Höfke

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Höfke

Terug naar boven

Status

- Höfke is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Höfke valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Mechelen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Höfke / Heufke / Häöfke?

Oudere vermeldingen
1899 Höfke.

Naamsverklaring
Verkleinvorm van hof, naar een niet meer bestaande herenhoeve?(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Höfke ligt rond de gelijknamige weg, ZW van Mechelen, aan de Geul, rond het begin van de weg over Schweiberg naar Slenaken.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Höfke omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Höfke heeft 7 rijksmonumenten.

- Höfke is (samen met buur-buurtschap Schweiberg) een beschermd buurtschapsgezicht.

- De buurtschap Höfke is een verzameling van 18e-eeuwse vakwerkboerderijen met bloemrijke graslanden. Eén van deze hoeven is eigendom van Natuurmonumenten en is geheel gerestaureerd. Het betreft boerderij Höfke op huisnr. 2. In een inscriptie in een van de raamkozijnen is te zien dat het oudste gedeelte uit 1783 stamt. In de decennia erna groeit het uit tot de huidige omvang met drie vleugels die haaks op elkaar staan en een los bakhuis. De oudste onderdelen van de boerderij zijn uitgevoerd in vakwerk. De oorspronkelijke constructie van het vakwerk is nog goed te zien: een geraamte van balken, waarbij de tussenruimten zijn opgevuld met vlechtwerk en leem. 'Vitselwerk' heet dit.

- De watermolen Bovenste Molen (Eperweg 21) wordt omstreeks 1350 voor het eerst vermeld. Tot begin 18e eeuw was het een dwang- of banmolen van de Heren van Wittem. Omstreeks 1800 bestond de Bovenste Molen uit twee graanmolens, waarvan er in 1828 één is omgebouwd tot papiermolen. In 1979 is het complex aangekocht door Natuurmonumenten. Het interieur van de molen kan niet meer worden bezichtigd. Zoals de naam al suggereert, ligt er in de buurt ook een Onderste Molen.

- Mariabeeld.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In natuurgebied ’t Höfke, nabij de gelijknamige buurtschap, gelegen in het Geuldal, mag je vrij wandelen op de wegen en paden. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Reactie toevoegen