Handel

Plaats
Dorp
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Handel

Terug naar boven

Status

- Handel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Gemert.

- Onder het dorp Handel vallen ook de buurtschappen De Wind (deels) en Verreheide.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Handel grenst in het Z en W aan Gemert, in het N aan Boekel, in het NO aan Venhorst en in het O aan Elsendorp, en ligt NNO van Helmond, ZO van Erp, Veghel en Uden, ZW van Boxmeer en WNW van Venray.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Handel 14 huizen met 98 inwoners. Tegenwoordig heeft het gelijknamige dorp ca. 750 huizen met ca. 1.900 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Handel heeft 10 rijksmonumenten.

- Handel heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- RK kerk Maria Hemelvaart uit 1747 valt onder de Parochie Onze Lieve Vrouw van Handel.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Al sinds 1768 eeuwen vertrekt op zaterdagochtend in het voorlaatste volle weekend in juni, klokslag 06.00 uur, een processie van Valkenswaard naar Handel; een 40 kilometer lange voettocht naar het Mariabedevaartsoord, Onze Lieve Vrouw van Handel. Deze Handelse Processie bestaat uit een lange stoet van ca. 1.500 pelgrims gevolgd door een 30-tal paarden met huifkarren die, ondersteund door een harmonie, als een kleurrijk lint door het mooie Brabantse landschap trekt. Zondags wordt om 10.15 uur de terugreis aanvaard.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het voormalige agrarische gebied De Fuik, O van Handel, rond de weg De Fuik, is in 2014 heringericht als recreatiegebied. O.a. is een camping herontwikkeld tot recreatiepark met vakantiewoningen. Verder wordt er ruimte geboden voor dagrecreatie en kleinschalige horeca. Om de landschappelijke kwaliteit te versterken, is ca. 3,5 ha ingericht als natuurgebied. De toegangswegen krijgen door boomaanplant een laanachtig uiterlijk.

- Natuurcentrum De Specht is in 1995 in 3 maanden tijd geheel door vrijwilligers gebouwd en mede mogelijk gemaakt door sponsoring van het lokale bedrijfsleven.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Handel.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Handel op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Bron.

- Onderwijs: - KIndcentrum De Havelt.

- Muziek: - Muziekgroep Internos.

- Sport: - v.v. Handel (voetbal) is opgericht in 1941.

- Overige verenigingen: - Toneelgroep De Kern.

Reactie toevoegen