Grote Kolonie

Plaats
Buurtschap
Nunspeet
Veluwe
Gelderland

Grote Kolonie

Terug naar boven

Status

- Grote Kolonie is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nunspeet. T/m 1971 gemeente Ermelo.

- De buurtschap Grote Kolonie valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Elspeet.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Grote Kolonie ligt W van Elspeet, rond de Stakenbergweg en de Veenweg.

Terug naar boven

Beschrijving

Kennelijk is de naam van deze buurtschap, in tegenstelling tot die van het Z hiervan gelegen Kleine Kolonie, buiten gebruik geraakt, want de auteurs van het boekje 'Elspeet in oude ansichten' (1993) stellen: "De Kleine Kolonie tussen Elspeet en Uddel is bekend, maar wie weet nog dat het gebied in de omgeving van de Stakenbergweg en de Bergweg de Grote Kolonie (of sorns Nieuw Elspeet) genoernd werd?"

Aan het eind van de buurtschap, vanuit Elspeet gezien, waar de Stakenbergweg het bos in gaat, ligt - deels in de gemeente Ermelo - landgoed Stakenberg. Dit landgoed was tot 1940 eigendom van de familie Hopperus Buma. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet men het landhuis bouwen door Belgische vluchtelingen, die in Harderwijk en Nunspeet in karnpen waren ondergebracht. Het huis werd Refugium genoemd, naar het huis in Velp dat van 1874 tot 1880 bewoond werd door de grootvader van mevrouw Hopperus Buma, de dichter, dominee en hoogleraar theologie Bernard ter Haar. Hopperus Buma was burgemeester van Hennaarderadeel. Tegenwoordig is het landgoed een hotel en bungalowpark.

Reactie toevoegen