Heense Molen

Plaats
Buurtschap
Steenbergen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Heense Molen

Terug naar boven

Status

- Heense Molen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Steenbergen. T/m 1996 gedeeltelijk gemeente Nieuw-Vossemeer (W van de Princeweg / Heense Molenweg), gedeeltelijk gemeente Steenbergen (O van de Princeweg / Heense Molenweg).

- De buurtschap Heense Molen ligt voor de postadressen gedeeltelijk `in` De Heen en gedeeltelijk `in` Nieuw-Vossemeer (conform de gemeentelijke indeling van voor 1997).

- De buurtschap Heense Molen heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft dus een 'bebouwde kom'.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1753 Heense Molen.

Spelling
De buurtschap staat in de Topografische atlas Noord-Brabant () en op Google Maps nog met de verouderde spelling Heensche Molen aangeduid. Op de plaatsnaamborden staat echter Heense Molen, welke spelling wij dan ook aanhouden.

Naamsverklaring
Genoemd naar de molen, gelegen in de richting van de Heense polder.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Heense Molen ligt 2 km W van De Heen, rond de Heense Molenweg, aan de N257 Steenbergen-Sint Philipsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Heense Molen 20 huizen met 140 inwoners onder de gemeente Nieuw-Vossemeer en 36 huizen met 210 inwoners onder de gemeente Steenbergen. Vóór de gemeentelijke herindelingen van 1997 vielen 5 panden aan de Heense Molenweg en 20 aan de Zeelandweg-Oost onder de gemeente Steenbergen en 10 panden aan de Heense Molenweg en 30 aan de Rijksweg (N257) onder de gemeente Nieuw-Vossemeer. Tegenwoordig omvat de buurtschap dus ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De ronde stenen grondzeiler korenmolen De Vos (Rijksweg 51), ook wel bekend als de Heense Molen, is in 1714 gebouwd door Hendrik van Boxtel. Het is de oudste stenen molen van Noord-Brabant. Aanvankelijk was het een banmolen (dat wil zeggen dat in dit geval de inwoners van Vosmeer er hun graan moesten laten malen). In 1977 vroeg molenaar Arie Baauw een sloopvergunning aan. De kap was zo verrot dat de wieken eraf moesten. Het toenmalige gemeentebestuur schrok hiervan en bedacht een mogelijkheid om de molen te behouden. De eigenaar verkocht de molen voor een luttel bedrag aan de gemeente, die toen voor bijna €200.000 de molen heeft opgeknapt.

De familie Baauw werd verzocht het beheer op zich te nemen, hetgeen geschiedde. Tegenwoordig is Lodewijk Baauw de molenaar. De Vos is de enige grondzeiler korenmolen in de regio. De molen heeft de voor korenmolens merkwaardige indeling dat de maalzolder zich niet op de begane grond bevindt maar op de eerste zolder, wat tegenwoordig onpraktisch in het gebruik is. Vroeger konden de boeren daardoor hun karren zo in de molen rijden om hun graan te lossen. Nabij de molen staat een maalderij met een gloeikopmotor.

Reactie toevoegen