Haulerwijk

Plaats
Dorp
Ooststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Haulerwijk

Terug naar boven

Status

- Haulerwijk is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Ooststellingwerf.

- Onder het dorp Haulerwijk vallen ook de buurtschappen Elleboog en Rolpaal en een klein deel van de buurtschap Koudenburg.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Haulerwyk.

Oudere vermeldingen
1840 Haulerwijk. Het dorp werd vroeger ook Boven-Haulerwijk genoemd. Het dorp dat sinds 1954 Waskemeer heet, heette voordien Beneden-Haulerwijk.

Naamsverklaring
Betekent wijk 'voor turfafvoer gegraven zijkanaal' bij Haule.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Haulerwijk grenst in het N en O aan de provincie Drenthe. N van het dorp is ook de provincie Groningen nabij. Het dorp ligt verder ZW van de dorpen Roden, Nieuw-Roden, Steenbergen en Langelo, WZW van het dorp Een, W van het dorp Norg, NW van het dorp Veenhuizen en het Fochteloërveen, N van het dorp Fochteloo, NNO van het dorp Oosterwolde, NO van het dorp Donkerbroek, ONO van de dorpen Waskemeer en Wijnjewoude, OZO van het dorp Bakkeveen, ZO van het dorp De Wilp, Z van het dorp Zevenhuizen en ZZW van het dorp Leek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 wordt Haulerwijk nog als buurtschap beschouwd en heeft het 12 huizen met 69 nwoners onder het dorp Donkerbroek en 177 huizen met 1.015 inwoners onder het dorp Haule. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
Het boek 'Not Home for Christmas' (auteur: John Meurs) gaat over de 34 bemanningen van de 8e Amerikaanse Luchtvloot die op 26 November 1944 niet op hun bases in Engeland terugkeerden na de aanval op verscheidene doelen in Duitland. Eén van die bemanningen sprong op die dag boven Haulerwijk uit hun zwaar beschadigde B-17 bommenwerper met de naam “Seattle Sleeper”. Drie van hen werden direct gevangen genomen maar de zes overigen werden opgepikt door leden van de ondergrondse en werden verborgen tot hun bevrijding in april 1945.

Twee van hen, de bommenrichter Don Barker en de koepel-schutter Quilla Reed, namen in de laatste weken van hun verblijf in bezet Nederland zelfs deel aan het actieve verzet in het grensgebied van Friesland, Groningen en Drenthe. Hoofdstuk 7, het grootste deel van het boek, beschrijft de lotgevallen van deze zes jonge Amerikanen. John Meurs heeft dit boek geschreven omdat een van deze 34 bommenwerpers, de B-17 “Little Guy”, op die zondag in november 1944 neerstortte achter zijn ouderlijk huis in Apeldoorn in wat nu het Kristalbad heet. De piloot kwam hierbij om het leven. Op 26 November 2007 werd te zijner ere een monument onthuld.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp en/of Haule en Waskemeer, kun je terecht bij de volgende instantie en literatuur:

- Historische Vereniging Haulerwijk e.o. Ook op de dorpssite vind je een aantal pagina's over de geschiedenis van Haulerwijk.

- N.a.v. de Schalmei-reünie in 1992 is een boek verschenen over de scholen in Haulerwijk. Onder de link is het ook online te lezen, met veel verhalen over het dorp in vroeger tijden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haulerwijk heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De Windmotor te Haulerwijk (Kerkstraat 57) is van het merk Bakker. Hij is rond 1980 hierheen verhuisd. Voorheen had hij een standplaats aan het Burgumer Mar (Bergumermeer). De molen staat achter in de tuin van een woning.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Haulerwijk Frightnight is een enge Hallowoon-spokentocht georganiseerd door activiteitenteam CHAT. In 2017 wordt het niet gehouden. Op 3 november 2018 is het voor de laatste keer.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- ZW van Haulerwijk ligt het Blauwe Bos. Voor nadere beschrijving van dit gebied zie bij Haule.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Haulerwijk. - Site van en over Haulerwijk van de ondernemersvereniging.

- Nieuws: - De maandelijkse dorpskrant is via de link ook online te lezen. - Nieuws uit Haulerwijk op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Enter is gevestigd in de voormalige C.V.O. school aan de Leeksterweg. Dat gebouw kwam vrij na de fusie met de C.N.S. school aan de Norgerweg tot de nieuwe C.B.O. school, die een nieuwbouwpand kreeg aan de Meester van Ekstraat. Het dorpshuis is in 2017 gerenoveerd en voldoet daardoor weer helemaal aan de eisen des tijds.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool It Twaspan. - Kinderdagverblijf De Vuurtoren.

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Haulerwijk.

- De in 1962 opgerichte Volleybalvereniging Haulerwijk heeft meer dan 100 actieve leden en het ledental neemt nog elk jaar toe. De vereniging telt 4 miniteams, 2 jeugdteams, 2 damesteams, 2 herenteams en een recreantenteam en tegenwoordig hebben ze ook een zitvolleybalteam. Op maandagavond en woensdagavond wordt er getraind in sporthal De Bongerd. En op vrijdagavond spelen zij hun thuiswedstrijden. De vereniging is door de jaren heen gegroeid tot een gezellige en actieve club volleyballers die het elke week weer leuk vindt om met elkaar sportief bezig te zijn. Al weer meer dan 55 jaar wordt er met plezier door jong en ouder gevolleybald.

- Skeelervereniging De Draai heeft ruim 100 leden, van ca. 5 tot ca. 75 jaar. De vereniging beschikt over 2 skeelerbanen; een 400m-baan voor de wedstrijdrijders en de liefhebbers en een 200m-piste voor de wedstrijdrijders.

- Zorg: - Zorgboerderij Breetland.

- Sinds eind 2012 is er in Haulerwijk Woonzorgcentrum Sinnehiem, dat een thuis biedt aan alleenstaanden en echtparen. Er zijn in totaal 64 ruime appartementen. Daarnaast zijn er 21 aanleunwoningen. In het woonzorgcentrum bevinden zich onder meer de volgende faciliteiten: restaurant, grand café, dagverzorging, fysiotherapie, kapsalon en een buurtsuper. Ook voor een tijdelijke zorgplek kun je er terecht, bijv. wanneer je bijvoorbeeld na een verblijf in een ziekenhuis nog niet geheel in staat bent om jezelf te verzorgen of wanneer zelfstandig wonen tijdelijk niet mogelijk is. Cliënten die wegens hun ziektebeeld meer behoefte hebben aan een vaste dagstructuur, kunnen deelnemen aan groep-dagverzorging.

Dagelijks worden er diverse activiteiten aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan bewegingsactiviteiten, creatieve handvaardigheid, koffiedrinken, spelletjes en gezamenlijk koken en eten. Bijzonder is dat de keuken elke dag verse, warme maaltijden bereidt. Je kunt je maaltijd in je eigen appartement nuttigen of in het gezellige restaurant, zowel tussen de middag als ‘s avonds. Ook ZuidOostZorg heeft een (gesloten) afdeling kleinschalig wonen binnen Sinnehiem voor cliënten met zorgzwaartepakket 5 en 7, waar ze werken vanuit de visie belevingsgerichte zorg. Cliënten wonen er in een huiselijke en vertrouwde omgeving. Daarom kiezen ze voor kleine woongroepen. Als bewoner maak je deel uit van een woongroep van 7 cliënten, die meehelpen met de dagelijkse huishoudelijke taken.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haulerwijk.

Reactie toevoegen