdam

Heerjansdam, de 'eerste steen' in het voormalige gemeentehuis van Heerjansdam

ZH gemeente Heerjansdam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Heerjansdam in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Heerjansdam in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Heerjansdam

Terug naar boven

Status

- Heerjansdam is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Zwijndrecht. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2002.

- Wapen van de voormalige gemeente Heerjansdam.

- Overwegingen van de regering en Tweede Kamer m.b.t. de herindeling van de gemeente Heerjansdam.

- Onder het dorp Heerjansdam valt ook de buurtschap Kleine-Lindt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1323 Haren Heyenland, 1368 Heeren Heyenambacht, 1395-1396 Heynkerc, 1424-1425 Tsherheyenkerc, 1480-1481 Tsheynkerck alias here Jans Dam, 1773 Heer Jans dam.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk land 'polderland, gebied', respectievelijk ambacht 'rechtsdistrict', en kerk 'eigenkerk' van heer 'ambachtsheer' Heye (verkorte vorm van Hendrik). De huidige benaming verwijst naar Jan van Roozendaal, die in 1368 door Dirk van Wassenaar, burggraaf van Leiden, beleend werd met het ambacht "datmen nu ter tyt heet Heeren Heyenambacht".(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Heerjansdam ligt aan de rivier de Oude Maas en ligt verder NW van het dorp Zwijndrecht, W van het dorp Hendrik-Ido-Ambacht, ZW van de dorpen Rijsoord, Ridderkerk en Oostendam, ZO van het dorp Barendrecht en de stad Rotterdam, ONO van het dorp Heinenoord en N van de dorpen Puttershoek en Maasdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Heerjansdam 100 huizen met 763 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij het in 2000 opgerichte Historisch Genootschap Heerjansdam (HGH). Sinds 2004 heeft het genootschap een onderkomen in het voormalige postkantoor. Van september t/m mei kun je hier op elke 1e zaterdag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur terecht voor vragen over de lokale geschiedenis, genealogie en over andere onderwerpen. Ook het diorama is hier te bewonderen. Het Historisch Genootschap organiseert elk jaar een expositie, verzorgt publicaties over de geschiedenis van het dorp en beheert het diorama. Ook onder de link vind je al veel informatie over dit dorp en deze voormalige gemeente.

In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn enkele enthousiaste Heerjansdamse vrienden begonnen, als hobby,  met het bouwen van een diorama; het op schaal nabouwen van een aantal historische gebouwen in Heerjansdam, in ‘Madurodam-stijl’. In 2003 is dit bijzondere project afgerond. Het diorama is permanent te bezichtigen in de aanbouw van clubgebouw ‘Het Oude Postkantoor’ aan de Vlasakkers. Je bent van harte welkom tijdens de in de vorige alinea vermelde openingstijden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heerjansdam heeft 6 rijksmonumenten.

- Heerjansdam heeft 113 gemeentelijke monumenten.

- Molen Landzicht is tegenwoordig helaas alleen nog een molenromp. Door allerlei omstandigheden (waarvoor zie de link) wordt restauratie niet op korte termijn voorzien.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het in 2014 gerealiseerde Landgoed Het Buitenland is eigendom van Heerjansdammer Henk van den Berg, maar is wel publiek toegankelijk. Het andere deel van polder Buitenland krijgt een extensieve recreatieve inrichting. Extensief betekent dat er slechts in geringe mate wordt ingegrepen in de natuur. Het agrarische karakter van de polder bijft behouden. Aan de oostzijde is een speelpolder gesitueerd. Deze is ontworpen door leerlingen van Basisschool het RaJuBiBos uit Heerjansdam. Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde gaat de polder beheren. (bron: gemeente Zwijndrecht) De naam van het landgoed heeft een historische oorsprong. Tot de Watersnoodramp van 1953 lag de polder buitendijks en was dus in meest letterlijke zin ‘het buitenland’. Openheid, water, bruggen en rietlanden bepalen de kleur. De lijnvoering van het landgoed is te herleiden uit historische kaarten. Dagelijks kan hier tussen zonsopkomst en zonsondergang gewandeld worden op de bijna 2 kilometer lange verharde en onverharde paden. (bron: Bergarde Galleries)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heerjansdam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Heerjansdam.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Heerjansdam is een commissie van advies aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De Dorpsraad bestaat uit een groep vrijwilligers die invulling wil geven aan de zorg voor en behoud van de leefbaarheid in het dorp. Periodiek vinden er openbare vergaderingen plaats om samen met de bewoners alles wat leeft in het dorp nader te kunnen bespreken. De openbare vergadering wordt over het algemeen mede bijgewoond door burgemeester Dominic Schrijer.

- Onderwijs: - Koningin Julianaschool. - Kindcentrum De Rank.

- Muziek: - Muziekvereniging EMM is al sinds 1908 actief in de Heerjansdamse gemeenschap. De vereniging heeft een fanfare-orkest, een slagwerkgroep en een popkoor. EMM leidt zijn leerlingen zelf op en heeft ook een leerlingenorkest. EMM laat van zich horen op Koningsdag, bij de intocht van Sinterklaas en bij de Dodenherdenking. Ook geeft EMM jaarlijks een groot concert en een aantal buitenconcerten.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Heerjansdam.

Reactie toevoegen