Groenlo

Plaats
Stad
Oost Gelre
Achterhoek
Gelderland

gemeente_groenlo_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Groenlo anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Groenlo anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Groenlo

Terug naar boven

Status

- Groenlo is een stad in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oost Gelre. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Onder de stad Groenlo vallen ook een deel van de buurtschap Avest, een deel van de buurtschap Eefsele en sinds 2005 ook de buurtschap Zwolle. Deze is in dat jaar, als gevolg van de gemeentelijke herindeling, overgekomen van de gemeente Eibergen. Zwolle heeft wel een eigen postcode (7142) maar geen eigen postale plaatsnaam. Voor de postadressen ligt Zwolle 'in' Groenlo. In 2005 is tevens een groter deel van de buurtschap Avest middels grenscorrectie onder de stad komen te vallen, nadat rond 1998 al zo'n (veel kleinere) grenscorrectie had plaatsgevonden.

- Wapen van de voormalige gemeente Groenlo.

Terug naar boven

Naam

Lokale uitspraak
In de volksmond heet de stad Grol (Oud-Nederlands) of Grolle (Nedersaksisch).

Oudere vermeldingen
1883 Groenloo, 1903 Groenlo.

Terug naar boven

Ligging

Groenlo ligt NW van Winterswijk, NO van Lichtenvoorde, ZO van Ruurlo, Z van Eibergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Groenlo 349 huizen met 2.402 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 269/1.850 (= huizen/inwoners) en Schependom (= het gebied buiten de wallen) 80/552. Tegenwoordig heeft de stad ca. 4.000 huizen met ca. 9.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Groenlo heeft stadsrechten sinds 1277. "Deze vesting door Frederik Hendrik en Vondel beroemd, is niet onaardig, maar deszelfs wallen zijn deerlijk ingestort", aldus Jacob van Lennep in 1823. Gelukkig zijn de grachten en wallen inmiddels gerestaureerd. Groenlo zet zich tegenwoordig nadrukkelijk op de kaart als vestingstad, en heeft in dat kader plannen om o.a. de oude circumvallatielinie rond de stad te restaureren en meer zichtbaar te maken in het landschap.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad, kun je terecht bij:

- Oudheidkundige Vereniging Groenlo. Op de site van deze vereniging vind je o.a. een aantal pagina's over de geschiedenis van Groenlo.

- Stadsmuseum Groenlo.

- Geschiedenis van Groenlo uit Trouw, 2002.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanouds was Groenlo o.a. bekend vanwege de aldaar gevestigde bierbrouwerij Grolsch. Deze is echter in 2004 naar Boekelo verhuisd. Op het voormalige brouwerijterrein is in 2012 de nieuwe woonwijk Brouwhuizen gerealiseerd. Als monument ter herinnering aan de voornalige brouwerij op deze plek, staat in de wijk een door de brouwerij aan de gemeente geschonken oude koperen brouwketel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Groenlo heeft 12 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Groenlo.

- De Oude Calixtuskerk is een vrij grote gotische pseudobasiliek. De toren is het oudst, uit 1371. Het koor is 15e-eeuws. Het schip is in de 16e eeuw aangepast en vernieuwd. Schip en toren zijn in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Oorspronkelijk behoorde de kerk aan de katholieken. Na diverse wisselingen in de loop der eeuwen van katholiek naar protestant en andersom, behoort de kerk tegenwoordig aan de hervormden. Alleen het koor is nog in gebruik als kerk. Het schip en de zijbeuken worden gebruikt voor exposities en andere passende activiteiten.

- Museum Stoomhoutzagerij Nahuis, de laatste nog werkende stoomhoutzagerij in Nederland, beschikt over een grote collectie. De collectie bestaat uit een eencylinder liggende stoommachine (1887), een eencylinder liggende stoommachine (1892), een dynamo 110 Volt en een schakelbord, een houtgestookte stoomketel (1814), een schoorsteen (1918), een centraal aandrijfsysteem met riemaandrijving, een verticaal- en horizontaal boom-zaagraam en een Malle-jan transportmechanisme. Daarnaast zijn er machinale timmerwerktuigen zoals draaibanken, een raddraaierij en torsbanken en handgereedschappen voor houtbewerking. De volledige collectie wordt een aantal malen per jaar in werking getoond. Voor de data zie de site.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Site over wat er te doen is in Groenlo. - Nieuws over wat er te doen is in Groenlo op Facebook.

- Het Internationaal Marveldtoernooi (mei, in 2018 voor de 29e keer) is een jaarlijks jeugdvoetbaltoernooi voor spelers tot 15 jaar op Sportpark Den Elshof in Groenlo. Het kent een zeer sterk deelnemersveld met profclubs van over de hele wereld.

- De Slag om Grolle (tweejaarlijks evenement, in de oneven jaren, weekend eind oktober) trekt ca. 50.000 toeschouwers. De ‘huursoldaten’ reizen uit meer dan 10 verschillende landen af. In totaal worden bij dit evenement meer dan 500 vrijwilligers ingeschakeld. Op vrijdagavond wordt het Bokbierfestival ingeluid met de sfeervolle fakkeloptocht waar nagenoeg alle 800 soldaten aan meedoen. Verder o.a. het officiële Nederlands Kampioenschap Ambachtelijk Klompmaken, een uitgebreide 17e-eeuwse jaarmarkt en veel straatvermaak uit vroeger tijd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Langs de beken in de Achterhoek duiken de laatste jaren steeds meer zeldzame tot zeer zeldzame planten op. Dat blijkt uit een inventarisatie die gemaakt is door Stichting Berglinde. Met name langs de Groenlose Slinge (die N om Groenlo heen loopt) en de Leerinkbeek (N van de stad) zijn veel planten gevonden die al tientallen jaren niet meer in het gebied voorkwamen. Benno te Linde van de stichting geeft aan dat de zeldzame planten vooral teruggekeerd zijn op plekken waar de zwarte teelaarde is weggehaald. Oude zaden konden daardoor weer ontkiemen. Planten die werden gevonden langs de Groenlose Slinge zijn heidemelkviooltje, genadekruid, teer guichelheil en de bonte paardestraat. Langs de Leerinkbeek zijn de reuzenpaardenstaart, Duits viltkruid, het heidemelkviooltje, platte bies, klimopwaterranonkel en draadrus terug. (2008)

Waterschap Rijn en IJssel heeft in 2013 de Groenlose Slinge klimaatbestendiger ingericht. Door de rivier natuurlijker in te richten, kades te verleggen en te verhogen en een gebied van ongeveer 9 hectare geschikt te maken voor wateropvang, kan het gebied nu extremere regenbuien aan en wordt het water langer vastgehouden in tijden van langdurige droogte. Ook de natuur in en rond de Groenlose Slinge profiteert hier van.

Terug naar boven

Beeld

- 5.000 oude foto's van Groenlo.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Groenlo (online te bestellen).

Reactie toevoegen