Hazerswoude-Rijndijk

Plaats
Dorp
Alphen aan den Rijn
Zuid-Holland

hazerswoude rijndijk bosk. bronwaterleiding 1918 [640x480].jpg

Hazerswoude-Rijndijk Bosk. bronwaterleiding 1918

Hazerswoude-Rijndijk Bosk. bronwaterleiding 1918

Hazerswoude-Rijndijk

Terug naar boven

Status

- Hazerswoude-Rijndijk is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn. T/m 1990 gemeente Hazerswoude. In 1991 over naar gemeente Rijnwoude, in 2014 over naar gemeente Alphen aan den Rijn.

- Voor de postadressen en qua bebouwde kom valt onder Hazerswoude-Rijndijk ook het dorp Groenendijk.

Terug naar boven

Ligging

Hazerswoude-Rijndijk ligt W van Alphen aan den Rijn, N van Hazerswoude-Dorp en grenst in het N aan de Rijn. Aan de andere kant van de Rijn ligt het dorp Koudekerk aan den Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hazerswoude-Rijndijk 101 huizen met 824 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.200 huizen met ca. 5.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hazerswoude-Rijndijk heeft 26 rijksmonumenten.

- De opvallende en qua architectuur unieke watertoren uit 1915 is na een complexe verbouwing sinds 2003 in gebruik als kantoor van Hoogvliet Beheer. Het kantoor staat symbool voor wat Hoogvliet Beheer is: innovatief, met durf, én zij houden altijd het overzicht. De toren is gebouwd naar een ontwerp van A.D. Heederik. De architectuur van dit monumentale gebouw kennen wij nu als 'Waterstaatstijl'. Als het gebouw eind vorige eeuw zijn functie verliest, ziet Leen Hoogvliet de mogelijkheden: "Om cultuurgoed te behouden moet je er geen museum van maken maar het een zodanige functie geven dat het weer gaat leven."

En dat is gebeurd. Met respect voor het bestaande is de toren verbouwd en in 2003 in gebruik genomen. De toren ziet er door zijn doorzichtige onderste helft op het eerste gezicht niet reuze degelijk uit, maar is uitstekend gefundeerd en kan tegen een stootje. In 2015 heeft Hoogvliet Beheer de 100e verjaardag van de toren uitgebreid gevierd. Met het thema van het jubileum ‘100 jaar in 5 seconden’ gaven ze hun relaties, buren en klanten de kans om d.m.v. abseilen of tokkelen van de toren af te dalen.

- Herenhuis Poelzicht ziet er sinds 2010, tot in detail, weer uit als op een zwart-witfoto van het pand uit 1903. Frank en Sabine van Rijn deden 16 jaar over de restauratie en kregen als 'erkenning' een monumentenprijs. Sinds 2001 'beloont, waardeert en stimuleert' de historische stichting in Hazerswoude het restaureren van historische panden met een oorkonde. In 1994 kochten Frank en Sabine van Rijn het oude huis aan de Rijn. "Het was een vervallen, overwoekerde bende", aldus Frank. Het stel vond een foto zoals Poelzicht er in 1903 uitzag. Die prent werd de inspiratiebron voor de grote restauratie. Het huis kreeg van binnen en buiten een complete metamorfose. Terug naar hoe het was. Ieder tegeltje, elke trapleuning en alle bomen in de tuin. Geen kunststof en alleen tweedehands dakpannen. De oude, naastgelegen loods werd omgetoverd tot smederij. (bron: Leidsch Dagblad, 15-8-2010)

- Rijnenburgermolen.

- De Groenendijkse Molen en de romp van de Benthuizer Bovenmolen staan in Groenendijk en worden daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Avondvierdaagse (juni).

- Jeugdvakantieweek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuin De Rode Wip.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hazerswoude-Rijndijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs / jeugd: - Basisschool De Tweeklank biedt onderwijs vanuit de grondgedachten van kinderen en volwassenen die met verwondering en bewondering de wereld om zich heen bekijken. De school staat open voor iedereen die de katholieke grondslag respecteert. De school wil met haar onderwijs een bijdrage leveren aan de ontplooiing en sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen tot zelfverzekerde mensen die vertrouwen hebben in de toekomst. Er is ruimte voor leerlingen die zich op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen, die medeverantwoordelijk zijn voor hun eigen leerproces. Sociale activiteiten, samen spelen en samen leren, vormen belangrijke onderdelen van het leerproces. Als basisschool willen ze vooral kennis overdragen. Maar ook gedrag en vaardigheden willen ze aanleren. Hiervoor gebruiken ze verschillende methoden en werkwijzen als leidraad. - Basisschool J.P.F. Steijaert. - Jeugdwerk Hazerswoude-Rijndijk.

- Zorg: - Jerry en Simone Hacketh beogen in het 1e kwartaal van 2018 van start te kunnen gaan met hun Herbergier Hazerswoude-Rijndijk. Ze gaanm er ook zelf wonen (met hun 4 kinderen). De Herbergier is een landelijke keten van kleinschalige woonvormen waar mensen met geheugenproblemen terecht kunnen als zelfstandig wonen niet meer lukt. Samen met de medewerkers begeleiden de zorgondernemers de bewoners in het dagelijks leven op een 'bijzonder gewone' en liefdevolle manier. Persoonlijke aandacht en tijd voor de bewoners staan hierbij voorop. De medewerkers richten zich volledig op de bewoners en zijn niet belast met overbodige administratieve werkzaamheden. Zij stellen de bewoners zoveel mogelijk in staat hun leven te leiden zoals ze dat gewend zijn en richten zich op wat de bewoners (nog) wél kunnen en stimuleren hen hierin zolang dit mogelijk is. Herbergier Hazerswoude-Rijndijk wordt gevestigd in de oostvleugel van het voormalige gemeentehuis (Frederik van Eedenplein 4). Dit pand met zijn grote herkenbare toren heeft een prachtig uitzicht over enerzijds de vijver en anderzijds de Oude Rijn en ligt op 100 meter afstand van de winkels. Een ideale vestigingslocatie voor de doelgroep dus.

Reactie toevoegen