Haart (Beugen)

Plaats
Buurtschap
Land van Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

haart_beugen_plaatsnaambord.jpg

Haart is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort. Per 1-5-1942 over naar gemeente Boxmeer, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

Haart is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort. Per 1-5-1942 over naar gemeente Boxmeer, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

Haart (Beugen)

Terug naar boven

Status

- Haart is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort. Per 1-5-1942 over naar gemeente Boxmeer, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Beugen.

- De buurtschap Haart heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1540 aengen Haert, 1725 op de Haart, 1803-1820 an de Haard, Nieuwe Haart, 1838-1857 De Haart.

Naamsverklaring
"Betekent het Middelnederlandse haert, heert 'huis met grond, boerenerf'."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Haart ligt rond de gelijknamige weg, NW van Beugen, ZW van Oeffelt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Haart omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Beeld

- © van de foto: Google StreetView.

Terug naar boven

Links

- Zorg en welzijn: - "Zorgboerderij De Haartse Hoeve in buurtschap Haart bij Beugen grenst aan natuurgebied De Vilt. Op het terrein staat een gebouw voor de dagbesteding. Op de locatie bevinden zich ook vier geschakelde groepswoningen. Deze zijn eigendom van Zorgcentra Pantein. Hier wonen cliënten van Dichterbij. Natuur en het buitenleven spelen een grote rol in het dagelijks leven van de bewoners en de bezoekers van de dagbesteding. Van het werken op en rond de boerderij tot het genieten van de rust, stilte en van de omgeving. De kleinschalige opzet van de zorgboerderij maakt het mogelijk veel aandacht te geven aan de behoeften van iedere deelnemer. De deelnemers leven zo huiselijk mogelijk en helpen bijvoorbeeld met koken, het dekken van de tafel en de (af)was."

Wil en Nelly Schimmel zijn per januari 2022 van hun pensioen gaan genieten en hebben hun Zorgboerderij De Haartse Hoeve in buurtschap Haart daarom overgedragen aan Sijmen en Noor van Merkestein. In 2009 begonnen Wil en Nelly met enkele cliënten in de voormalige varkensboerderij aan de rand van De Vilt in Beugen. Eerst kleinschalig en al snel voor tientallen cliënten uit de omgeving van Boxmeer, Cuijk en Gennep. En nog steeds: zorg dichtbij en persoonlijk. “We bieden hier dagbesteding voor ouderen met dementie of niet aangeboren hersenletsel. Wij zijn toe aan ons pensioen en willen gaan genieten van onze kleinkinderen. Via Zorglandbouw zijn we op zoek gegaan naar goede opvolgers. We hadden drie eisen: de doelgroep moest hetzelfde blijven, de medewerkers moesten blijven en de vrijwilligers moesten kunnen blijven. Noor en Sijmen konden zich daar prima in vinden, maar vooral hun passie voor dit vak en de boerderij hebben ons overtuigd”, aldus Wil." Sijmen en Noor hebben al veel spaargeld opzij gezet als startkapitaal voor de zorgboerderij, maar ze zijn er nog niet helemaal. Vandaar dat je kunt meedoen aan hun crowdfunding-actie. (bron en voor nadere informatie zie de reportage over de overname in De Maasdriehoek, 21-12-2021)

Reactie toevoegen