Hank

Plaats
Dorp
Werkendam
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Hank

Terug naar boven

Status

- Hank is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Werkendam. T/m 1996 gemeente Dussen.

- Onder het dorp Hank vallen ook de buurtschappen Keizersveer (deels), Peerenboom en Vierbannen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hank grenst in het W aan Nationaal Park De Biesbosch, in het N aan Nieuwendijk, in het NO aan Almkerk, in het O aan Dussen en in het Z aan de rivier de Bergse Maas, Raamsdonksveer en Geertruidenberg, en ligt Z van Werkendam, NW van Waalwijk en ZO van Dordrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Hank omvat ca. 1.550 huizen met ca. 3.900 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hank heeft 6 rijksmonumenten.

- De Zuidhollandse Molen, ook wel Nieuw-Dussensche Poldermolen (Buitenkade 4), is een poldermolen uit 1791. De molen is eigendom van Molenstichting Land van Heusden en Altena.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranje Comité Hank organiseert Koningsdag en de Dodenherdenking op 4 mei.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied De IJsbaan bij buurtschap Peerenboom.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Hank door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Wilgenhoek. - Basisschool De Bolderik.

- Jeugd: - Scouting Hank heeft ca. 100 leden en behoort tot de Waterscouts, wat natuurlijk niet verwonderlijk is in zo'n waterrijk gebied.

- Muziek: - Popkoor Con Forza heeft een volwassenenkoor en een Kids koor. Ze zijn opgericht in 1967 en hebben dus in 2017 het 50-jarig bestaan gevierd. - Muziekvereniging St. Caecilia.

- Sport: - Voetbalvereniging Be-Ready is opgericht in 1927.

- Zorg: - Kleinschalig verpleeghuis Aernswaert is ingericht op het verzorgen en verplegen van cliënten met dementie. Uitgangspunt is dat mensen zoveel mogelijk de regie over hun leven behouden. Aernswaert heeft een moderne en frisse uitstraling. Achter het gebouw bevindt zich een grote tuin met terras, omringd door planten en groen, waar cliënten zich vrij in kunnen bewegen. Aernswaert telt vier woningen onder één dak. Per woning werken ze met kleinere groepen waarbij ze een 'gezinssituatie' creëren. Een huiselijke sfeer en vaste gezichten vinden ze belangrijk. Ze koken en eten samen in een gezellige huiskamer met open keuken. Net zoals thuis. De betrokkenheid van de inwoners van Hank bij het verpleeghuis is groot.

Reactie toevoegen