Haarlem

Plaats
Stad en gemeente
Haarlem
Kennemerland
Noord-Holland

haarlem spaarne 1902 [640x480].jpg

Haarlem Spaarne 1902

Haarlem Spaarne 1902

NH gemeente Haarlem in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Haarlem in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Haarlem in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Haarlem

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Haarlem.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Haarlem.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Haarlem (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Haarlem is een stad en gemeente. Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland.

- De gemeente Haarlem is per 1-5-1927 vergroot met de gemeenten Schoten en Spaarndam, nadat eerder al, per 1-10-1884, een deel van de gemeente Schoten was overgenomen (met op dat moment 530 inwoners). Daarnaast hebben per 1-5-1927 enkele grenscorrecties met omliggende gemeenten plaatsgevonden. Met name de annexatie van de gemeente Schoten was een grote 'buit': het betrof 20.963 inwoners, in een gemeente die tot eind 19e eeuw slechts ca. 600 inwoners had. Sinds 1890 zijn daar in hoog tempo nieuwe wijken, in feite buitenwijken van Haarlem, gerealiseerd. In die zin was de annexatie dan ook een logische stap. Verder zijn er 5.509 inwoners overgekomen van de gemeente Heemstede, 2.543 van de gemeente Bloemendaal, 1.418 van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en 751 van de gemeente Spaarndam.

Per 1-10-1963 komt Schalwijk van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude over naar de gemeente Haarlem, met op dat moment 654 inwoners. Ook daar is sindsdien flink gebouwd: tegenwoordig heeft Schalkwijk ca. 32.000 inwoners. Door deze herindelingen en grenscorrecties is het grondgebied van de gemeente Haarlem vergroot van oorspronkelijk ca. 500 hectare naar tegenwoordig ca. 2.900 hectare.

- De gemeente Haarlem omvat naast de gelijknamige stad verder nog het W deel van het dorp Spaarndam (Spaarndam-West), de buurtschap Zuid-Schalkwijk en het W deel van de buurtschap Penningsveer. Deze buurtschap(sdelen) vallen onder de stad Haarlem.

- Wapen van de gemeente Haarlem.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Haarlem.

Terug naar boven

Ligging

Haarlem ligt NW van Amsterdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de stad en gemeente Haarlem 4.458 huizen met 24.918 inwoners. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 70.000 huizen met ca. 150.000 inwoners. De stad beoogt volgens prognoses nog door te groeien tot ca. 170.000 inwoners in 2025, een inwonertal dat de stad overigens in 1970 ook al had.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Haarlem, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historisch Museum Haarlem.

- Archeologisch Museum Haarlem.

- Historische Vereniging Haerlem. De Jaarverslagen en Jaarboeken v/a 1905 van deze vereniging zijn via de link online te raadplegen.

- Het Noord-Hollands Archief, dat o.a. het gemeentearchief van Haarlem beheert.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het rapport ’De Staat van Haarlem 2014’ laat zien hoe de stad er voor staat op het gebied van economie, wonen, leefbaarheid, veiligheid en bevolking.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haarlem heeft ca. 1.150 rijksmonumenten. Daarnaast worden de komende jaren ca. 700 gemeentelijke monumenten aangewezen.

- Haarlem heeft 1238 gemeentelijke monumenten.

- De oorspronkelijke Molen De Adriaan is gebouwd in 1779, op de funderingsresten van de Goevrouwetoren, een onderdeel van de middeleeuwse vestingwerken rond Haarlem. Aanvankelijk wordt er tras gemalen, later respectievelijk snuiftabak en koren. In 1932 brandt de molen af. Vele decennia zijn er pogingen om de molen te herbouwen, maar die stranden op een gebrek aan fondsen. In 1999 start uiteindelijk de herbouw, die in 2002 gereed komt. Site van Molen De Adriaan. Voor de overige molens in de gemeente Haarlem zie bij Penningsveer, Schoten en Zuid-Schalkwijk.

- Algemene Begraafplaats De Kleverlaan. - Joodse begraafplaats aan de Kleverlaan.

- Gevelstenen in Haarlem.

- Het imposante Stadhuis aan de Grote Markt dateert uit 1370. De stadhuistoren dateerde oorspronkelijk uit de 15e eeuw, is in 1772 wegens bouwvalligheid afgebroken en in 1913 herbouwd. In de loop der eeuwen zijn er diverse verbouwingen gepleegd.

- Van 2010 t/m 2017 is de Sint Bavo kathedraal in restauratie.

- Het ABC Architectuurcentrum heeft als doel het bevorderen van de belangstelling voor de gebouwde omgeving in Haarlem en omstreken. Het ABC organiseert exposities, lezingen, symposia en discussies over interieur, architectuur, stedenbouw, landschap en alle kunstvormen die daarmee samenhangen. Daarnaast wil het de kwaliteit van die omgeving in de regio Zuid-Kennemerland en de Haarlemmermeer bevorderen.

- Het huis van Corrie ten Boom is nu een museum. Het huis is zoveel mogelijk hersteld in de oorspronkelijke inrichting. Bezoekers kunnen de echte 'schuilplek' bekijken; een kleine ruimte achter een valse wand in Corries slaapkamer. Hier werden de Joden veilig verborgen voor de nazi's.

- NZH Vervoer Museum.

- In Haarlem staat het oudste museum van Nederland. Het is genoemd naar de 18e-eeuwse textielfabrikant Pieter Teyler van der Hulst. Hij bepaalde dat zijn vermogen na zijn dood bestemd was voor kunst en wetenschap. Dit resulteerde in de bouw van het eerste openbare museum van Nederland, geopend in 1784, het Teylers Museum.

- De Hallen (eigentijdse kunst).

- Frans Hals Museum.

- Museum Enschedé is het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé en omvat ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.

- Wat is het verschil tussen gek en normaal? Je beleeft het in Het Dolhuys, nationaal museum voor psychiatrie. Het museum toont hoe Nederland door de eeuwen heen met ‘waanzin’ omging. Van duiveluitdrijving tot Prozac.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Toneelschuur (theater en film).

- Kinderboerderij De Schoterhoeve. - Kinderboerderij en hertenkamp De Houthoeve.

- Natuur- en Milieu Educatie Haarlem.

- Tussen de Belgiëlaan en de Spaarnelaan vaart sinds 2010 een elektrisch aangedreven veerpontje over het Spaarne. Het pontje vormt een verbinding tussen de wijk Schalkwijk aan de oostkant, en de binnenstad en de Haarlemmerhout aan de westkant van het Spaarne.

Terug naar boven

Beeld

- Oude Polygoonfilms over enkele van onze steden, waaronder Haarlem 1913.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Haarlem.

- Zorg: - Zorghoeve Kweektuinkas.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haarlem Akendam.

Reactie toevoegen