Heerewaarden

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

heerewaarden steenstraat [640x480].jpg

Heerewaarden Steenstraat

Heerewaarden Steenstraat

Heerewaarden.jpg

Heerewaarden bereikt.

Heerewaarden bereikt.

Heerewaarden (2).jpg

Dorpsgezicht Heerewaarden.

Dorpsgezicht Heerewaarden.

Heerewaarden (3).jpg

Landelijk Heerewaarden.

Landelijk Heerewaarden.

heerewaarden_bezoekerscentrum_de_grote_rivieren.jpg

Heerewaarden, Bezoekerscentrum De Grote Rivieren

Heerewaarden, Bezoekerscentrum De Grote Rivieren

GL gemeente Heerewaarden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Heerewaarden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Heerewaarden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Heerewaarden

Terug naar boven

Status

- Heerewaarden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1998.

- Wapen van de voormalige gemeente Heerewaarden.

- Onder het dorp Heerewaarden vallen ook de buurtschappen Sint Andries, Veluwe en Voorne.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Heerwaarden ligt ter hoogte van het punt waar de rivieren Maas en Waal bijna bij elkaar komen en ligt N van het dorp Maren-Kessel, NW van de dorpen Lith en Lithoijen, ZW van het dorp Dreumel, Z van het dorp Ophemert, ZO van het dorp Varik en O van het dorp Heesselt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Heerewaarden 105 huizen met 604 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 90/511 (= huizen/inwoners), de buurtschap Oud Sint Andries 15/93 en het fort Nieuw Sint Andries. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 580 huizen met ca. 1.450 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Diverse blokken oudere woningen in de zogeheten Varikse3hoek in Heerewaarden zijn gesloopt en vervangen door - aldus woningbouwvereniging De Kernen "prachtige nieuwe huurwoningen. Eengezinswoningen en multifunctionele woningen, voor jong en oud(er). In totaal worden hier 38 nieuwe huurwoningen onder de huurgrens gebouwd door Aannemer De Vree en Sliepen uit Tiel. De bouw zal gefaseerd verlopen. De huidige bewoners van de Varikse3hoek hebben als eerste hun nieuwe woonplek en woningkeuze gemaakt." Enkele woningen zijn/worden via de vrije verhuur verhuurd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heerewaarden heeft 10 rijksmonumenten.

- Heerewaarden heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Heerewaarden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Voet- en fietsveer Heerewaarden - Varik v.v.

- Onder het motto van de Gelderse Bezoekerscentra 'wie hier binnen kijkt, ziet buiten meer' is Bezoekerscentrum De Grote Rivieren een bron van informatie en inspiratie voor een ieder die de regio Rivierenland gaat verkennen. Tijdens rondleidingen of op eigen houtje komt de bezoeker in aanraking met het verleden, heden en de toekomst van Rivierenland. Door het aanbieden van schoolprogramma’s en leskisten aan de basisscholen in de omgeving komen kinderen op een avontuurlijke en leerzame wijze in aanraking met natuur en milieu.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Heerewaarden.

- Onderwijs: - Het openbaar onderwijs in Heerewaarden bestaat al meer dan 100 jaar. De Tweestromenschool is de enige school in het dorp. De huidige school is in 1976 gebouwd. Karakteristiek aan de school is het puntdak. Hieronder is een gemeenschapsruimte waar omheen klaslokalen zijn gesitueerd. De lokalen zijn allemaal 6-hoekig van vorm, wat een tweede karakteristiek van de school is. Inpandig is ook Peuterspeelzaal De Wigwam, waarmee de school regelmatig contact heeft, met name in het traject Voor- en Vroegschoolse Educatie. Ze vinden het van groot belang dat ieder kind zich thuis voelt op de school. Als een kind zich prettig voelt zal dat ook positieve gevolgen hebben voor de onderwijsresultaten. Ze werken dan ook hard aan een vriendelijk en veilig klimaat. Daarbij hebben zij het vertrouwen in het vermogen van de kinderen om te leren, waarbij zij er van uitgaan dat er tempoverschillen zijn en dat sommige kinderen via andere wegen hun doelen bereiken. Dit vertrouwen leidt tot zelfvertrouwen bij de kinderen. Op 23-5-2014 hebben leerlingen en leraren samen een prachtige 'lipdub' opgevoerd, op het liedje 'Klaar voor de start'. Wat dat inhoudt? Bekijk dat maar onder de link.

- Muziek: - Harmonie Concordia is momenteel een 'slapende' muziekvereniging. Begin 2016 is het harmonieorkest gestopt met spelen omdat er te weinig muzikanten over waren. Ze hopen dat er de komende tijd weer nieuwe muzikanten komen die samen muziek willen maken. Dat kan overigens van alles zijn, zij pretenderen een algemene lokale muziekvereniging te zijn waarbij muziek maken voorop staat.

- Sport: - s.v. Heerewaarden (voetbal).

Reactie toevoegen