Höfte

Plaats
Buurtschap
Stadskanaal
Westerwolde
Groningen

hofte_plaatsnaambord_kopie.jpg

Höfte is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Stadskanaal. T/m 1968 gemeente Onstwedde.

Höfte is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Stadskanaal. T/m 1968 gemeente Onstwedde.

Höfte

Terug naar boven

Status

- Höfte is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Stadskanaal. T/m 1968 gemeente Onstwedde.

- De buurtschap Höfte valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Onstwedde.

- Niet te verwarren met de op een steenworp westelijker gelegen buurtschap Holte, en met de 4 km ZW gelegen buurtschap Höchte.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Hofte.

Naamsverklaring
Het woord höfte is Nedersaksisch. Het woord ‘gehucht' is er van afgeleid en dat betekent het ook: een verzameling boerderijen, een streekje. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Höfte ligt NO van Onstwedde, rond de t-splitsing Wessinghuizerweg / Streekweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Höfte 5 huizen met 20 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een 10-tal panden, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 1932 heeft in buurtschap Höfte een roofmoord plaatsgevonden op de 77-jarige Everwijn Huiting. Hij is met messteken om het leven gebracht. De buit uit zijn geldkistje was 60 gulden... Zoals in die tijd vaker gebeurde met dergelijke voorvallen, heeft iemand er een gedicht en lied over gemaakt. Voor nadere informatie over de gebeurtenis en het gedicht zie de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Höfte heeft 1 rijksmonument, zijnde de boerderij van het Westerwoldster type met lang voorhuis en ingang in de voorgevel van de schuur, op Wessinghuizerweg 11a. Het voorhuis dateert mogelijk uit eind 17e eeuw, met uitbreiding uit ca. 1800.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2015/2016 is in buurtschap Höfte een 6 meter hoge uitkijktoren gebouwd op een terrein van Staatsbosbeheer. De toren biedt uitzicht op het stroomdal van de Mussel A. De bomen voor de uitkijktoren zijn geleverd door Staatsbosbeheer. Mensen van Stichting Onstwedder Gaarv'n hebben ze op maat gezaagd tot planken. Leden van Lionsclub Veendam hebben de toren gebouwd. Zo klaarden zij symbolisch de klus waar het inmiddels overleden lig Peter Gardien enkele jaren daarvoor zijn schouders onder zette. Hij lanceerde namelijk het plan voor deze toren. Een toren die wandelaars en fietsers de kans zou geven om het heringerichte natuurgebied bij het riviertje Mussel Aa en de buurtschap Höfte goed te bekijken. Zijn wens is daarmee alsnog in vervulling gegaan. De uitkijktoren is eigendom van Staatsbosbeheer. Volgens het artikel onder deze link heb je vanaf deze uitkijktoren "een prachtig uitzicht over het mooiste beekdal van Westerwolde".

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje waarin iemand je meeneemt op een rondrit door buurtschap Höfte.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - "Afgelopen jaren hebben de bewoners van de oude buurtschappen Höfte, Veele en Wessinghuizen de koppen bij elkaar gestoken om samen actief te worden met betrekking tot de ontwikkeling van de omgeving. De bewoners hebben hiervoor diverse ideeën en wensen ontwikkeld, die zijn verwoord in een Markeplan. Ook hebben ze Stichting Boermarke Essen en Aa's opgericht. De uitvoering van het Markeplan loopt al enige tijd en de resultaten zijn in de omgeving van de buurtschappen dan ook te signaleren. Oude lanen zijn hersteld, er is een brug gebouwd, nieuwe wandelpaden zijn aangelegd etc. Ook heeft de Galgenberg een eerste snoeibeurt gekregen. Zo wordt in het oude historische noordelijke deel van Westerwolde weer langzaam maar zeker iets meer zichtbaar van de bijzondere kwaliteit die het in het verre verleden heeft gehad. En kunnen de bewoners en bezoekers van het gebied volop genieten van de kwaliteiten die het Westerwoldse landschap zo bijzonder maken. Op onze website vind je meer informatie over ons fraaie landschap, onze unieke geschiedenis, onze activiteiten (oud en nieuw) en de vele mogelijkheden om een heerlijke wandeling te maken door onze prachtige omgeving."

Reactie toevoegen