Halle

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Halle

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Halle.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Halle.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Halle.

Terug naar boven

Status

- Halle is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Zelhem.

- Onder het dorp Halle vallen ook de buurtschappen Halle-Heide, Halle-Nijman (deels) en Meuhoek.

Terug naar boven

Ligging

- Halle ligt NO van Doetinchem, NW van Varsseveld.

- Halle ligt op de Halserug, een 16 km lange ZO-NW lopende dekzandrug. Over deze rug loopt een historische weg, de Romienendiek. Deze weg is zowel cultuurhistorisch als aardkundig van belang.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Halle 110 huizen met 690 inwoners.

- Tegenwoordig heeft het dorpsgebied van Halle in totaal ca. 2.300 inwoners, verdeeld in 650 in de dorpskern en 1.650 in de buurtschappen Halle-Heide en Halle-Nijman en het buitengebied van het dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Hervormde Oude Kerk uit 1858 aan de Dorpsstraat is in 1945 door oorlogshandelingen verwoest.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Halle heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- Grote Kerk (voorheen hervormd, thans PKN) uit 1952 aan de Dorpsstraat 19.

- De voormalige Gereformeerde kerk uit 1937 (Dorpsstraat 85) was door het samengaan van hervormden en gereformeerden tot Protestantse Gemeente Halle (PKN) niet meer nodig. Het pand wordt in 2011 verbouwd tot dorpshuis De Korenaar met huisartsenpraktijk.

- Het in 2010 gerealiseerde Landgoed Heidevloed, gelegen ZW van Halle rond de weg Heidevloed, heeft de Architectuurprijs Achterhoek 2011 gewonnen.

Terug naar boven

Jaarlijjkse evenementen

- Rommelmarkt van de voetbalvereniging (juli).

- Halse Dagen (september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In het buitengebied tussen Zelhem en Halle hebben buurtbewoners in 2002 de ca. 6 km lange wandelroute Boelekeerlspad aangelegd. De wandeling voert afwisselend door bos en agrarisch gebied. De route is uniek, omdat het een puur particulier initiatief is van enthousiaste buurtbewoners. Hij loopt door een gebied waar ruilverkaveling heeft plaatsgevonden en waar grote stukken zijn ingericht als natuurgebied. De bezoekers krijgen daardoor een rijk geschakeerde wandeling voorgeschoteld, door bos, heide, moeras, grasland, akkers en langs open water.
Het pad is genoemd naar de 'boelekeerl', een boeman waarmee in vroeger tijden kinderen angst werd aangejaagd om ze op die manier bij putten, sloten en poelen vandaan te houden: "De boelekeerl zit onder 't vlonder, doarumme meug i-j nooit dichte bi-j 't water of bi-j de kolk kommen."

Terug naar boven

Links

- Halle's Belang.

- Dorpsschool Halle is in 2013 uitgebreid, omdat zij de leerlingen van de basisscholen in de buurtschappen Halle-Heide en Halle-Nijman, die in 2013 zijn gesloten, erbij heeft gekregen.

- Zorghoeve activiteitencentrum Den Besselder.

 

Reactie toevoegen