Harskamp

Plaats
Dorp
Ede
Veluwe
Gelderland

harskamp legerplaats in vogelvlucht 1934 [640x480].jpg

Harskamp Legerplaats in vogelvlucht 1934

Harskamp Legerplaats in vogelvlucht 1934

Harskamp

Terug naar boven

Status

- Harskamp is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Ede.

- Onder het dorp Harskamp valt ook de buurtschap Westeneng. 5 km O van het dorp staat een plaatsnaam Oostdorp in de atlassen, wat suggereert dat het een buurtschap van dit dorp zou zijn. Het is echter een oefendorp van de landmacht. Er staan 34 huizen, waarin dus niet wordt gewoond maar waarop de werking van de verschillende soorten munitie wordt uitgetest.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Hartskamp.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Harskamp ligt NW van het Nationale Park De Hoge Veluwe, ZO van het dorp Kootwijkerbroek, O van het dorp Barneveld, ZW van de stad Apeldoorn en NW van de stad Ede.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Harskamp 50 huizen met 268 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Langs de Smachtenburgerweg in Harskamp is de nieuwe wijk Smachtenburg gepland, met een nieuw woonzorgcentrum van Opella. - Bij archeologische opgravingen in 2012 zijn hier sporen aangetroffen van een middeleeuwse nederzetting.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Harskamp heeft 12 rijksmonumenten.

- Harskamp heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde (PKN) kerk (Edeseweg 143) van de Hervormde Gemeente Harskamp.

- De Gereformeerde kerk van de Gereformeerde Wijkgemeente Harskamp is in 1959 gereed gekomen. Voorheen kerkten zij op andere manieren in het dorp. Dat wordt mooi beschreven op de pagina Historie op de site van de Wijkgemeente.

- Molen Lana Mariana.

- Gevelstenen in Harskamp.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Stichting Tractor Pulling Harskamp organiseert jaarlijks in juli een Tractor Pulling Farmstock-wedstrijd, die volgens de organisatie "bol staat van spanning, spektakel, kracht en gezelligheid".

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Op een terrein van 1,6 ha oftewel 16.000 m2 ligt bij een oude Veluwse boerderij de Passiflorahoeve, die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een unieke collectie vlinders en passiebloemen. De ontwikkeling van dit bijzondere instituut vatten wij hierna samen: Piet en Heintje Moerman wonen hier sinds 1983. In 1989 begint Piet als hobby Fuchsia’s te verzamelen en kort daarop Passiflora’s. In 1996 wordt Piet psychisch erg ziek, waardoor de aandacht voor de planten op een lager pitje komt te staan. In 1999 heeft hij uiteindelijk een goede therapeut gevonden en is Piet gelukkig weer beter kunnen worden. In 2001 neemt Piet samen met Heintje het besluit om een zorgboerderij op te zetten en mensen te helpen die ook psychisch ziek zijn. Ze bouwen een grote kas en zetten daar planten in voor de dagbesteding van de toekomstige cliënten van de zorgboerderij. Er komt een tunnelkas voor de tropische planten. Zo staan ze wel semi-buiten, maar worden ze in de zomer beschermd tegen het Hollandse klimaat en ongewenst ongedierte. In de winter moet alles wel weer naar binnen in de Tropische kas.

2002: In een tijdelijke kas wordt begonnen met Tropische vlinders omdat er nu voldoende waardplanten zijn (Tropische planten). Van het een komt dan het ander. 2003: De zorg begint te lopen en de mensen kunnen vanaf nu werken met vlinders en planten. 2004: De Passiflorahoeve krijgt het keurmerk ‘Nationale collectie Passiflora’ van de SNP (Stichting Nationale Plantencollectie). Een mooie kroon op hun harde werk. 2006: De grote kas komt gereed. Het keurmerk ‘Nationale collectie Aristolochia’ ontvangen van de SNP. 2007: Vlindervolière gebouwd om met Europese vlinders te beginnen. 2009: Als enige in Europa een Tropische vlinderkwekerij opgestart. 2010: Een Europese vlinderkwekerij als ook een presentatieruimte voor 60 personen gerealiseerd. 2012: Erkenning van de Passiflorahoeve als dierentuin. 2014: Speeltuin voor kinderen aangelegd. 2015: Vlinder- en Insecten Buitentuin aangelegd.

Dankzij de cliënten en de vele vrijwilligers alsook donateurs en bedrijven hebben zij dit allemaal kunnen realiseren. De Passiflorahoeve is geopend van juni t/m september van maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Je kunt dan de tropische vlindertuin, Europese vlindertuin, tropische vlinderkwekerij, Europese vlinderkwekerij, tropische kas en subtropische buitentuin bezoeken. En er zijn 300 verschillende soorten Passiflora’s te zien, en zeer zeldzame andere planten, zoals de Aristolochia’s, de Duitse Pijpplant. Een 800 meter lange wandelroute vol kleurenpracht van zowel vlinders als planten dus. Ook kun je terecht in de Theeschenkerij. Een aantal keren per seizoen hebben ze bijzondere themadagen en avondopenstellingen.

- Tijdens een bewonersavond in januari 2017 is een forse lijst met ideeën van inwoners geïnventariseerd, die beogen bij te dragen tot een 'Levend Landschap Harskamp', zo te zien een project van Landschapsbeheer Gelderland. Gelukkig bleken er ook veel inwoners te zijn die zich hier daadwerkelijk voor willen inzetten. Het betreft o.a. aanleg bloemrijke bermen, herstel Veluws landschap met hei,  grove den en stuifzand, herstel oude houten landhekken met gebiedsnamen, herstel houtsingels in het dorp en buitengebied, organiseren opschoondag, herstel oude boomgaarden, onderhout knotwilgen, herstel vijver bij officierenbankje, herstel seintoren en luchtwachttoren, herstel schaapskooi, herstel korenschuur achter de Hervormde kerk, heropening Museumkamp Harskamp, schrijven boek over de geschiedenis van het dorp, onderhoud heideveld t.b.v. de nachtzwaluw en veldleeuwerik en bloeiende heide in stand houden, controle en onderhoud nestkasten en plaatsen nieuwe nestkasten, bloemrijk aankleden Dorpsstraat en pleintje bij de dorpspomp, informatiepanelen bij leefgebied dassen, insectvriendelijker maken houtwal bij Kostverlorensteeg, herstel open landschap, rondleidingen defensieterrein, rondleidingen door de natuur, betrekken jeugd bij de geschiedenis van het dorp. Wij wensen de inwoners veel succes hiermee en hopen uiteraard dat veel van deze ideeën ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Dat zal het dorp Harskamp al met al nog een stuk aantrekkelijker maken voor inwoners en toeristen, en de flora en fauna, dan het nu al is.

- De speeltuin van Speeltuinvereniging Jong Harskamp is voor leden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen 1 euro per keer en 2 euro voor een knutsel. Door het jaar heen worden er diverse (thema)knutsels en andere activiteiten georganiseerd.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Harskamp op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Harskamps Belang is opgericht in 1926.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Spil is de ontmoetingsplek voor Harskamp en omgeving, met een gezellige bar en loungeruimte, onder het genot van een drankje en een hapje kun je hier gezellig bijkletsen, voetbal kijken of een potje biljarten of darten. Het dorpshuis is ook te huur voor een besloten feestje.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Roedel. - Basisschool De Zaaier. - Kinderdagverbijf Bijdehandjes.

- Jeugd: - Kinderwerk Harskamp.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior. - Muziek- en Tamboerkorps Regiment Verbindingstroepen VMTKV.

- Sport: - s.v. Harskamp (voetbal) is opgericht in 1948. - Tafeltennisvereniging Smash. - MF Club Harskamp - Combineraceteam ModderFokkers. - Gymnastiekvereniging DOTO.

- Motorcrossclubs MAC Harskamp (opgericht in 1966) en MCA Arnhem moesten de militaire terreinen waar ze crossten (eerstgenoemde deed dat op Circuit Dabbelo op het Infanterie Schietkamp ISK) verlaten omdat die zijn 'teruggegeven aan de natuur'. De clubs hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een vervangende accommodatie te realiseren. Na jaren van voorbereiden, plannen, overleggen, onderhandelen etc. is in 2016 is op Harskamps grondgebied Motorsportpark Gelderland Midden gerealiseerd.

Bedenker en initiator was Dik van Wikselaar uit Harskamp, wiens vasthoudendheid hiermee na jaren is beloond. Zelf zei hij erover: "Laat ik het zo zeggen. Ik ben trots op het eindresultaat. Maar je kunt dit nooit in je eentje bereiken. Daar is samenwerking, geduld en inzet voor nodig." Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk stelde bij de officiële opening, in september 2016, tegelijk met de viering van het 50-jarig jubileum van MAC Harskamp: "Ik sta hier als een trotse gedeputeerde en wel om twee redenen. Dik van Wikselaar was een harde maar faire gesprekspartner die jullie belangen goed heeft verdedigd. Bewezen is dat de motorsport en natuur, in mijn portefeuille - o.a. natuur, red. - op het eerste oog geen broeders, goed samen kunnen gaan. De clubs hebben twee oude crossterreinen aan de natuur teruggegeven en dat is winst." In januari 2017 is Van Wikselaar voor zijn inzet door de landelijke motorbond KNMV gelauwerd met het Motorsporthart, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorwereld.

MAC Harskamp voorzitter Niek Van Bree lichtte toe: "Een unicum, dit mooie circuit. Meestal verdwijnen de circuits om milieutechnische redenen. Wij, MCA Arnhem en MAC Harskamp, samen goed voor ca. 375 leden, hebben het voor elkaar gekregen. Als clubs blijven we zelfstandig, waarbij Arnhem de trials en wij de crossen regelen." Bij de bouw is ook rekening gehouden met alle vrijwilligers. "Zij hebben een eigen onderkomen om de bekende 'derde helft' op zijn Harskamps te vieren", zegt Van Wikselaar met een knipoog. En de conclusie van de Edese crosser Tristan Evers, die de baan al heeft uitgetest: "Prachtige en leuke afwisselende baan. Het is ook een zware baan die het verschil gaat maken tijdens de manches. Van een ding ben ik nu al overtuigd. Er waren zorgen of de Harskampse Dabbeloo sfeer wordt behouden. Die zit er nu al goed in op dit circuit. Wat een prachtige baan, kantine, douche en toilet mogelijkheden. Dat was eerder maar behelpen, maar toen wist je niet beter." (bron en voor nadere informatie zie: Ede Stad, 18-9-2016, waar je ook een mooie dronevideo vindt van het terrein-in-actie)

- Genealogie: - Genealogische gegevens m.b.t. vroegere inwoners van Harskamp, sinds de 15e eeuw, door Paul Bouw.

Reactie toevoegen