Groet

Plaats
Dorp
Bergen NH
Noord-Holland

groet dorpsstraat 1955 [640x480].jpg

Groet Dorpsstraat 1955

Groet Dorpsstraat 1955

Groet

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Groet.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Groet.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Groet.

Terug naar boven

Status

- Groet is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1833.

- Wapen van de voormalige gemeente Groet.

- Hoewel Groet een dorp is van behoorlijke omvang, heeft het formeel geen eigen bebouwde kom: het heeft witte plaatsnaamborden en richtingborden en wordt daarmee kennelijk beschouwd als onderdeel van de bebouwde kom van Schoorl. Dat is paradoxaal en niet eenduidig, omdat Groet tegelijkertijd wél een formele woonplaats is in de gemeentelijke basisregistratie (BAG) en een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek heeft. Logischer zou ons inziens dan ook zijn om Groet een eigen bebouwde kom te geven (= blauwe plaatsnaamborden) plus blauwe richtingborden, als erkenning van het 'dorp-zijn'.

- De buurtschap Hargen ligt tegen Groet aan, en valt volgens ons dan logischerwijs onder Groet, maar valt voor de postadressen onder het verder weg gelegen Schoorl.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Groet heeft 10 rijksmonumenten.

- De Groetermolen.

- Gevelstenen in Groet.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In de Leipolder, NW van Groet, tussen Camperduin en Petten, is in 2011 de bovenste laag van een aantal kavels ‘afgeplagd’. De provincie Noord-Holland zorgt met het afplaggen van het grasland voor verzilting. Hierdoor krijgen zeldzame plantensoorten, zoals zeekraal, de zee-aster en lamsoor, de ruimte. Na uitvoering wordt het gebied in beheer genomen door Natuurmonumenten, die eigenaar van de gronden in de polder is. In 2007 is de provincie reeds gestart met afplaggen in het gebied, om circa 45 hectare natuur te realiseren. Wegens zorgen van belangengroepen is het werk destijds stilgelegd. Bij de aanpak voor het afplaggen van het tweede gedeelte van de polder is dan ook zorgvuldig met deze partijen overlegd. Hierna heeft de provincie opnieuw vergunning verleend. De Leipolder is onderdeel van de Harger- en Pettemerpolder, een zogeheten Natura2000 gebied. In dit gebied komen unieke vogelsoorten voor die beschermd moeten worden, zoals de dwerggans.

Reactie toevoegen