Hattemerbroek

Plaats
Dorp
Oldebroek
Veluwe
Gelderland

Hattemerbroek

Terug naar boven

Status

- Hattemerbroek is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Oldebroek.

- Onder het dorp Hattemerbroek valt ook de buurtschap Voskuil.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
't Attemerbroek.

Terug naar boven

Ligging

Hattemerbroek ligt in het uiterste N van de Veluwe en de provincie Gelderland, NO van Wezep, W van Hattem, in de 'oksel' van de snelwegen A28 en A50. Het dorp grenst in het N aan de rivier de IJssel, die hier de grens vormt met de provincie Overijssel (kern Zwolle).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hattemerbroek 44 huizen met 350 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Hattemerbroek heeft een station gehad. Onder de link vind je in de reacties een mooi verhaal van Adri Mensink-Hoogendorp over haar kindertijd in het stationsgebouw, waar ze van 1948 tot 1965 heeft gewoond. In de jaren zestig en zeventig is het stationsgebouw helaas gesloopt.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeenten Hattem, Heerde (H2) en Oldebroek (O) hebben samen een projectorganisatie opgericht om een bedrijvenpark te ontwikkelen dat tegemoet komt aan de vraag naar bedrijfsruimte in de Gelderse regio Noord-Veluwe. Bedrijvenpark H2O is een gemengd bedrijvenpark bij knooppunt Hattemerbroek (A28/A50), ten zuidwesten van Zwolle. Het is geschikt als vestigingsplaats voor kleine en middelgrote bedrijven in diverse sectoren, waaronder transport en logistiek, handel en e-commerce, agro en food en maakindustrie. Door de ligging langs de A28 en A50 is de bereikbaarheid van Bedrijvenpark H2O optimaal en beschikt het over een groot aantal opvallende zichtlocaties. Actief parkmanagement staat garant voor een hoog kwaliteitsniveau tegen relatief beperkte kosten. Van de geplande 70 hectare is ongeveer 50 hectare uitgeefbaar. De eerste bedrijven hebben zich inmiddels op het bedrijvenpark gevestigd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hattemerbroek heeft 1 rijksmonument, zijnde het herenhuis uit midden 19e eeuw op Zuiderzeestraatweg 668.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2015 is er op een maandagavond half december de Kerstmarkt in Dorpshuis De Bouwakker. Er zijn kraamhouders met een scala aan leuke producten zoals streekproducten, cupcakes, accessoires, fair trade producten, home decoratie en huidverzorgingsproducten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hattemerbroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Nassauschool.

Reactie toevoegen