Hattemerbroek

Plaats
Dorp
Oldebroek
Veluwe
Gelderland

voskuil_kaart_ca._1900_is_hattemerbroek_kopie.jpg

Wat tegenwoordig het dorp Hattemerbroek is, heette tot begin 20e eeuw nog Voskuil. (Het) Hattemerbroek was tot die tijd alleen nog het buitengebied NW ervan. Beide aspecten zijn op deze kaart goed te zien. (© Kadaster)

Wat tegenwoordig het dorp Hattemerbroek is, heette tot begin 20e eeuw nog Voskuil. (Het) Hattemerbroek was tot die tijd alleen nog het buitengebied NW ervan. Beide aspecten zijn op deze kaart goed te zien. (© Kadaster)

voskuil_kaart_na_1910_verhuisd_naar_nw_dorp_is_nu_hattemerbroek_kopie.jpg

Begin 20e eeuw wordt de plaatsnaam Voskuil veranderd in Hattemerbroek, en verhuist de plaatsnaam Voskuil naar de bebouwing aan de Voskuilerdijk NW ervan. (© Kadaster)

Begin 20e eeuw wordt de plaatsnaam Voskuil veranderd in Hattemerbroek, en verhuist de plaatsnaam Voskuil naar de bebouwing aan de Voskuilerdijk NW ervan. (© Kadaster)

Hattemerbroek

Terug naar boven

Status

- Hattemerbroek is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Oldebroek.

- Onder het dorp Hattemerbroek valt ook de buurtschap Voskuil.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
't Attemerbroek.

Oudere vermeldingen
1416 Hattemerbroeck1, 1665 Hattemmerbroeck. Tot begin 20e eeuw staat op de plek van het huidige dorp de plaatsnaam Voskuil, en is Hattemerbroek alleen nog de naam van het buitengebied NW ervan. Nadien verschijnt dit als plaatsnaam ter plekke, en verhuist de plaatsnaam Voskuil naar de bebouwing aan de Voskuilerdijk in het buitengebied. - Hier kun je een mooi verhaal lezen over hoe die naamswijziging zo gekomen is. ;-)

Naamsverklaring
Betekent broek 'moerassig, drassig land' bij Hattem.(1)

Terug naar boven

Ligging

Hattemerbroek ligt in het uiterste N van de Veluwe en de provincie Gelderland, NO van Wezep, W van Hattem, in de 'oksel' van de snelwegen A28 en A50. Het dorp grenst in het N aan de rivier de IJssel, die hier de grens vormt met de provincie Overijssel (kern Zwolle).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hattemerbroek 44 huizen met 350 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Hattemerbroek heeft een station gehad. Onder de link vind je in de reacties een mooi verhaal van Adri Mensink-Hoogendorp over haar kindertijd in het stationsgebouw, waar ze van 1948 tot 1965 heeft gewoond. In de jaren zestig en zeventig is het stationsgebouw helaas gesloopt.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeenten Hattem, Heerde (H2) en Oldebroek (O) hebben samen een projectorganisatie opgericht om een bedrijvenpark te ontwikkelen dat tegemoet komt aan de vraag naar bedrijfsruimte in de Gelderse regio Noord-Veluwe. Bedrijvenpark H2O is een gemengd bedrijvenpark bij knooppunt Hattemerbroek (A28/A50), ten zuidwesten van Zwolle. Het is geschikt als vestigingsplaats voor kleine en middelgrote bedrijven in diverse sectoren, waaronder transport en logistiek, handel en e-commerce, agro en food en maakindustrie. Door de ligging langs de A28 en A50 is de bereikbaarheid van Bedrijvenpark H2O optimaal en beschikt het over een groot aantal opvallende zichtlocaties. Actief parkmanagement staat garant voor een hoog kwaliteitsniveau tegen relatief beperkte kosten. Van de geplande 70 hectare is ongeveer 50 hectare uitgeefbaar. De eerste bedrijven hebben zich inmiddels op het bedrijvenpark gevestigd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hattemerbroek heeft 1 rijksmonument, zijnde het herenhuis uit midden 19e eeuw op Zuiderzeestraatweg 668.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- s.v. Noord Veluwse Boys en de Oranjevereniging organiseren jaarlijks Koningsdag in Hattemerbroek, met allerlei activiteiten voor jong en ouder. In 2017 trok het meer dan 1.000 bezoekers. In 2018 was er zelfs 3 dagen lang van alles te doen (wij weten niet of dat ieder jaar zo is).

- Sinds 2015 is er op een maandagavond half december de Kerstmarkt in Dorpshuis De Bouwakker. Er zijn kraamhouders met een scala aan leuke producten zoals streekproducten, cupcakes, accessoires, fair trade producten, home decoratie en huidverzorgingsproducten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hattemerbroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Nassauschool.

- Sport: - Sportvereniging Noord Veluwe Boys is een voetbalvereniging in Hattemerbroek en is opgericht in 1961. De vereniging heeft een zaterdag- en een zondagafdeling. Vanaf seizoen 2017-2018 starten ze met 7×7 35+ voetbal op vrijdagavond. Het 1e elftal speelt in seizoen 2017/2018 in de 4e klasse C van District Oost. Ze spelen op Sportpark De Kuule (Vogelzangveldweg 50).

- In voorjaar 2019 was er het project Kickboksen voor Kanjers in gymzaal De Bouwakker in Hattemerbroek, in samenwerking met de gemeente Oldebroek. De doelgroep is mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Plezier en respect spelen een belangrijke rol in de kickbokslessen die op een zestal zaterdagen onder leiding van Touradj Amierie en Susanne Kogelman in de gymzaal zijn gegeven. "Iedereen moet kunnen sporten, dus ook mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking", stelde Touradj van Amieries Gym. Touradj en Susanne vinden het mooi om te zien dat de deelnemers elke les weer een beetje groeien in fysieke kracht en geestelijke weerbaarheid. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij zorgorganisatie Careander of Goed Bezig Oldebroek. Ze gaan namelijk kijken of ze dit project naar structureel een keer per week kickboksles kunnen uitbreiden, omdat meer mensen hierom hebben gevraagd. (bron en voor nadere informatie zie: de Stentor, 24-3-2019)

Reactie toevoegen